Nem mindenkinek jó hír Varga elejtett félmondata
Üzlet

Nem mindenkinek jó hír Varga elejtett félmondata

Gayer Attila, CFA
Varga Mihály nulla százalékos költségvetésről beszélt tegnap, amit a magyar gazdaság sérülékenységének és az államadósság csökkentésének a szempontjából pozitívan értékelünk, ráadásul a lépés javíthatja Magyarország felminősítésének esélyeit is, így alapvetően a magyar vállalatok szempontjából is jó hír Varga tegnapi félmondata. Azonban a nullás költségvetés azt is jelentheti, hogy kevesebb tér nyílik a különadók csökkentésére, ez pedig főként a Telekomnál rossz hír, ahol a befektetők egy része már számolt a különadók csökkentésével.

Mi lesz a különadókkal?

Az idei költségvetésbe a kormány 557 milliárd forint különadó bevétellel számolt, ebből a legnagyobb szeletet a pénzintézetek (tranzakciós illeték, különadó), a távközlési és a közműcégek fizetik. Amennyiben a kormány 2017-re már deficit nélküli költségvetést tervez, akkor véleményünk szerint csökken annak a valószínűsége, hogy a különadók érdemben mérséklődjenek a következő években. Ez alól kivétel a pénzügyi szervezetek különadója, ahol ismert az adó csökkentésének menetrendje, más különadóknál azonban nem is volt szó csökkentésről, kivéve talán a távközlési adót, ahol az iparág szereplői elképzelhetőnek tartottak könnyítéseket a következő években.

Nem mindenkinek jó hír Varga elejtett félmondata
Az alábbiakban végig néztük, hogy a nagy hazai tőzsdei cégek mennyi különadót fizetnek. Első ránézésre úgy tűnik, a Magyar Telekomnál jelenthet negatív meglepetést, ha a következő években nem csökkennének érdemben a különadók, hiszen itt a befektetők egy része már számíthatott a csökkentésre.

OTP

Az OTP az elmúlt években évente közel 37 milliárd forint különadót fizet, ennek adózott eredményhatása közel 30 milliárd forint. Idén a bankadó felső kulcsa 0,53%-ról 0,24%-ra csökken, amivel a bankok, így az OTP különadó-terhelése is közel 40 százalékkal mérséklődik. A különadó további csökkentését a kormány tavasszal dolgozza ki, így akár a további csökkentést is érintheti a nullás költségvetés.

Nem mindenkinek jó hír Varga elejtett félmondata

Magyar Telekom

A Telekom az elmúlt években évente 30 milliárd forintot meghaladó összegű különadót fizetett, 2015-ben becslésünk szerint közel 33 milliárd forint lehetett ez az összeg, ami egyrészt 7,6 milliárd forint közműadóból és 25,5 milliárd forint távközlési adóból állt össze. Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy egyre több jel utal arra, hogy az ágazati különadók is csökkenhetnek, a nullás költségvetés tervezése viszont inkább arra utal, hogy a különadók szintje egyelőre nem csökken.

Nem mindenkinek jó hír Varga elejtett félmondata

Mol

A Molt is terheli különadó, a profitra kivetett Robin Hood adó kulcsa 31 százalék, ez azonban csak az energia kapcsolt profithányadra terjed ki, ami a Molnál nagyjából 70 százalék, az így kalkulált valós Robin Hood adókulcs 22 százalék körül van. Az adó ráadásul csak a cégcsoport bizonyos vállalatainak magyarországi tevékenységét érinti (a Mol Nyrt. érintett, a gázszállító FGSZ, vagy a mol petrolkémiai tevékenységei viszont nem). Az adóteher ebben a formában 2013 januártól vonatkozik a magyar energiaszolgáltatókra. Korábban volt a Molnál külön válságadó is, melyet 2013-tól töröltek el. Ezt árbevételre vetítették, és 2010-2012 között éves szinten mintegy 30 milliárd forintos negatív hatást jelentett a vállalat számára.

Richter

A Richtert még a Széll Kálmán Terv keretében bevezetett gyógyszergyártói különadók terhelik Magyarországon, ezek két részből tevődnek össze:
  • a társadalombiztosítás által támogatott készítmények forgalma után fizetett 20 százalékos adó (12 százalékról emelték fel)
  • orvoslátogatói díj (korábban évi 5 millió forint volt orvoslátogatónként, amit 2011-től megdupláztak)
  • Maradt viszont a K+F aktivitáson alapuló adócsökkentési lehetőség is a gyógyszergyártóknál, ami alapján a rendkívüli adókötelezettség maximum 90 százaléka leírható. A Richter az utóbbi években rendre élni tudott ezzel a lehetőséggel az erős kutatási aktivitás révén.
  • A Richter a 20 százalékos befizetési kötelezettség jogcímén 192 millió forintot számolt el tavaly, míg orvoslátogatói díj címén 219 millió forintot. Mindkettőt azonban a korábbi évi, hasonló jogcímen felmerült rendkívüli adókötelezettségek 90 százalékával tudta csökkenteni a magas K+F kiadások miatt.

nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde