A Molnak is fáj a horvát rezsicsökkentés
Üzlet

A Molnak is fáj a horvát rezsicsökkentés

Portfolio
Áprilistól tovább csökkennek a horvátországi gázárak, a gázellátás utóbbi években történt átalakítása miatt ez további elvonást jelent a Mol horvát leányától, az INA-tól. A hazai mintára megvalósított rezsicsökkentés hatására az INA 2014 óta közel 500 millió kuna bevételtől esett el.

Átalakították a horvát gázellátást

2014 februárjában született döntés Horvátországban a gázellátás átalakításáról, ami azt jelentette, hogy az INA leányvállalatából kiszervezték a földgáz ellátást, ami - akkori bejelentések szerint 3 évre - a Horvát Villamos Művekhez (HEP) került. Az átalakítások azt jelentették, hogy a kitermelő INA-nak hatóságilag megállapított áron kell átadnia a kitermelt földgáz egy meghatározott részét a HEP-nek, mely, mint állami nagykereskedő aztán szintén központilag szabályozott áron adja tovább a gázt a lakossági szereplőket kiszolgáló elosztótársaságoknak. A gázellátást érintő szabályozás a lakossági elosztóknak kötelezővé tette a HEP-től való gázátvételt.

Az átalakításokra a horvát kormány akkori tájékoztatása szerint azért került sor, mert a horvátok EU csatlakozását követően kötelezővé vált a háztartások és az ipar számár történő gázellátás biztosítása. Ezért pedig úgy döntöttek, hogy az INA tulajdonában lévő közszolgáltató helyett állami szereplő fog szolgáltatni. A horvátok azzal érveltek, hogy azért kellett a HEP-et az "ellátók ellátójává" kinevezni, mert a szolgáltatók kénytelenek lettek volna a szabadpiacról vásárolni a gázt, ami bizonyosan áremelkedéshez vezetett volna. A 3 éves átmeneti időszak pedig a gázpiaci liberalizációra való felkészülést segítheti.

Az INA gázszolgáltató cége egyébként az átalakításokat megelőzően évekig veszteséges volt, korábban azonban az INA és a Mol azzal számolt, hogy a hazai olajtársaság bevásárlását követően a gázüzletág leválasztásra kerül. Erre vonatkozóan egyébként 2009 januárjában keretszerződést is aláírtak (a Mol, a horvát kormány és a Plinarco állami gázvezeték üzemeltető). A horvátok azonban végül elálltak az ügylettől. Az elmaradt átvétel a Molnak az évek során súlyos veszteségeket okozott, korábban ezt 2 milliárd kuna körülire becsülték.

Rezsicsökkentés hazai mintára

A gázellátás átalakítása lényegében azt jelenti, hogy az INA-tól bevételt csoportosítanak át a HEP-hez, a Mol leánya így a hazai mintára kidolgozott rezsicsökkentést kénytelen finanszírozni. Így tehát nem az a forgatókönyv valósult meg, hogy az INA-nál lévő veszteséges eszközöket átvették, hanem a politikai célok megvalósítására az INA bevételének egy részét hatóságilag elvonták. Ezen persze nem lehetett csodálkozni, tekintve, hogy ezekben az időkben milyen volt a viszony a Mol és a horvát kormány között.

Mit jelent ez az INA-nak?

A hatósági áron történő értékesítéssel az a legnagyobb baj, hogy nagyon egyszerű módja a pénzelvonásnak, ha pedig egyszer beépül a rendszerbe, a csapot nagyon könnyű utána tovább tekerni. Ezt láthattuk az utóbbi években idehaza is, a szabályozás a Molt is az idehaza kitermelt földgáz egy meghatározott mennyiségének előírt áron történő értékesítésére kötelezte az egyetemes szolgáltatók felé, ezek a szabályozott átvételi árak pedig időben folyamatosan csökkentek.

Nem volt ez másként a horvátoknál sem, 2014 áprilisában a szabályozott átadási ár az INA által kitermelt földgáz esetében 2,2 HRK/m3-ről 1,71 HRK/m3-re csökkent, tavaly pedig már 1,59 HRK/m3-re. Idén áprilistól pedig az ár 1,27 HRK/m3-re csökken.
A szabályozott áron történő értékesítés és az árak folyamatos csökkentése az elmúlt években nem kis terhet rótt az INA-ra.

2014-15-ben mintegy 310 millió kuna bevétel kiesést okozhatott az INA-nak a horvát rezsicsökkentés, az idén áprilistól életbe lépő csökkentések pedig 1 éves időtávon további 160 millió kuna kiesést okozhatnak. Az így kapott közel 500 millió kuna az INA tavalyi évi bevételének mintegy 3 százalékát teszi ki, a kutatás-termelési üzletág 2015-ös évi bevételének pedig 10 százalékára rúg. Ez az összeg persze a profitból is kiesik, EBITDA-ban a hatás már jóval jelentősebb.

Az INA profitszámai eddig sem voltak kecsegtetőek, az újabb szabályozói elvonások pedig további terheket jelentenek. Ez pedig értelemszerűen fáj a Molnak is, mely az INA menedzsment jogainak birtokában konszolidálja a horvát leány számait pénzügyi kimutatásaiban.

A Molnak is fáj a horvát rezsicsökkentés
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde