Előfizetői tartalom

Állami cégek a tőzsdén? Jól is elsülhet

Budapesti Értéktőzsde
A tőzsde a modern piacgazdaság nélkülözhetetlen intézménye, a gazdasági élet szereplői közti hatékony tőkeelosztás egyik legfontosabb szereplője. Legtöbbünkben a tőzsde elsősorban a magáncégek tőkéhez jutását segítő piacként él, és ezáltal a tőzsde és az állami vállalatok közti kapcsolatot csak a magánosítás, a privatizáció jelenti. Holott a tőzsdei jelenlét és az állami tulajdon korántsem egymást kizáró fogalmak, hanem éppen ellenkezőleg. Az alábbiakban ismertétesre kerülő példák mutatják, hogy a tőzsdei megjelenés kiváló eszköz lehet az állami tulajdonban lévő vállalatok számára és általa nemhogy csorbulnak a vállalati profitmaximalizáláson sokszor túlmutató nemzetgazdasági célok, de éppen, hogy elősegíti azok elérését.

Az alábbiakban a Budapesti Értéktőzsde szakértői írását közöljük. A bevezetőben említettek talán meglepően hangzanak, azonban könnyen beláthatók, ha közelebbről megvizsgáljuk, melyek a tőzsdei jelenlét, tőkebevonás legfontosabb előnyei. Tőzsdére hagyományosan pénzért, új forrásért jönnek a vállalatok, azaz növekedésük finanszírozásához keresnek friss tőkét....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés