Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?
Üzlet

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?

Webbeteg.hu
Minden nap esszük, csaknem mindennap vesszük. Táplálkozásunk egyik alapkövét jelentik a kenyérfélék, nem mindegy tehát melyiket választjuk.
A magyar lakosság körülbelül 20 dekagramm (2-3 szelet) kenyeret fogyaszt napi rendszerességgel. Ezt a mennyiséget befolyásolja, ha valaki rendszeres testmozgást, illetve fizikai munkát végez.

A magyar vásárlók a tömörebb, savanykásabb rozs- és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek helyett még mindig inkább a fehér búzakenyeret vásárolják, ez talán amiatt van, mert a búzalisztből lehet sütni a "jó" kenyeret, mely rugalmas, könnyű szerkezetű, köszönhetően a magas sikértartalmuknak (a sikér egyfajta rugalmas fehérje).

MI MICSODA?

  • Fehér kenyér: 100% a búzaliszt aránya
  • Félbarna kenyér: 85% a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya
  • Rozsos kenyér: 60-85% a búzaliszt, és 15-40% közötti a rozsliszt aránya
  • Rozskenyér: 60% alatti a búzaliszt, 40% feletti a rozsliszt aránya
  • Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80% feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért "nehezebb", tömörebb a kenyér
Forrás: WEBBeteg, MDOSZ

Mi az, hogy teljes kiőrlésű?

A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabonamagvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst - olvasható Dr. Rodler Imre táplálkozási ajánlásában.

Miért kell nekünk a rost?

A magas rosttartalmú kenyerek fogyasztása esetén mindig gondoskodjunk a bőséges - nem alkoholtartalmú(!) - folyadékfogyasztásról, ugyanis a vízben oldódó rostok ennek segítségével fejtik ki hatásukat. Meg kell jegyezni, hogy a vízben nem oldódó élelmi rostok - például a cellulóz - is hasznosak, mert támogatják a vastagbél normális működését.

A rostok azáltal, hogy növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát. (Hogy pontosan milyen folyamat révén, azt a WEBBeteg.hu-n megtudhatod.)

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?

Ásványi anyagokban bővebb

A magasabb élelmi rostot tartalmazó (teljes kiőrlésű, magvas, magasabb rozslisztet tartalmazó) kenyérfélékben több vitamin, leginkább B1-, B2- és B6-vitamin van, mint a fehérekben.

Ha az ásványi anyagokat tekintjük, az előbb említett kenyerekben több a cink, a magnézium, valamint a kálium. Nem árt tudni, hogy nem csupán a rozslisztből juthatunk hozzá az értékes ásványi anyagokhoz, ugyanakkor talán a legkézenfekvőbb beviteli forma.

Egészséges kenyér - finom kenyér? Te milyet eszel?
Nem fontos mindennap teljes kiőrlésű (rozs)kenyeret ennünk, a fontos az, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása domináljon a táplálkozásunkban, kisebb arányban ott lehet a félbarna vagy akár a fehérkenyér is.

Érdemes megpróbálni házilag

Jó megoldás lehet a kenyér-dilemmára, ha saját magunknak sütjük a kenyeret. A legtöbb hipermarketben, illetve diszkontban kaphatók a legkülönfélébb kenyérliszt-keverékek, ráadásul nem is nagy ördöngösség a kenyérsütés (készülhet például élesztő nélküli, dagasztás nélküli kenyér is).

Felmerül a kérdés, drágább-e az otthon készített kenyér? Egy kiló kovászolt kenyérhez kb. 70 dkg búzaliszt kell, ehhez jön az élesztő, só és víz.

A tárolásra is érdemes figyelni (a bolti pékáruk esetén is): iszáraz, hűvös helyen, oxigéntől elzárva ajánlott tartani, ahol lehetőleg minél kevesebb pára éri.

Na és a só?

Az elmúlt években több hazai vizsgálat is rámutatott arra, hogy a magyar üzletekben, pékségekben kapható kenyerek nagy részének sótartalma meghaladta az előírt felső határértéket. A szakorvosok régóta hangoztatják a só emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait (erről bővebben itt olvashatsz). Ennek ellenére háromszor-négyszer annyi sót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk volna.

A kenyerek magasabb sótartalma tehát önmagában még nem ártalmas, mivel azonban majdnem minden más élelmiszerben is van só bőven, könnyű átlépni a javasolt értékeket.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
klimavaltozas