Üzlet

Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Portfolio
A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon jelentős javulás nem várható - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Ezért Budapesten indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának elrendelése.
A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2015. november 2-án és 2015. november 3-án a főváros hat mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint változásra legkorábban a jövő hét elején (mintegy 5-6 nap múlva) lehet számítani., ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje
 • először az egészségügyi határértéket,
 • súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket,
 • a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

De jelenleg itt még nem tartunk. "Ezt ugyanis akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja, két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható" - emlékeztet a közlemény.

Szmogriadót rendeltek el Budapesten
Budapesti panoráma a János-hegyi kilátóból 2011 novemberében.

Miért ilyen rossz a levegő most?

A rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásában a helyi kibocsátásoktól függetlenül fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5 km/h alatti szélsebesség.

Az őszi-téli fővárosi szálló por szint
 • egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből,
 • míg egy hatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.
 • A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20%-ban járul hozzá,
 • továbbá 5%-a a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik.

Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például Magyarországra külföldről 30 %-kal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy itt keletkezik. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait.

Ezt teheted ellene!

A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe. Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti - emeli ki a hivatal közleménye.

Lehetséges egészségkárosító hatások:
 • izgatja a szem kötőhártyáját,
 • a felső légutak nyálkahártyáját,
 • köhögést és nehézlégzést válthat ki,
 • majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.
Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás
forint200117
mnb epulet
hotel recepció
cimlap_alteo_0128
Frankfurti tőzsde
McDonalds
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_alteo_0128