Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?
Üzlet

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?

Webbeteg.hu
Minden nap esszük, csaknem mindennap vesszük. Táplálkozásunk egyik alapkövét jelentik a kenyérfélék, nem mindegy tehát melyiket választjuk.
A magyar lakosság körülbelül 20 dekagramm (2-3 szelet) kenyeret fogyaszt napi rendszerességgel. Ezt a mennyiséget befolyásolja, ha valaki rendszeres testmozgást, illetve fizikai munkát végez.

A magyar vásárlók a tömörebb, savanykásabb rozs- és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek helyett még mindig inkább a fehér búzakenyeret vásárolják, ez talán amiatt van, mert a búzalisztből lehet sütni a "jó" kenyeret, mely rugalmas, könnyű szerkezetű, köszönhetően a magas sikértartalmuknak (a sikér egyfajta rugalmas fehérje).

MI MICSODA?

  • Fehér kenyér: 100% a búzaliszt aránya
  • Félbarna kenyér: 85% a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya
  • Rozsos kenyér: 60-85% a búzaliszt, és 15-40% közötti a rozsliszt aránya
  • Rozskenyér: 60% alatti a búzaliszt, 40% feletti a rozsliszt aránya
  • Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80% feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért "nehezebb", tömörebb a kenyér
Forrás: WEBBeteg, MDOSZ

Mi az, hogy teljes kiőrlésű?

A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabonamagvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst - olvasható Dr. Rodler Imre táplálkozási ajánlásában.

Miért kell nekünk a rost?

A magas rosttartalmú kenyerek fogyasztása esetén mindig gondoskodjunk a bőséges - nem alkoholtartalmú(!) - folyadékfogyasztásról, ugyanis a vízben oldódó rostok ennek segítségével fejtik ki hatásukat. Meg kell jegyezni, hogy a vízben nem oldódó élelmi rostok - például a cellulóz - is hasznosak, mert támogatják a vastagbél normális működését.

A rostok azáltal, hogy növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát. (Hogy pontosan milyen folyamat révén, azt a WEBBeteg.hu-n megtudhatod.)

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?

Ásványi anyagokban bővebb

A magasabb élelmi rostot tartalmazó (teljes kiőrlésű, magvas, magasabb rozslisztet tartalmazó) kenyérfélékben több vitamin, leginkább B1-, B2- és B6-vitamin van, mint a fehérekben.

Ha az ásványi anyagokat tekintjük, az előbb említett kenyerekben több a cink, a magnézium, valamint a kálium. Nem árt tudni, hogy nem csupán a rozslisztből juthatunk hozzá az értékes ásványi anyagokhoz, ugyanakkor talán a legkézenfekvőbb beviteli forma.

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?
Nem fontos mindennap teljes kiőrlésű (rozs)kenyeret ennünk, a fontos az, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása domináljon a táplálkozásunkban, kisebb arányban ott lehet a félbarna vagy akár a fehérkenyér is.

Érdemes megpróbálni házilag

Jó megoldás lehet a kenyér-dilemmára, ha saját magunknak sütjük a kenyeret. A legtöbb hipermarketben, illetve diszkontban kaphatók a legkülönfélébb kenyérliszt-keverékek, ráadásul nem is nagy ördöngösség a kenyérsütés (készülhet például élesztő nélküli, dagasztás nélküli kenyér is).

Felmerül a kérdés, drágább-e az otthon készített kenyér? Egy kiló kovászolt kenyérhez kb. 70 dkg búzaliszt kell, ehhez jön az élesztő, só és víz.

A tárolásra is érdemes figyelni (a bolti pékáruk esetén is): iszáraz, hűvös helyen, oxigéntől elzárva ajánlott tartani, ahol lehetőleg minél kevesebb pára éri.

Na és a só?

Az elmúlt években több hazai vizsgálat is rámutatott arra, hogy a magyar üzletekben, pékségekben kapható kenyerek nagy részének sótartalma meghaladta az előírt felső határértéket. A szakorvosok régóta hangoztatják a só emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait (erről bővebben itt olvashatsz). Ennek ellenére háromszor-négyszer annyi sót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk volna.

A kenyerek magasabb sótartalma tehát önmagában még nem ártalmas, mivel azonban majdnem minden más élelmiszerben is van só bőven, könnyű átlépni a javasolt értékeket.
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde