Elkészült Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja
Üzlet

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja

Portfolio
Elkészült Pécsen az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve. A 10 MW kapacitású létesítmény célja, hogy növelje a megújuló források arányát a hazai energiafelhasználásban. A beruházás több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg. A pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Az egyik legnagyobb naperőművünk lesz a pécsi

Sikeres próbaüzem után megtörtént az MVM Hungarowind Kft. által létesített napelemes erőmű műszaki átadása. A költségvetési és állami szervek villamos energia költségeinek csökkentése érdekében elkészült naperőmű beépített 10 MW-os kapacitásával az egyik legnagyobb ilyen létesítmény az országban. Az erőmű várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.

A beruházás célja, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke, egyben tovább mérséklődjön a kibocsátott károsanyag mennyisége. Az erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. (Ennyi károsanyag szabadulna fel, ha fosszilis erőművekben állítanánk elő az új pécsi létesítmény által megtermelt villamos energiát.) A fotovoltaikus erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 4,2 milliárd forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja

A naperőműről számokban

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, 10 hektáros területen. Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelem panelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

A fotovoltaikus erőmű évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett. A létesítmény különlegessége, hogy a 10 MW beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 MW-s modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni.


Nemrég adták át a Mátrai Erőmű 16 MW-os napelemparkját és most elkészült az MVM 10 MW-os beruházása is. Jó hír, hogy Magyarországon épülnek napelemparkok, ugyanis még régiós összevetésben is nagyon le vagyunk maradva ezen a területen, becslések szerint tavaly csupán 110 MW volt a teljes hazai napelemes kapacitásunk. Bár az EU-s forrásoknak, a kedvezőbb finanszírozásnak (kedvezményes kamatozású lakásfelújítási hitelek) és a napelemes rendszerek árának folyamatos csökkenésének köszönhetően várhatóan idén is dinamikusan nő majd a rendelkezésre álló napelemes kapacitásunk, ez önmagában még kevés. Az igazi áttöréshez egyrészt adókedvezményekre lenne szükség annak érdekében, hogy javuljon a napelemes rendszerek megtérülése, ami az utóbbi években sokat romlott döntően annak hatására, hogy idehaza a világ legmagasabb áfakulcsa párosul Európa egyik legalacsonyabb bruttó villamosenergia tarifájával. Másrészt fontos lenne végre megteremteni egy hosszú távú és kiszámítható befektetői környezet alapjait (erre hivatott a METÁR) a beruházások felpörgetése érdekében.

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty