Üzlet

Lemondott a Volkswagen vezére!

Portfolio
Lemondott a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról Martin Winterkorn, az elmúlt napok eseményei sokkolták. Megdöbbent azon, hogy ilyen méretű csalás történhetett a cégnél - derült ki a társaság szerda délutáni közleményéből. A közlemény megjelenése után délután 5 órakor 10 perces sajtótájékoztatót tartott a társaság menedzsmentje, ahol mindezt bejelentették és megköszönték Winterkorn évtizedes munkáját.

Sokkolták az események a vezért

Winterkorn közleményét azzal kezdte, hogy az elmúlt napok eseményei valósággal sokkolták őt.

Mindenekelőtt meg vagyok döbbenve, hogy a Volkswagen csoportnál ilyen léptékű kötelességszegés valósulhatott meg

- írta a volt vezérigazgató.

Vezérigazgatóként viselem a dízelmotorok esetében talált szabálytalanságok következményeit, ezért kezdeményeztem a felügyelőbizottságnál felmentésemet. Mindezt a cég érdekében teszem, miközben nem tudok arról, hogy bármi rosszat csináltam volna - áll a közleményben.

A Volkswagennek újrakezdésre van szüksége, a személyek értelmében is. Lemondásommal ez előtt nyitom meg az utat - tette hozzá Winterkorn, aki kiemelte: mindig is ez a cég volt és lesz az élete.

Az ügy tisztázásának és az átláthatóságnak folytatódnia kell, a társaság csak így nyerheti vissza a bizalmat. Meg vagyok győződve arról, hogy a társaságcsoport és a csapat is legyőzi ezt a súlyos válságot - reménykedik.

Megköszönték neki a munkát

Megdöbbentette a társaság menedzsmentjét a csalás ügye, mindent meg kell tenni a részletek feltárása érdekében - hangzott el a Volkswagen menedzsmentje részéről a CNBC élő tudósítása szerint.

A sajtótájékoztatón megköszönték Winterkorn elmúlt évtizedekben folytatott munkáját. Méltatták az autógyártó vezérigazgatójának teljesítményét és munkásságát.

Elhangzott: a cél, hogy ilyen esemény soha ne történjen meg még egyszer. Minden erejével azon lesz a társaság, hogy helyreállítsák a bizalmat. Elismerték azonban, hogy ez hosszú ideig is eltarthat.

Lemondott a Volkswagen vezére!
Martin Winterkorn Forrás: Europress/Getty
Winterkorn utódjaként eddig 2 név merült fel: az egyik a Porsche vezére Matthias Müller, a másik a Volkswagen márkáért felelős vezető, Herbert Diess.

Az előzmények alapján várható volt:

Hogyan csalt az autógyártó? A vád szerint a Volkswagen már 2009 óta úgy módosította az autói motorvezérlő szoftverét, hogy amennyiben az a szenzorok, elsősorban a kormánymű és a gázpedál felől nem életszerű (pl. konstans egyenes tartás, konstans sebesség stb.) jelzéseket kapott, akkor egyfajta "tesztüzemre" állította át a motort, amely így jóval kevesebb káros anyagot bocsátott ki. Nem is elsősorban a széndioxid-, hanem a nitrogén-oxid kibocsátással van a gond, a mérések szerint a Volkswagen Passat 5-20-szor, a Volkswagen Jetta 15-35-ször (!) annyi nitrogén-oxidot bocsát ki valós körülmények között, mint amit a próbapadon lehet mérni. Mindezt az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) állapította meg a múlt hét folyamán.

Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Stock exchange