Mivel etessük agyunkat? Helyes étrenddel a mentális egészségért
Üzlet

Mivel "etessük" agyunkat? Helyes étrenddel a mentális egészségért

Webbeteg.hu
Az utóbbi években az Amerikai Pszichiátriai Társaság legutóbbi értekezletén egy új téma is napirendre került: hogyan befolyásolják az ételek a mentális egészséget?
Dr. Drew Ramsey, a Columbia Egyetem pszichiátria tanszékének professzora és Dr. Emily Deans massachusettsi magánpszichiáter, a Nemzetközi Táplálkozási Pszichiátriai Társasággal együtt egy olyan étrend kidolgozásán dolgozik, mely kedvező hatást gyakorol az agy egészségi állapotára és működésére.

Bár a munka még csak kezdeti szakaszban jár, a táplálkozáspszichiátria az orvosok és a kutatók részéről is egyre nagyobb támogatást élvez, ezt a Lancet Psychiatry szakmai folyóirat egyik korábbi cikke is bizonyítja.

Bár a mentális egészséget komplex tényezők határozzák meg, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az étrend kulcsfontosságú tényező a mentális betegségek magas előfordulásában, ez pedig arra utal, hogy az étrend a pszichiátriában is ugyanannyira fontos, mint a kardiológiában, az endokrinológiában és a gasztroenterológiában

- írják a szerzők.

Nos, akkor mivel etessük agyunkat?

Dr. Ramsey jelenleg egy olyan kézikönyv megalkotásán munkálkodik, melyben rangsorolja az agy egészségét kedvezően befolyásoló ételcsoportokat, valamint a konkrét összetevőket.

Tengeri ételek: ezekben sok omega-3 zsírsav található, ami előnyös lehet a kedélybeteg vagy szorongásos betegek számára. A kagylófélék, így az osztriga is kitűnő B12-vitamin, és cink forrás: hat osztriga darabonként mindössze 10 kalória, miközben a napi javasolt B12 szükséglet 240%-át és cinkbevitel 500%-át biztosítja. A tengeri ételek emellett bővelkednek D-vitaminban, jódban és krómban. Mivel sokan aggódnak a halak higanyszennyezettsége miatt, Dr. Ramsey azt javasolja, hogy fogyasszunk a tápláléklánc alján elhelyezkedő apró halakat (pl. szardínia, szardella és hering), mivel ezekben általában nem halmozódik fel annyi méreganyag.

Zöld salátafélék: a zöld salátafélék emellett flavonoidokat és karotinokat tartalmaznak, melyek igen hasznosak (pl. felgyorsítják a toxinok lebontását). Egy csészényi kel a napi K-vitamin szükséglet 600%-át, az A-vitamin 200% és a C-vitamin 100%-át biztosítja, miközben mindössze 33 kalóriát tartalmaz.

Magvak: a magvakat korábban magas zsírtartalmuk miatt nem ajánlották, ám Dr. Ramsey szerint a magvak kalóriatartamát alaposan túlbecsültük, mert valós kalóriaértékük a véltnél úgy 25%-kal alacsonyabb. A magvakban sok az egyszeresen telítetlen zsírsav, ami elősegíti a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását. Magas rosttartalmuk teltségérzetet ad, és sok bennük az értékes ásványi anyag, mint a magnézium és a szelénium. Huszonkét szem mandula (162 kalória) a napi javasolt E-vitamin bevitel 33%-át fedezi, emellett sok benne a fehérje és az ásványi anyag, többek közt a vas. Egy 2013-as tanulmány szerint a magvakkal kiegészített mediterrán étrend szignifikánsan növelte a depressziós betegek BDNF (az agy egészségét támogató fehérje) szintjét.

Hüvelyesek: bár Dr. Ramsey maga sem veti meg a húst, elismeri, hogy az emberek általában túl sok húst fogyasztanak, ráadásul nem megfelelő húsokat. A magvak és a hüvelyesek kitűnő alternatívát nyújtanak a hús helyett fehérje és tápanyagforrásként. Az apró szemű vörösbab kiemelkedően jó antioxidáns forrás, míg egy csésze lencse 18 g fehérjét tartalmaz és a napi folsav szükséglet 90%-át fedezi. Dr. Ramsey a hüvelyesek esetében a lassú, alacsony hőfokú főzést javasolja.

És a glutén?

Természetesen akadnak, akik érzékenyek, de a legtöbb ember általában jól tolerálja a teljes kiőrlésű gabonákat és a glutént.

A témában különös figyelmet érdemel a glutén és a pszichózis közötti kapcsolat. Egy vizsgálat bizonyította, hogy a skizofrén betegek szervezetében szignifikánsan emelkedett antigliadin antitest szint mutatható ki, a gliadin pedig a glutén egyik összetevője. A skizofrén betegek több mint 23%-ánál tapasztaltak magas antigliadin antitest szintet, míg a kontroll alanyok csupán 3,1%-ánál.

Ezért lehetséges, hogy a pszichotikus betegeknél érdemes lenne ellenőrizni a cöliákia jelenlétét.

(DRportal)
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944