Szuper téli sportok - nem biztos, hogy mindegyikről hallottál
Üzlet

Szuper téli sportok - nem biztos, hogy mindegyikről hallottál

Webbeteg.hu
A hógolyózáson - már, ha van elég hó - és a szánkózáson túl is vannak lehetőségek a mozgásigény kielégítésére télen. Vannak köztük komoly állóképességet igénylőek és kevésbé megterhelőek. A teljesség igénye nélkül lássunk párat.

A klasszikusok

Korcsolyázás, sífutás, sílesiklás, snowboardozás - mindenki hallott róluk, még ha nem is próbálta. A korcsolyázást leszámítva intenzív mozgásformák, melyhez megfelelő állóképesség szükséges, így nem árt a megfelelő fizikális felkészülés a sérülések és balesetek elkerülése miatt. Ez utóbbi egyébként minden téli sportra igaz, hiszen a körülmények (közeg, sebesség, stb.) miatt a szervezetet nagy terhelés éri.

Kevésbé ismert extrém sportok

Sajnos Magyarország nem számít téli sport nagyhatalomnak, így a most következő extrém mozgásformák iránt érdeklődőknek el kell utazniuk valamelyik - ilyen szempontból - jobb adottságú országba.

Dual Snowboards - dupla hódeszka: Nyárfa és üvegszál keverékéből készült két külön deszkáról beszélünk, de nem ám csak úgy kettévágott deszkáról, inkább két kis snowboardról, ugyanis mindkét lap mindkét vége hajlított. Borzasztó nagy előny, hogy lehet vele sétálni, így nem kell folyton le- és felcsatolni, de talán a legfontosabb, hogy kompatibilis a normál kötésekkel. Az ára 2-300 dollár körül kezdődik.
Snowsnaker - a rugalmas snowboard: a németek fejlesztették ki, két kisebb snowboardból áll, melyek középen rugalmasan vannak összekötve. A kialakításnak köszönhetően szabadabban mozoghat a használója, mint a hagyományos snowboardon. Az eszköz - kialakítása miatt - inkább a trükkök szerelmeseinek lehet a kedvence.
Snowter - A síbringa-hóroller "öszvér": a síbiciklitől és a sírollertől abban különbözik, hogy a snowteren négy fix pedál van, ezeken áll a használója, sőt, ülés sincs rajta, így gyakorlott használók számára a trükkök lehetősége megsokszorozódik. Kezdők inkább a sírollerrel vagy a síbiciklivel kezdjék. Már Magyarországon is ki lehet próbálni némely sípályán.
RaxSki, az "törött" síléc: A "sógorok" találmánya, képzeljünk el egy sílécet, melynek a hátsó része eltűnt, de "nőtt" a helyén három darab uszony. Ez az eszköz a már gyakorlott sportolóknak ajánlott, akik ezzel a léccel gyorsabb fordulókat érhetnek el, könnyebben tudnak manőverezni a hátsó "karmoknak" köszönhetően.
Speedriding - repülj síelve! Hogy mennyire jó lehet a siklóernyőzés és síelés szerelemgyereke, csak képzeljük el: nagysebességű repülés/siklás a lejtőn, akár néhány centivel a talaj felett. Stabilitásának köszönhetően akár 100 kilométer per órás sebességgel is suhanhatunk, ha jön egy váratlan akadály, csak átrepülünk felette. Zseniális.
Ennyi extremitás után jöjjön néhány nyugisabb sport, bár ezeknek is megvan a maga nehézsége.

Curling - csúszókorong: a tévéből ismerős lehet ez a sport, melyben két csapat ütközik meg egymással, bár világversenyeken vannak egyéni küzdelmek is. Az ellenfelek nyolc-nyolc követ csúsztathatnak a jégen egy kör alakú célpontba. Röviden: az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb vannak a célzóna középpontjához. A játék fordulatos, egy-egy meccsen folyamatosan változhat az állás, nem mellesleg a jeges felület is változik. Nagyjából két órán át tart a küzdelem, ez bizony sokat kivehet egy kevésbé edzett egyénből.

Bandy: röviden megfogalmazva a világ leggyorsabb labdajátéka, mely leginkább a jégkoronghoz hasonlít, bár ezt a bandysek nem szeretik hallani. Korcsolyával kell focipálya méretű jégen - a jégkorongkapunál - nagyobb kapuba gólt lőni, labdával. Ami még fontos, az ütközés nem megengedett. A focihoz annyiban hasonlít, hogy egy csapatban tizenegyen vannak és a meccsek kétszer 45 percig tartanak.

Ugye nem kell mondanunk, hogy megfelelő állóképesség és tapasztalat hiányában kérjük ki tapasztalt sportolók, szakértők tanácsait?
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT