Egyre több a császármetszés - Mi lehet az ok?
Üzlet

Egyre több a császármetszés - Mi lehet az ok?

Webbeteg.hu
Az utóbbi hetekben több olyan cikk látott napvilágot, melyben az ugrásszerűen megnőtt császármetszések számáról ejtenek szót. Mit kell tudni a beavatkozásról? Történhet-e a beavatkozás az anya kérésére? Minden, amit a témáról tudni kell.
Az Index nemrég csokorba szedte az elmúlt három év születési statisztikáit, ami alapján kiderült, hogy van olyan egészségügyi intézmény, ahol a beavatkozás aránya meghaladja az 55%-ot.

A '90-es évek elején mindössze 10 százalék körüli volt a császármetszések aránya, a 2000-es évekre már duplájára nőtt, 2015-ben csaknem 40%-os (!) volt az arány. Nemzetközi viszonylatban - a valóban indokolt (erről később) - beavatkozások az összes szülés 15-19 százalékát teszik ki.

Mi lehet a háttérben?

Tény, hogy egyre több olyan nő vállal gyermeket, akinek valamilyen rizikót magában hordozó egészségügyi problémája van. A császármetszés után magasabb az OEP juttatás, mint a normál hüvelyi szülés után. Fontos megjegyezni, hogy kevés szülész vállalja a farfekvéses szülések levezetését, valamint a harántfekvéses babák megfordítását.

Egyre több nő saját választása a programozott császármetszés: ma már a nők tovább élnek, kevesebb gyermeket vállalnak, nem mellesleg egyre fontosabb nekik az életminőség, illetve a medencefenékkel kapcsolatos problémák is félelmet keltenek bennük. Sok nőt vonz az is, hogy a kérésre végzett elektív császármetszés lehetőséget ad idejük beosztására és életük irányítására.

Orvosilag mikor indokolt császármetszés?

Mivel a születendő gyermekre a legnagyobb veszélyt az oxigénhiány jelenti, ennek elkerülése talán a legfontosabb cél.

A császármetszés anyai indokai:


Magzati okok:

Azok a tényezők, melyek a szülést lehetetlenné teszik (pl. túl nagy magzat), illetve a gyermek oxigénellátását veszélybe sodorják.

Abszolút és relatív indikációk:

Abszolút indikáció esetén beavatkozás nélkül nem jöhet világra a baba, relatív indikációnál - bár a szülés megtörténhet - fennáll a lehetősége a magzat súlyos károsodásának vagy elvesztésének.

Mit mond a törvény?

A egészségügyi törvény (1997.évi CLIV. tv.) alapján:

129. § (1) A kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott vizsgálati és terápiás módszerek [119. § (3) bekezdés b) pontja] közül - a hatályos jogszabályok keretei között - szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó, általa, illetve az ellátásban közreműködő személyek által ismert és gyakorolt, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek mellett végezhető eljárást.

(2) A választott vizsgálati és terápiás módszer alkalmazhatóságának feltétele, hogy

a) ahhoz a beteg e törvény szabályai szerint beleegyezését adja, valamint

b) a beavatkozás kockázata kisebb legyen az alkalmazás elmaradásával járó kockázatnál, illetőleg a KOCKÁZAT VÁLLALÁSÁRA ALAPOS OK legyen.

Az anya kérésére császármetszést csak abban az esetben végezhető, ha az szakmailag indokolt, ez pedig akkor áll fenn, ha a hüvelyi szülés kockázata magasabb vagy csaknem azonos, mint a császármetszésé.

Pszichés tényezők

A szülés procedúrája alatt hormonális okokból érzelmi és motivációs központok kapcsolódnak be az anya agyában, amelyeknek köszönhetően "kedvet kap" a gyermekgondozáshoz. Ha a szülés kevésbé háborítatlan, a mechanizmusok nem olyan automatikusan kapcsolódnak be, ez persze nem azt jelenti, hogy a császármetszéssel világra segített született gyermekeket nem látja el megfelelően az édesanyjuk, csak annyit, hogy náluk az egymásra hangolódáshoz több időre lehet szükség.
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
BÉT