Mit jelentenek az E-számok?
Üzlet

Mit jelentenek az E-számok?

Webbeteg.hu
Valószínűleg nincs olyan, aki ne hallott volna már az adalékanyagokról. Van, aki szerint az E-számok mérgezők, mások szerint szükségesek. Divat ma az eredetit, a természetest keresni, de mítosz, hogy minden E-szám mesterséges. Minden, amit az élelmiszer-adalékanyagokról tudni kell.

Mi az, hogy élelmiszer-adalékanyag?

Az az anyag, melyet - tápértéktől függetlenül - élelmiszerként önmagában ugyan nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva, annak részévé válik. Az esetek többségében kis mennyiségben, valamilyen céllal kerülnek a termékekbe. A mai élelmiszer-előállítás elképzelhetetlen adalékanyagok nélkül, mivel megkönnyítik, kellemesebbé teszik a gyártók és fogyasztók életét.

Az adalékanyagok szabályozása

Az adalékanyagok felhasználását az Európai Unióban hatályos 1333/2008/EK rendelet szabályozza eszerint

egy adalékanyag csak akkor, és olyan mennyiségben adható élelmiszerhez, mely a fogyasztó egészségére nem jelent kockázatot, nem vezeti félre a fogyasztót, használata technológiailag indokolt és más módon nem helyettesíthető, valamint alkalmazása előnyökkel jár (pl. megőrzi a tápértékét, vonzóbb lesz a megjelenése) a fogyasztó számára.

A csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekben nem lehet alkalmazni adalékanyagokat, csak akkor, ha a rendelet erről rendelkezik.

Gyakran előforduló adalékanyagok

Antioxidánsok: megakadályozzák, hogy a zsírok, olajok és a vitaminok a levegőben lévő oxigénnel kölcsönhatásba kerüljenek, így tartósítva az élelmiszert. Az oxidáció okozza az élelmiszerek megavasodását, valamint természetes színük elvesztését. Példa: C-vitamin, más néven aszkorbinsav, azaz E300.

Színezék: az élelmiszer előállítása vagy tárolása következtében elvesztett természetes szín visszaállítására vagy egyenletes színezésére alkalmazzák. Példa: a mártásokban és üdítőitalokban használt karamell (E150a).

Emulgeálószerek, stabilizátorok, zselésítő és sűrítőanyagok: az emulgeálószerek (pl. a lecitin (E322)) segítségével vegyülnek el olyan összetevők, amelyek egyébként elkülönülnének egymástól (pl. olaj és víz).

A stabilizátorok megakadályozzák, hogy a korábban már elkeveredett alkotóelemek újból szétváljanak.

Gyakran használt zselésítőanyag a pektin (E440), amelyet lekvárok készítéséhez használnak. A sűrítőanyagok "testessé" teszik az élelmiszereket.

Ízfokozók: kiemelik a sós és az édes élelmiszerek ízét. Példa: E621, nátrium-glutamát.

Tartósítószerek: A legtöbb hosszú ideig tárolható élelmiszerben van tartósítószer, kivéve, ha a gyártó más tartósítási eljárást alkalmazott - pl. mélyhűtést, konzervkészítést vagy szárítást. Példák: A szárított gyümölcsöket gyakran kezelik kén-dioxiddal (E220), hogy megakadályozzák a penészgombák vagy baktériumok elszaporodását. A szalonnát, sonkát, pácolt marhahúst, és egyéb pácolt húskészítményeket a pácolás során sokszor nitrittel és nitráttal kezelik (E249-E252).

Édesítőszerek: gyakran használatosak cukor helyett szénsavas italokban, joghurtban és rágógumiban. Példák: aszpartám (E951), szacharin (E954), K-aceszulfám (E950) és szorbitol (E420).

Biztonságosak ezek az adalékanyagok?

Az adalékanyagot a megengedett mértékben tartalmazó termék a tudomány jelenlegi állása szerint nem jelent veszélyt az átlagos fogyasztóra nézve. Az adalékanyagok felhasználása ellenőrzött keretek között történik, hatásukat folyamatosan újraértékelik, előírásaikat felülvizsgálják.

Az adalékanyagokról bővebb információt a WEBBetegen talál.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde