Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
Üzlet

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet

Webbeteg.hu
Az Európai Bizottság legutóbb 2015 őszén készítette el az Életminőség az európai városokban című felmérését, melyben az európai lakosok elégedettségére volt kíváncsi többek között az egészségügyi szolgáltatásokkal, a sportolási lehetőségekkel, a levegőminőséggel, a városok zajszintjével, a tisztasággal, illetve a zöldfelületekkel kapcsolatban. Talán nem lep meg senkit, hogy az egészségügy területén elég elkeserítő helyet foglal el Budapest az európai fővárosok listáján, ugyanakkor a sportolási lehetőségekkel és a zöldterületek nagyságával a lakosok többsége elégedett nálunk. Persze nem csak a fővárosok között, de regionális szinten is vannak különbségek.
A kutatás során 79 európai nagyvárosban 40 ezer embert kérdeztek meg személyesen vagy telefonon az Európai Bizottság megbízásából, amire már a megelőző években is sor került (ezelőtt 2012-ben legutóbb), így az adatok összevethetőek a korábbi adatokkal. A felmérés egyedülálló abból a szempontból, hogy kifejezetten az emberek életminőségére fókuszál: az oktatás, a kulturális élet, a sportolási lehetőségek, a közlekedés valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalára, minőségére.

Ebben a cikkünkben inkább az egészségügyre vonatkozó adatokból csemegéztünk, de más aspektusból is érdemes végignézni a táblázatokat, érdekes és elgondolkodó adatokkal találkozhatunk, melyek, ha 100%-osan nem is tükrözik a viszonyokat, egy hozzávetőleges képet adhatnak arról, melyek azok a területek, ahol még van javítanivaló.

Egészségügyi szektor

Az egészségügyi szolgáltatásokat tekintve a legmagasabb elégedettség szint Zürichben (97%), Gröningenben, Antwerpenben, Grazban (összes 93%) és Lille-ben (92%) érzékelhető. Érdemes megemlíteni azokat a városokat, ahol a válaszadók többsége "nagyon elégedett" a városával az egészségügyi szolgáltatások terén: Zürich, Groningen, Graz, Antwerpen és München.

Az elégedetlenségi listavezetők között szerepel Athén (65%), Palermo (61%) és a Varsó (60%), de hogy, hogy nem, Budapest és Miskolc is inkább az elégedetlenek között foglal helyet. Elgondolkodtató, hogy 2012-es felméréshez képest Miskolc 12 százalékpontot rontott ebben a szegmensben:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
Az európai fővárosokat tartalmazó 28-as listán Budapest az elég elkeserítő 26. helyet foglalja el 38%-os elégedettségi mutatóval:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
Ami a szomszédainkat illeti: a pozsonyiak több mint fele, a román főváros lakóinak 55%-a, a kolozsváriak fele elégedetlen az egészségügyi szolgáltatásokkal, a kórházakkal és az orvosokkal.

Irigykedhetünk azonban a csehekre és a szlovénokra: a prágai válaszadók 88%-a (!), Ljubljana lakóinak csaknem 70%-a elégedett városának egészségügyi helyzetével.

Sportolási lehetőségek

Mennyire elégedettek a lakosok a városuk nyújtotta sportolási lehetőségekkel, a kül- és beltéri sportlétesítményekkel?

Örömteli, hogy a budapesti válaszadók 56%-a, a miskolciak 59%-a elégedett városuk ilyen jellegű adottságaival, tehát többségben vannak, akik a pozitívan látják a helyzetet.

A fővárosok listáján Budapest a középmezőny alján, a 17. helyet foglalja el, maga mögé utasítva - többek között - a szlovák, a lengyel, a bolgár és a román fővárost. A pozsonyiak 43%-a, a románok csak 44%-a elégedett a sportlehetőségeket illetően (a szlovák főváros három év alatt 11 százalékpontot rontott), de a szlovénok és a csehek ebben is eminensek: Prága 75%-a és Ljubljana 69%-a (ami egyébként 7 százalékpontos rontás) is toplistás helyezést ér a fővárosok között:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet

Levegőminőség, zaj, tisztaság, zöldfelületek

Az egészség szempontjából nem elhanyagolható tényező egy város légszennyezettségének mértéke. A legpozitívabb visszajelzés a rostockiaktól (94%), a groningeniektől (92%) és a zürichiektől érkezett (91%), de a bécsiek sem panaszkodhatnak 88%-kal. A budapestiek 51%-a elégedetlen, de ez még mindig jobb, mint a bukarestiek 88%-os (!) elégedetlenségi mutatója. A fővárosokat összesítő 28-as listán Budapest az alsóházi 20. helyen van, íme:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
Mindenképp dicséretes Miskolc 54%-os elégedettségi mutatója, főleg abban a tekintetben, hogy ez 2012-höz képest 19 százalékpontos javulást jelent.

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
Kezdjük elhinni, hogy Prága élhető hely: lakóinak csaknem 60%-a szerint jó a város levegője, tehát ebben is pozitív a helyzetük. A szlovének sem panaszkodnak, sőt: Ljubljana lakosainak 76%-a elégedett a levegő minőségével.

A budapestiek fele elégedett a város zajszintjével, a miskolciaknak pedig 67%-a, ami nem rossz arány, tekintve, hogy a bukarestiek 67%-a szerint túl zajos a városuk, ezzel sereghajtók. A pozsonyiak nagy része elégedett (57%), ahogyan a prágaiak is (54%). Budapest a 19. a 28-as listán:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
A tisztaságot tekintve a pozsonyiak nem igazán elégedettek, de a magyar főváros lakóinak sincs okuk az örömre, ahogyan a bukarestieknek sem:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
A zágrábiakat (74% elégedett) és a kolozsváriakat (68% elégedett) irigyelhetjük ilyen szempontból.

70%-os elégedettséget mutat a budapesti zöldfelületek minősége és nagysága, ezzel megelőzzük a bukarestieket (62% elégedett), de elmaradunk a zágrábiak 85%-os és a prágaiak 80%-os elégedettségi arányától.

Hároméves távlatban Pozsony 10 százalékpontot javított egyébként, ami ugyan megsüvegelendő, de még mindig csak a szlovák főváros lakosainak 53%-a elégedett. A listán 2012-höz képest Kassa fejlődött a legjobban, 18% százalékpontot javított korábbi eredményéhez képest és a 73%-os elégedettségi mutató sem rossz.

A fővárosok listáján 19. a magyar főváros, maga mögé utasítva a román és a szlovák fővárost is:

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet

Összesített elégedettség

A kérdőív, illetve az azok alapján leszűrt válasz nincs túlbonyolítva, arra a kérdésre "Mennyire elégedett az élettel a városában?" négy válaszlehetőség közül lehetett választani:
  • nagyon elégedett,
  • viszonylag elégedett,
  • kissé elégedetlen,
  • nagyon elégedetlen.

Ha negatív szemlélettel közelítenénk az adatok elemzéséhez, mondhatnánk, hogy a miskolci és budapesti lakosok között nagy számban vannak az elégedetlenek, de inkább nézzük úgy, hogy a miskolciak 80%-a, a fővárosiak 90%-a elégedett a lakóhelye nyújtotta szolgáltatásokkal, lehetőségekkel. (Miskolc: kissé elégedetlen - 12%, nagyon elégedetlen - 8%, Budapest: kissé elégedetlen - 7%, nagyon elégedetlen - 3%):

A fővárosok között Budapest a 16. helyen végzett, maga mögé utasítva Pozsonyt és Bukarestet ás Szófiát is. Előttünk végzett azonban Zágráb (93%-os elégedettség), Prága (92%-os elégedettség) és Ljubljana (92%-os elégedettség) is.

A kutatás ide kattintva érhető el.

Ennyit a magyar egészségügyről: Bukarest is beelőzte Budapestet
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
DLAPE20190501316