Tetőzik az influenzajárvány? Az internetezők szerint igen
Üzlet

Tetőzik az influenzajárvány? Az internetezők szerint igen

Webbeteg.hu
Az elmúlt hetekben drasztikusan emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, az év ötödik hetében például 73 százalékkal több (mintegy 31600) beteget regisztráltak az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok, mint az azt megelőző héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK). A Webbeteg.hu-ra érkező keresések alapján azonban úgy tűnik, hogy múlt héten tetőzhetett az influenzajárvány terjedése hazánkban.
A cikk a Webbeteg.hu szakmai közreműködésével jött létre.

A jelenlegi legfrissebb rendelkezésre álló adatok az 5. heti összesítés eredményei, mivel a hivatalos statisztikák - az adatszolgáltatás és az összesítés időigénye miatt - mindig némi lemaradásban vannak az aktuális dátumhoz képest.

Sokan kutatnak orvosi-egészségügyi információk után a világhálón, napi, heti gyakorisággal, ezek a keresések pedig összefüggésben vannak az éppen aktuális betegségekkel, járványokkal. Az influenza esetében sincs ez másképp, influenzajárvány idején megugrik a betegségre irányuló keresések gyakorisága, mennyisége. Ezt az elvet kihasználva közölte 2002 és 2015 augusztusa között a Google is a járványra vonatkozó információit a Google Flu Trends szolgáltatása keretében. Bár a 2016-os járványról már nem áll rendelkezésre világszintű adatsor, a Webbeteg.hu egészségportál adatai alapján óvatosan megbecsülhető az influenzajárvány terjedése.

Most hágott a tetőpontjára?

A Webbeteg.hu-ra érkező keresések alapján elmondható, hogy a közelmúltban tetőzhetett a járvány iránti érdeklődés. A korábbi hetekben a keresések számának emelkedésének dinamikája visszatükrözte a később hivatalosan is közzétett adatokat, a február 6-ig terjedő időszakban az influenzára történő keresések száma emelkedő tendenciát mutatott. A február 7-től mért időszakban ugyanakkor - bár még mindig sokan keresnek a betegséggel kapcsolatos információt - ezek száma nem nőtt tovább.

Tetőzik az influenzajárvány? Az internetezők szerint igen
Természetesen sem a Webbeteg.hu-ra érkező keresési tendenciák, sem a Google szolgáltatása nem helyettesíti a magyarországi szervek által történő járványfigyelést, ugyanakkor előnye a hagyományos "módszerrel" szemben, hogy a webes keresési adatok naprakészen frissülnek.

Ön is elkapta?

Az influenza szövődményei súlyos, akár az életet veszélyeztető betegségek, ezért javasolt már a tüneteinek megjelenésekor megkezdeni a kezelést.

Az influenza kezdeti tünetei elsősorban a
 • láz;
 • hidegrázás;
 • borzongás;
 • rossz közérzet;
 • fejfájás;
 • izomfájdalom.

Az influenza és a megfázás között az egyik legalapvetőbb különbség, hogy az influenzás panaszok hirtelen lépnek fel, a náthás beteg állapota fokozatosan romlik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés.

Az influenza kezelése és alapos "kipihenése" nem csupán közérzetünk javítása miatt fontos, hanem számos szövődmény kialakulását is megelőzhetjük vele - a tüdőgyulladás napjainkban is gyakori haláloknak számít.

Minden, amit az influenzáról tudni kell, itt megtalálható.

LÁTOGATÁSI TILALMAK Borsod-Abaúj-Zemplén megye

 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.). Az érintett osztályok/részlegek: Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztály, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.
Budapest
 • Látogatási tilalom van érvényben 2016. február 8-tól a MRE Bethesda Gyermekkórház (1146 Budapest, Bethesda u. 3.) a II. és III. Gyermek osztályán, valamint 2016. február 5-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.) a Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának valamennyi részlegén.
 • 2016. február 11-től az egész intézményre kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek a Budapesti Szent Ferenc Kórházban (1021 Budapest, Széher út 73.). Látogatási tilalom van érvényben 2016. február 12-től a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika (1085 Budapest, Üllői út 26.) valamennyi osztályán és részlegén.
Fejér megye A kórházban ápolt betegek védelme érdekében 2016. február 12-től valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek el a következő intézményeknél:
 • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u 3.)
 • Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet (2400 Dunaújváros, Korányi S. u. 4-6.)
 • Platán Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8083 Csákvár, Kastélypark 5.)
 • Florena Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8044 Kincsesbánya József A. u. 13.)
 • Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthona (2465 Ráckeresztúr, Rákóczi F. u. 45.)
 • Kulcsi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ ((Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházhoz tartozik, a Szent Donát Várpalota Kft. működteti) 2458 Kulcs Rózsahegyi út 1.)
Hajdú-Bihar megye
 • 2016.február 15-től visszavonásig valamennyi osztályra kiterjedő teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben (4031 Debrecen, Bartók Béla u.2-26.)
Heves megye
 • 2016. február 8-tól saját hatáskörben látogatási tilalmat rendeltek el a Mátrai Gyógyintézet (3233 Mátraháza) valamennyi osztályán és részlegén. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.
 • Influenzaszerű megbetegedések miatt a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet (3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.) főigazgatója saját hatáskörben 2016. február 9-től látogatási tilalmat rendelt el a Csecsemő-, Gyermekgyógyászati és Neonatológiai osztályain, valamint 2016. február 11-től a Szülészet-Nőgyógyászat, KAIBO osztályain. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.
Komárom-Esztergom megye
 • Látogatási tilalmat rendeltek el a 2016. február 8-tól visszavonásig az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet (2840 Oroszlány, Alkotmány u.2.), érintett osztályok: krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területén.
Nógrád megye
 • Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet (2660 Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 125.-127.) saját hatáskörben 2016. február 4-től látogatási tilalmat rendeltek el. Érintett osztályok: Gyermekosztály, Szülészeti-nőgyógyászati osztály, újszülött részleg.Saját hatáskörben
 • 2016. február 16-tól látogatási tilalmat rendeltek el a Szent Lázár Megyei Kórház (3100 Salgótarján, Füleki út 54-56.) valamennyi osztályán és részlegén.
Pest megye
 • A Jávorszky Ödön Kórház (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.) Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, a Szülészet-nőgyógyászati és a Gyermek Osztályain 2016. február 12-től látogatási tilalom van.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
 • Jósa András Oktatókórház (4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.), érintett osztályok: Szülészet- Nőgyógyászati osztály, Gyermekosztály, Pulmonológiai osztály, Aneszteziológiai- és intenzív terápiás osztály.
 • Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő (4900 Fehérgyarmat, Damjanich u. 1.), érintett osztályok valamennyi osztály és részleg.
Vas megye
 • Markusovszky Egyetemi Oktatókórház (9700 Szombathely, Markusovszky u.5.) Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 10-től.
Forrás: MTI

Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944