Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?
Üzlet

Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?

Webbeteg.hu
Évente csaknem 200 ezren sérülnek meg az Európai Unió területén síelés közben, több mint tízezren magyarok. Ezért hasznos tanácsokkal szolgálunk a síelni készülőknek.

1. Fizikailag is fel kell készülni a síszezonra

A síelés folyamatosan változó körülmények között zajlik, a pálya dőlésszöge, minősége, az időjárási körülmények mind meghatározóak, de talán a legfontosabb az általános erőnlétünk állapota, ugyanis a síelés más izomcsoportot terhel, mint a többi sportág.

Az állóképesség nélkülözhetetlen a helyes technika elsajátításához. Szükséges a láb és a törzs izmainak kellő időben elkezdett edzése, különben nehezebben sajátítjuk el a helyes technikát, de a rutinosak is meglepődhetnek másnap, milyen izomlázat okozhat egy félnapos lesiklás egy hosszabb mozgásszegény időszak után.

Síelésre felkészítő sport lehet:
 • futás,
 • kerékpározás,
 • de minden olyan edzés, amely a törzs és a láb izmait edzi, ebben a leghatékonyabbak a súlyzós edzések lehetnek, de ez a 21. század, már újabb lehetőségeink is vannak (pl. szimulátor).

2. A védőfelszerelés fontossága

Akik már síeltek tudják: síléceknek, a cipőnek és a síkötésnek kifogástalannak kell lenniük, és folyamatosan ellenőrizni kell azokat. A kötés beállítását kezdők bízzák szakemberre, mert figyelembe kell venni a testmagasságot és a testsúlyt is.
 • Nem lehet elégszer leírni, hogy kizárólag sérülésmentes felszereléssel mehetünk a lejtőkre!
 • Olyan pályán is érdemes bukósisakot viselni, ahol egyébként ez nem előírás.
 • Nem gondolnánk, de a lejtőkön fokozott a napégés veszélye, használjunk fényvédő krémet az arcunkra, illetve ajkainkra, lehetőleg olyat, mely a hideg ellen is véd!
 • Síszemüveg: védi szemünket a nap káros sugaraitól és a menetszél/huzat okozta kötőhártya-gyulladástól is.
 • A hideg ellen is védekezni kell: a réteges öltözködés fontos, kiváló sí aláöltözeteket lehet ma már elfogadható áron kapni.


Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?
Gyarmati Panka 2016. január 21-én az egyesült államokbeli Mammothban megnyerte a hódeszkások világkupa-sorozatának slopestyle versenyét, ezzel a havas sportok első magyar világkupa-győztese lett. Forrás: Getty/Europress

3. Kijelölt pályát használjunk!

 • Fontos szabály, hogy nem szabad egyedül síelni, legyen a közelben egy ismerős, aki segíthet, ha baj van.
 • Hasznos lehet, ha nálunk van a telefonunk, amiben benne van a helyi segélyhívó telefonszámot, illetve rokanaink elérhetősége ICE nemzetközi jelöléssel.
 • Tartsuk be az adott pálya biztonsági rendelkezéseit, illetve a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) 10 pontból álló szabályzatát!

4. Kerüljük az alkoholfogyasztást!

Nagyon sokan fogyasztanak alkoholt a téli szabadság alatt sőt, sajnos "pihenésként", síelés közben is. Ez balesetekhez vezethet, mert az alkohol miatt romlik a koordinációs képesség, megnövekszik a reakcióidő, nem mellesleg az alkoholt fogyasztó egyén könnyen túlértékelni saját képességeit.

Alkoholt fogyasztó egyén a sípályán ön- és közveszélyes, nem mellesleg az alkohol és a hideg kombinációja növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

5. Európai Egészségbiztosítási Kártya

Célszerű kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve ellenőrizni az érvényességét.

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. Az igénylésről, pótlásról itt érhetőek el az információk.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
klimavaltozas