Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?
Üzlet

Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?

Webbeteg.hu
Évente csaknem 200 ezren sérülnek meg az Európai Unió területén síelés közben, több mint tízezren magyarok. Ezért hasznos tanácsokkal szolgálunk a síelni készülőknek.

1. Fizikailag is fel kell készülni a síszezonra

A síelés folyamatosan változó körülmények között zajlik, a pálya dőlésszöge, minősége, az időjárási körülmények mind meghatározóak, de talán a legfontosabb az általános erőnlétünk állapota, ugyanis a síelés más izomcsoportot terhel, mint a többi sportág.

Az állóképesség nélkülözhetetlen a helyes technika elsajátításához. Szükséges a láb és a törzs izmainak kellő időben elkezdett edzése, különben nehezebben sajátítjuk el a helyes technikát, de a rutinosak is meglepődhetnek másnap, milyen izomlázat okozhat egy félnapos lesiklás egy hosszabb mozgásszegény időszak után.

Síelésre felkészítő sport lehet:
 • futás,
 • kerékpározás,
 • de minden olyan edzés, amely a törzs és a láb izmait edzi, ebben a leghatékonyabbak a súlyzós edzések lehetnek, de ez a 21. század, már újabb lehetőségeink is vannak (pl. szimulátor).

2. A védőfelszerelés fontossága

Akik már síeltek tudják: síléceknek, a cipőnek és a síkötésnek kifogástalannak kell lenniük, és folyamatosan ellenőrizni kell azokat. A kötés beállítását kezdők bízzák szakemberre, mert figyelembe kell venni a testmagasságot és a testsúlyt is.
 • Nem lehet elégszer leírni, hogy kizárólag sérülésmentes felszereléssel mehetünk a lejtőkre!
 • Olyan pályán is érdemes bukósisakot viselni, ahol egyébként ez nem előírás.
 • Nem gondolnánk, de a lejtőkön fokozott a napégés veszélye, használjunk fényvédő krémet az arcunkra, illetve ajkainkra, lehetőleg olyat, mely a hideg ellen is véd!
 • Síszemüveg: védi szemünket a nap káros sugaraitól és a menetszél/huzat okozta kötőhártya-gyulladástól is.
 • A hideg ellen is védekezni kell: a réteges öltözködés fontos, kiváló sí aláöltözeteket lehet ma már elfogadható áron kapni.


Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?
Gyarmati Panka 2016. január 21-én az egyesült államokbeli Mammothban megnyerte a hódeszkások világkupa-sorozatának slopestyle versenyét, ezzel a havas sportok első magyar világkupa-győztese lett. Forrás: Getty/Europress

3. Kijelölt pályát használjunk!

 • Fontos szabály, hogy nem szabad egyedül síelni, legyen a közelben egy ismerős, aki segíthet, ha baj van.
 • Hasznos lehet, ha nálunk van a telefonunk, amiben benne van a helyi segélyhívó telefonszámot, illetve rokanaink elérhetősége ICE nemzetközi jelöléssel.
 • Tartsuk be az adott pálya biztonsági rendelkezéseit, illetve a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) 10 pontból álló szabályzatát!

4. Kerüljük az alkoholfogyasztást!

Nagyon sokan fogyasztanak alkoholt a téli szabadság alatt sőt, sajnos "pihenésként", síelés közben is. Ez balesetekhez vezethet, mert az alkohol miatt romlik a koordinációs képesség, megnövekszik a reakcióidő, nem mellesleg az alkoholt fogyasztó egyén könnyen túlértékelni saját képességeit.

Alkoholt fogyasztó egyén a sípályán ön- és közveszélyes, nem mellesleg az alkohol és a hideg kombinációja növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

5. Európai Egészségbiztosítási Kártya

Célszerű kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve ellenőrizni az érvényességét.

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. Az igénylésről, pótlásról itt érhetőek el az információk.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial