Miért káros, ha folyton a gép előtt ülsz?
Üzlet

Miért káros, ha folyton a gép előtt ülsz?

Webbeteg.hu
A mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma egyre nő Magyarországon. A háziorvosi, a reumatológiai és az ortopédiai rendelők tele vannak az ülő életmód áldozataival. Miért káros az ülő életmód?
Nem árt az elején leszögezni: az ülő életmód káros hatásai ha nem is teljesen elkerülhetők, de enyhíthetők. A munkavállalók körülményeinek helyes kialakítása a munkavédelmi kérdéseket is felvet, szóval nem kis részben a munkáltatót is terheli felelősség.

A mozgásszervi károsodás meglehetősen hamar, már az iskolaévekben elkezdődik. A gyermekek egyre többet ülnek négy fal között valamilyen képernyőt bámulva, a testnevelésórák minősége sem egyenletes (azaz iskolafüggő), a tananyag növekedése miatt is sok időt töltenek asztal mellett. Sokak számára a munka jellege is megköveteli a hosszantartó előnytelen pozíciót.

Az ülőmunka okozta panaszok

Az ülő életmód rendellenes izomtónus eloszlást eredményez, emiatt a nyaki izmok görcsössé válásával a gerincstabilitást adó mély hátizmok háttérbe szorulnak, gyengülnek.

A nem megfelelő helyeken létrejött izomtónus-erősödések a végtagok zsibbadását és erős fájdalmát is eredményezhetik. Összességében rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerincgörbületek egyensúlya megbomlik, a gerincoszlop normálistól eltérő terhelése miatt porckorongsérv is kialakulhat. A nyakizmok feszülése és a nyakcsigolyák torzulásai gyakran okoznak fejfájást, sőt, akár szédülést is.

Amit te is megtehetsz

Nem újdonság, amit írunk: mozogni kell. Tulajdonképpen mindegy, milyen tevékenységet választunk:
  • Az úszás erősíti a törzs stabilitását adó izmokat, kíméli az ízületeket, átmozgatja az izmokat és növeli az állóképességet.
  • Fontos a napi munkavégzés közbeni szünet következetes betartása.
  • Állj fel az asztaltól, sétálj! Végezz fej-, nyak-, váll- és derékkörzést! Jó hatású a vállak egyszerre történő lefelé tolása, ilyenkor nyúlnak a nyakizmok.
  • Végezz nyújtó gyakorlatokat: a fejed fölé emelt karod a tarkód mögött hajlítsd be, majd másik kezed használatával könyököd közelítsd az ellenkező oldali füled irányába; magastartásban tartott karjaiddal váltakozva nyújtózkodj magasra, mintha el akarnád érni a plafont; mélytartásban nyújtózz lefelé, mintha a padlót szeretnénk megérinteni.
  • Ha van rá lehetőséged, járj rendszeresen masszázsra. Az izomfeszülések oldása sokszor csak így érhető el.

Te milyen széken ülsz?

Sokat tehetsz a helyes berendezés megválasztásával és beállításával is. Ma már az anatómiai viszonyoknak megfelelő, és ergonómiailag helyes kialakítású irodabútorok kaphatók, amelyek ugyan lehet, hogy drágábbak, de az egészségmegőrzés miatt megtérülnek: egy drágább szék megvásárlásával több hatékony munkanapot nyerünk, amiket ellenkező esetben a gyógyászati kezelésekre fordított idő miatt elveszítenénk. Ezekhez társulva a tágabb munkakörnyezet ergonomikus kialakításával is nagyban hozzájárulhatunk a mozgásszervek egészségének megőrzéséhez.

Figyelj arra, hogy a székben helyesen ülj!

Csípődet told hátra, hogy derekadat és hátadat megtámassza a szék támlája. Ne csak nyakad nyújtsd előre, hanem ha kell, a székkel menj közelebb az asztalhoz, vagy teljes hátaddal dőlj előre. A billentyűzetet és a monitort, lehetőség szerint úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy ne kelljen elfordulnod, kényszertartásba helyezkedned. A szék magasságát úgy állítsd be, hogy talpad leérjen teljesen a padlón, térded derékszögben hajoljon be.

Következő cikkünkben konkrét gyakorlatokat mutatunk be.
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter