Üzlet

Nem kímélték a magyar tőzsdét

Portfolio
Hétfőn a német és a francia részvénypiac remek formában volt, amiben az euró dollárral szembeni gyengülése is szerepet játszott, ez ugyanis jótékonyan hatott az export-kapcsolt nagyvállalatok teljesítményére. Az amerikai részvénypiacok és a magyar tőzsde viszont esett. Az olaj piacán is az eladók voltak fölényben annak hatására, hogy múlt pénteken az OPEC bejelentette, tovább növelik a kitermelést. De volt, aki nagyon örülhetett, a Keurig árfolyama ugyanis 73 százalékot erősödött a cég felvásárlásának a hírére.

Mindent adtak, amit értek idehaza

A magyar tőzsde a kedvező nyugat-európai hangulatból nem tudott profitálni, a BUX értéke 1,3 százalékot esett, 5,7 milliárd forintos forgalom mellett. A befektetők az összes hazai nagypapírt adták: a legnagyobb esést a Mol szenvedte el az olaj árfolyamának zuhanása miatt, az olajvállalat árfolyama 1,8 százalékot csökkent. A Richter árfolyama 1,7 százalékot a Magyar Telekom árfolyama 0,7 százalékot, míg az OTP árfolyama 0,8 százalékot csökkent.


Esik Amerika

A tengerentúli piacok gyengén kezdték a hetet azt követően, hogy múlt pénteken kisebb ralit láthattunk Amerikában. A Dow Jones, az S&P 500 és a Nasda értéke 0,6-0,8 százalékot esett, amiben az olaj árfolyamának esése is szerepet játszik. Ennek hatására ugyanis a legtöbb olajvállat papírjait adják a befektetők.


Felrobbant az árfolyam

A Keurig kapszulás kávégép-gyártó menedzsmentje megállapodott a JAB Holdinggal, hogy részvényeként 92 dollárért, vagyis mintegy 14 milliárdért megvásárolhatják a társaságukat. A JAB Holding már több befektetést eszközölt az iparágban, például megszerezték az irányítást a Jacobs Douwe Egbertsben. A Keruig 51,7 dolláron zárt múlt pénteken, így a mostani ajánlat 78 százalékos prémiumot tartalmazott, ezért nem véletlen, hogy a vállalat árfolyama 73 százalékot erősödött a nyitást követően. Az üzlet lezárására vélhetően 2016 első negyedévében kerül sor.


Több mint 2%-os mínuszban a Brent és a WTI

A Brent és a WTI világpiaci árfolyama több mint százalékkal esett hétfőn annak hatására, hogy az OPEC múlt pénteken a piacokat valamennyire meglepő döntést hozott, miután tovább emelte kitermelési kvótáját. Így a korábbi napi 30 millió hordóról 31,5 millió hordóra nőtt. Az olajkartell ezzel tovább erősíti a globális olajpiacon amúgy is megfigyelhető túlkínálatot. Ráadásul a döntését követően megerősítette pesszimista várakozásait az olajárra vonatkozóan a neves befektetési bank, a Goldman Sachs. A Goldman szerint az olajárak tartósan alacsony szinten maradhatnak.
Iránykereséssel indulhat a hét Amerikában

Az amerikai határidős részvényindexek kivétel nélkül a korábbi záróértékeik közvetlen közelében tartózkodnak. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy múlt pénteken kisebb rali volt a tengerentúlon, így most a befektetők kivárnak az újabb pozíciók felvételével, illetve piacmozgató makrogazdasági adatot sem tesznek ma közzé.


Veszik a Vonoviát

Több mint 4 százalékkal erősödik a Vonovia, melyben egyrészt az általánosan jó részvénypiaci hangulat, másrészt a német versenyfelügyelet döntése is szerepet játszik. A hatóság ugyanis rábólintott a Vonoviának a Deutsche Wohnenre tett 14 milliárd eurós ajánlatára. A Vonovia Németország legnagyobb kereskedelmiingatlan-kezelő cége, míg a Deutsche Wohnen a piac második legnagyobb szereplője.


Veszik a francia és a német részvényeket

Továbbra is az előző napok gyenge teljesítményét korrigálják a német és a francia indexek, melyek értéke már mintegy 2 százalékkal emelkedik. A nyugat-európai benchmarkok erősödését támogatja, az euró dollárral szembeni gyengülése, ami jó hatással lehet a jelentős exportkitettséggel rendelkező európai cégek működésére. Az euró-dollár kereszt a mai kereskedésben több mint fél százalékkal került eddig lejjebb. A dollár erősödését illetve az euró gyengülését a két régió jegybankjának eltérő monetáris politikája támogatja: míg a Fed várhatóan a következő heti ülésén kamatot emel, az EKB az előző héten tovább lazított politikáján.


Adják az energetikai részvényeket

Az utóbbi napokban a francia és a német index is gyengén teljesített, az elmúlt 1 hetet tekintve mindkét benchmark mintegy 4 százalékkal került lejjebb. Ma viszont korrigálják a korábbi napok teljesítményét a mutatók, melyek felülteljesítők a nyugat-európai indexeket tekintve, több mint 1 százalékkal kerültek eddig feljebb. A Stoxx szektorindexei jól szerepelnek, az energetikai vállalatokat papírjait követő index ugyanakkor több mint 1 százalékkal gyengül, ebben valószínűleg az olaj utóbbi napokban látott jelentős árfolyamcsökkenése is szerepet játszik, miután a pénteki ülésén az OPEC nem csökkentette a kitermelési kvótáját.
Esik az Electrolux

A pénteken vártnál jobb munkaerőpiaci adat eloszlatta bizonytalanságot az idei amerikai kamatemeléssel kapcsolatban, így a tengerentúli tőzsdéken több mint 2 százalékkal került feljebb a vezető indexek értéke. Az ázsiai börzéken több index értéke szintén emelkedett, így mindezek következtében az európai piacokon fél százalék körüli erősödéssel indult a hét. A BUX alig mozdult délelőtt, miután az összes nagypapír a pénteki zárószint közelében indította a kereskedést. Bár az indexek alig mozdultak Európában, az Electrolux részvényárfolyama közel 15 százalékkal esik a stockholmi tőzsdén, miután a General Electric mégsem adja el a svéd vállalatnak háztartási-gép üzletágát. A korábbi megállapodás szerint az Electrolux 3,3 milliárd dollárért vásárolta volna meg a GE háztartási-gépek divízióját, ám az amerikai vállalat visszalépett az üzlettől annak ellenére, hogy az üzlet jóváhagyásához szükséges versenyfelügyeleti vizsgálat még le sem zárult.


Múlóban az eufória

Jelentős emelkedést produkáltak a pénteki kereskedésben az amerikai részvényindexek, köszönhetően annak, hogy a novemberi átfogó munkaerőpiaci jelentés az elemzői várakozásoknál kedvezőbb lett. A tengerentúli indexek 2 százalék körüli emelkedése ma reggel Ázsiában is jó alaphangulatot teremtett, a vezető indexek többsége itt is emelkedik.

Kínában a Shanghai Composite index a korábbi emelkedését mostanra ledolgozta, az indexet elsősorban a pénzügyi szektor részvényei húzzák vissza. Az olajár esése miatt a nyersanyagkapcsolt cégek is gyengén teljesítenek. A Citic Resources több mint 2 százalékot esett, miután profit warningot tett közzé, az alacsony olajárak miatt 2015-re jelentős veszteséget vár.

Japánban több mint 1 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a Nikkei 225 indexnél, azt persze érdemes megemlíteni, hogy a korábbi kereskedésben a japán tőzsde alulteljesítő volt. Az exportőr cégek jól teljesítettek, a Toyota, Sharp, a Canon és a Sony is 0,5-1,5 százalék közti emelkedést mutatott. Az utóbbinál pozitív hír, hogy novemberben a PS4 eladások rekordot döntöttek.

Ausztráliában nem volt nagy mozgás a részvénypiacon, mindössze minimális emelkedés, ami részben annak volt köszönhető, hogy a piac erősen energia túlsúlyos, ezek a részvények pedig az ausztrál parketten jelentős eladói nyomás alá kerültek az olajár folytatódó esése miatt. A Santos, a Woodside Petroleum és az Oil Search 3-10 százalék közti esést szenvedett el.

Pénteken meglepte a piacokat az OPEC döntése, mely nemhogy nem csökkentette a kitermelési kvótáit, de egyenesen tovább emelte azokat, fokozva az olajpiacra nehezedő globális túlkínálatot. Az olajár meredek esésbe kezdett, ami ma reggel is folytatódik, a WTI már a 39 dollárt közelíti.Múlóban az eufória

Pénteken az európai tőzsdék jellemzően kisebb esést szenvedtek el, és úgy tűnik a pénteki nagy Amerikai hajrának itt ma sem lesznek utóhatásai, a vezető nyugat-európai határidős indexek mérsékelt, néhány tized százalékos csökkenést mutatnak a nyitást megelőzően.

Ami a fontosabb eseményeket illeti, ma reggel Németországból érkezik egy ipari termelési adat, mely az októberi teljesítményről ad majd képet, míg délután az Eurócsoport ülésére kerül sor.

GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1162791014