Monitor előtti munkavégzés? Ne hunyj szemet felette!
Üzlet

Monitor előtti munkavégzés? Ne hunyj szemet felette!

Webbeteg.hu
A szemet direkten érő behatásokhoz társulva a kényelmetlen szék, a helytelen csuklótámasz, a rosszul beállított monitor is gyakran jelentkezik meg szemészeti panaszok formájában.
A fent említett tényezők mellett még említhetnénk
  • a rossz fényviszonyokat,
  • a helytelen légkondi-használatot,
  • a rendellenes fejtartást,
  • az izomzat folyamatos feszülését,

melyek felelősek a munka során kialakult panaszokért.

Pislogj!

Amennyiben a fényviszonyokat és a testtartást tekintve jól állunk, akkor sem lehetünk nyugodtak, hiszen a szemünket továbbra is fokozott igénybevétel éri: szemben a percenkénti 22 normálisnak tekinthető pislogással, a monitor előtti munkavégzés esetén csak 7 pislogás/perc gyakoriságról beszélünk, a száraz szem különböző tüneteket (szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás) produkál, az állandó közeli fixálás pedig fárasztja a szemet.

Mit tehetünk mi?

Amennyire lehet, kellően berendezett miliőt alakítsunk ki: figyeljünk a megvilágítás erősségére, irányára, a monitor és a billentyűzet elhelyezésére, a képernyő beállítására (pl. kontraszt, fényerő, stb.) és a tükröződés megszüntetésére. Nagyon fontos, hogy pihentető pozícióban legyen a fejünk, nem jó, ha túl nagy szöget zár be a monitor és a billentyűzet.

Nem elég a helyes a életmód A genetikai alapokhoz, valamint a szem természetes öregedéséhez társuló környezeti hatások miatt még helyes életmód mellett is létrejön valamilyen szemészeti probléma, ezért is nagyon fontos a rendszeres szemészeti kontroll.

Az újabb fejlesztésű monitoroknál már közelről sem mérhető káros sugárzás és vibrálás sem észlelhető, ugyanakkor a szem kényelme szempontjából fontos a kellő erősségű és védőréteggel ellátott szemüveg viselése.

A szempanaszok könnyfilm pótlással (tudatos pislogással vagy műkönny készítmények használatával) csillapíthatók. A törvényben egyébként előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet alkalmas a szemek pihentetésére.

Olvasószemüveggel ne üljünk monitorhoz!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, pedig a monitor köztes zóna, ide más típusú szemüveg kell. Erre lehetnek jó megoldás a kimondottan monitor előtti tevékenységre tervezett, úgynevezett változó fókuszú lencse.

A monitor előtt - is - kontaktlencsét viselők helyzete rosszabb, mint a szemüvegeseké: kevesebbet pislognak, így a lencsén lévő könnyfilm-réteg gyengül, ennek következtében hamarabb szárad a szem és romlik a látásélesség.

Másik gond, hogy a kontaktlencséknek gyengébb a szűrőképességük. Nedvesítő cseppek alkalmazásával a panaszok valamelyest enyhíthetők, ugyanakkor a leghatékonyabbak az anyagukban színezett, kimondottan monitor előtti munkavégzésre szánt lencsék.

Ezeknek a lencséknek a monitorok spektrumához beállított karakterisztikájuknak köszönhetően kiváló szűrőhatásuk van, dioptriás és sima változatban is elkészíthetők.
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-140837560