Előfizetői tartalom

Itt az Európai Bíróság fontos döntése: áfamentes a Bitcoin-váltás

Portfolio
Az úgynevezett hozzáadott-érték adó (VAT) irányelv (az uniós áfatörvény) értelmében a törvény hatálya alá tartoznak az egy tagállamon belül az adóalanyként eljáró személy által ellenszolgáltatás fejében teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások. A tagállamoknak azonban mentesíteniük kell az adó alól többek között a "törvényes fizetőeszközként szolgáló devizára, bankjegyre és érmére vonatkozó" ügyleteket - olvasható az Európai Bíróság közleményében. Ez alapján pedig a Bitcoin hagyományos devizára való váltása is áfamentes.

A svéd állampolgár David Hedqvist hagyományos devizák "Bitcoin" virtuális devizára való át és visszaváltását jelentő szolgáltatásokat kíván nyújtani. Az ügyletek megkezdése előtt D. Hedqvist a svéd adójogi bizottság előzetes állásfoglalását kérte arról, hogy kell e fizetni héát a "bitcoinegységek" vétele és eladása után. Ahogyan az Európai Bíróság fogalmaz:a...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés