Előfizetői tartalom

A politikai erőszakhullám az autógyártó-birodalom széthullásához vezethet

Portfolio
A Renault és a Nissan között tizenhat éve fennálló együttműködés került veszélybe annak hatására, hogy a francia állam erőfölényét kihasználva akarja tovább növelni befolyását az autógyártókban. Ez sem a cégcsoport menedzsmentjének, sem pedig a japán partnernek nem tetszik, utóbbi ráadásul úgy érzi, hogy éppen itt lenne az ideje annak, hogy újratárgyalják azt a megállapodást, amit szorult helyzetében volt kénytelen megkötni annak idején. A küzdelem tétje hatalmas, a francia kormány ugyanis értékes munkahelyeket őrizhet meg, illetve teremthet, amit aztán szavazatokra válthat, míg a szövetség szempontjából az együttműködés forog kockán.

Összeborul a Renault és a NissanA Renault 1999-ben mentette meg a csőd szélére sodródott Nissant, a franciák a pénzükért cserébe először 36,8 százalékos, majd 43,4 százalékos részesdést szereztek a japán autógyártóban. A segítségért természetesen szavazati joggal bíró részvényeket kaptak, vagyis meghatározó szerephez jutottak a Nissan operatív irányításában. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés