Üzlet

Hétfőn is az olajon csúsztak meg a tőzsdék

Portfolio
Bár jó hangulatban indult a kereskedés, az olajpiaci túlkínálattal kapcsolatos félelmek miatt ismét eladói nyomás alá került az olaj, mellyel párhuzamosan az energia-kapcsolt részvényeket is adni kezdték a befektetők. Így kora délután a vezető nyugat-európai indexek az előző zárószintek alatt mozogtak, és a BUX is gyengült.

Esett a BUX

A hétfői kereskedés jelentős részében rossz volt a hangulat az európai részvénypiacokon, melynek oka elsősorban a tovább csökkenő olajár, ami miatt az energia-kapcsolt részvények ma is gyengén teljesítettek. Az elromlott nemzetközi hangulat a hazai tőzsdére is begyűrűzött, így a BUX végül 0,5 százalékkal került lejjebb. Itthon a blue chipek közt az OTP volt a sereghajtó, 1,4 százalékot esett, míg a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom ugyanakkor stagnált, míg a Mol 0,3 százalékot erősödött.


Amerikában jól indult a hét

Míg a nyugat-európai tőzsdéken az olajpiaci kínálattal kapcsolatos aggodalmak határozzák meg a kereskedés irányát, addig az amerikai piacokon a Fed holnap kezdődő kétnapos ülésére történő várakozás. A Fed várhatóan 25 bázisponttal emeli irányadó rátáját, mely 2008 decembere óta van a jelenlegi szinten. A vezető tengerentúli indexek óvatos erősödéssel indították a kereskedést.


Adják a részvényeket

A nyersolaj árfolyamának esésével párhuzamosan a részvénypiacokat is megtalálták az eladók, különösen az energia-kapcsolt cégek papírjait adják a befektetők, a Stoxx szektorindexe már több mint 1 százalékkal esik.
Adják az olajat

Az olajpiaci túlkínálati félelmek miatt tovább adják az olajat, a februári szállítású Brent és WTI jegyzésára rendre közel 3 illetve 2 százalékkal esik. Az OPEC december 4-ei ülése óta folyamatosan adják az olajat, a szervezet döntése szerint az OPEC továbbra sem tervezi csökkenteni kínálatát, melynek célja az alacsony olajár mellett ellehetetleníteni a magasabb költségek mellett termelő palaolaj vállalatokat.
A Fedre várnak a tőzsdéken

A pénteki jelentős esést korrigálják a részvénypiacok Nyugat-Európában, így a vezető indexek többsége 0,5-1 százalék közötti erősödéssel készül a Fed holnap kezdődő kamatdöntő ülésére. A régióban ugyanakkor már vegyesen teljesítenek a benchmarkok, a BUX egyelőre óvatosan emelkedik. A hét első napján fontos makrogazdasági adat nem várható, a Fed ülésére illetve Janet Yellen szerdai sajtótájékoztatójára várnak a befektetők.
Esik az olaj

Az utóbbi napokban ismét eladói nyomás alá került a nyersolaj, melynek árfolyama a mai kereskedésben ismét esik. A februári szállítású Brent és WTI árfolyam 1 százalék körüli mértékben esik hétfő délelőtt. A nyersolaj azt követően került ismét eladói nyomás alá, hogy Irán ismét megerősítette, hogy az országgal szembeni szankciók enyhülését követően rövid időn belül kész növelni olajexportját. Irán a szankciók mérséklését 2016 január első hetétől várja.
Veszik az európai részvényeket

Annak ellenére, hogy pénteken részben az ismét eladói nyomás alá került nyersolaj miatt igen gyengén teljesítettek a vezető amerikai indexek, hétfő reggel a nyugat-európai tőzsdéken már fél százalék körüli mértékben erősödnek a vezető indexek. A hét legfontosabb eseménye, a Fed kétnapos ülése holnap kezdődik. Elemzők szerint a Fed várhatóan 25 bázisponttal emeli az irányadó rátáját. Az ülést követően pedig Janet Yellen fog sajtótájékoztatót tartani, melyen a Fed jövőbeli monetáris politikájával kapcsolatos iránymutatás lehet fontos. A BUX a mérsékelten optimista nyugati hangulatban mintegy fél százalékkal erősödik, miután az OTP részvényárfolyama 1 százalék körüli pluszban, a Richter pedig fél százalék körüli pluszban kezdte a kereskedést.


Feszült várakozás kezdődhet a Fed szerdai bejelentései előtt

Csúnyán fejezték be a hetet az amerikai tőzsdék, a befektetők olyannyira aggódtak, hogy közel 2%-os mínuszokat láthatunk a vezető részvényindexek esetében. Ez elsősorban azzal volt magyarázható, hogy a befektetők adni kezdték az olajipari cégeket azt követően, hogy a Brent világpiaci ára tartósan 40 dollár alá került. Ráadásul több piaci kommentár említi meg a magas hozamú kötvények és az ezekre épülő befektetési alapok piacán zajló aggasztó folyamatokat. Az iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond tőzsdén kereskedett befektetési alap 2,7%-os mínuszban is járt.

A múlt pénteki zuhanásokat követően a nyugat-európai határidős részvényindexek a korábbi záróértékeik közvetlen közelében tartózkodnak. Ez nem véletlen, könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban óvatos kereskedést láthattunk a Fed szerdai bejelentései előtt.Feszült várakozás kezdődhet a Fed szerdai bejelentései előtt

BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT