Üzlet

Egyre több olajcég van csődveszélyben

Portfolio
A nyilvános piacokon forgó olaj és gázipari cégek közel 35 százalékánál jelenleg magas a csőd valószínűsége, mivel egyre nagyobb terhet jelent a hitelek törlesztése - írja a CNBC a Deloitte vizsgálatára hivatkozva.

Növekvő csődveszély az olajcégeknél

A világ tőzsdén forgó olaj és gázipari vállalatainak közel 35 százalékánál magas jelenleg a csőd valószínűsége, a hitelek törlesztése ugyanis egyre nagyobb terhet jelent a vállalatoknak. Ezek a cégek nem csak magas adósságállománnyal rendelkeznek, de a hiteltörlesztési képességük is egyre romlik.

A Deloitte szerint az idei évben ezeknek a cégeknek nehéz döntéseket kell majd meghozniuk. Tavaly még valamilyen szinten védve voltak, főként a fedezeti ügyletek és a részvény, valamint a hitelpiacokhoz való hozzáférésnek köszönhetően.

A szükséges nehéz döntések magukban foglalhatják egyes eszközök eladását, a részvényesek felé történő kifizetések visszafogását, még több munkavállaló elbocsátását, valamint a beruházási tervek további csökkentését.

Azoknál a vállalatoknál, ahol a csődvalószínűség magas, ott jellemzően az eszközök értéke nem éri el a fennálló kötelezettségek értékét, vagy eladósodottságuk kritikus tartományba emelkedett.

A Deloitte nem az egyetlen, mely növekvő csődveszélyre figyelmeztet az energiaszektorban, januárban a Wolfe Reserach tette közzé tanulmányát, mely szerint az amerikai olaj és gázipari vállalatok akár harmada csődközelbe kerülhet 2017-re. A túlélés egyesek számára akkor lehetséges, ha az olaj árfolyama az 50 dollár környéki szintekre korrigál vissza.

Azt, hogy az ágazat szereplőinek mennyire fáj a jelenlegi olajár környezet, jól érzékelteti az AlixPartners tanácsadócég elemzése, mely szerint az észak-amerikai olaj és gázkitermelők minden héten közel 2 milliárd dollárt buknak.

A hitelminősítők is lépnek

A romló kilátásokra a hitelminősítők is reagálnak, akik a nagy elemzőházakhoz hasonlóan vágják vissza közép és hosszabb távú olajár előrejelzéseiket. Legutóbb az S&P lépett, mely februárban több nagy amerikai olajcégek is bóvli kategóriába tett.

A világ legnagyobb nyilvános piacon forgó olajcége, az Exxon Mobil azon kevés amerikai vállalat egyike, melyek az S&P-nél AAA-besorolással rendelkeznek, most azonban leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára került. A hitelminősítő február elején jelezte, hogy az Exxon Mobil minősítéséről 90 napon belül hoz döntést.

Egyre több olajcég van csődveszélyben
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP