Miért káros, ha folyton a gép előtt ülsz?
Üzlet

Miért káros, ha folyton a gép előtt ülsz?

Webbeteg.hu
A mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma egyre nő Magyarországon. A háziorvosi, a reumatológiai és az ortopédiai rendelők tele vannak az ülő életmód áldozataival. Miért káros az ülő életmód?
Nem árt az elején leszögezni: az ülő életmód káros hatásai ha nem is teljesen elkerülhetők, de enyhíthetők. A munkavállalók körülményeinek helyes kialakítása a munkavédelmi kérdéseket is felvet, szóval nem kis részben a munkáltatót is terheli felelősség.

A mozgásszervi károsodás meglehetősen hamar, már az iskolaévekben elkezdődik. A gyermekek egyre többet ülnek négy fal között valamilyen képernyőt bámulva, a testnevelésórák minősége sem egyenletes (azaz iskolafüggő), a tananyag növekedése miatt is sok időt töltenek asztal mellett. Sokak számára a munka jellege is megköveteli a hosszantartó előnytelen pozíciót.

Az ülőmunka okozta panaszok

Az ülő életmód rendellenes izomtónus eloszlást eredményez, emiatt a nyaki izmok görcsössé válásával a gerincstabilitást adó mély hátizmok háttérbe szorulnak, gyengülnek.

A nem megfelelő helyeken létrejött izomtónus-erősödések a végtagok zsibbadását és erős fájdalmát is eredményezhetik. Összességében rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerincgörbületek egyensúlya megbomlik, a gerincoszlop normálistól eltérő terhelése miatt porckorongsérv is kialakulhat. A nyakizmok feszülése és a nyakcsigolyák torzulásai gyakran okoznak fejfájást, sőt, akár szédülést is.

Amit te is megtehetsz

Nem újdonság, amit írunk: mozogni kell. Tulajdonképpen mindegy, milyen tevékenységet választunk:
  • Az úszás erősíti a törzs stabilitását adó izmokat, kíméli az ízületeket, átmozgatja az izmokat és növeli az állóképességet.
  • Fontos a napi munkavégzés közbeni szünet következetes betartása.
  • Állj fel az asztaltól, sétálj! Végezz fej-, nyak-, váll- és derékkörzést! Jó hatású a vállak egyszerre történő lefelé tolása, ilyenkor nyúlnak a nyakizmok.
  • Végezz nyújtó gyakorlatokat: a fejed fölé emelt karod a tarkód mögött hajlítsd be, majd másik kezed használatával könyököd közelítsd az ellenkező oldali füled irányába; magastartásban tartott karjaiddal váltakozva nyújtózkodj magasra, mintha el akarnád érni a plafont; mélytartásban nyújtózz lefelé, mintha a padlót szeretnénk megérinteni.
  • Ha van rá lehetőséged, járj rendszeresen masszázsra. Az izomfeszülések oldása sokszor csak így érhető el.

Te milyen széken ülsz?

Sokat tehetsz a helyes berendezés megválasztásával és beállításával is. Ma már az anatómiai viszonyoknak megfelelő, és ergonómiailag helyes kialakítású irodabútorok kaphatók, amelyek ugyan lehet, hogy drágábbak, de az egészségmegőrzés miatt megtérülnek: egy drágább szék megvásárlásával több hatékony munkanapot nyerünk, amiket ellenkező esetben a gyógyászati kezelésekre fordított idő miatt elveszítenénk. Ezekhez társulva a tágabb munkakörnyezet ergonomikus kialakításával is nagyban hozzájárulhatunk a mozgásszervek egészségének megőrzéséhez.

Figyelj arra, hogy a székben helyesen ülj!

Csípődet told hátra, hogy derekadat és hátadat megtámassza a szék támlája. Ne csak nyakad nyújtsd előre, hanem ha kell, a székkel menj közelebb az asztalhoz, vagy teljes hátaddal dőlj előre. A billentyűzetet és a monitort, lehetőség szerint úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy ne kelljen elfordulnod, kényszertartásba helyezkedned. A szék magasságát úgy állítsd be, hogy talpad leérjen teljesen a padlón, térded derékszögben hajoljon be.

Következő cikkünkben konkrét gyakorlatokat mutatunk be.
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
BÉT