Sonka húsvétra - hogyan válassz?
Üzlet

Sonka húsvétra - hogyan válassz?

Webbeteg.hu
Nem minden sonka, még ha annak is látszik. Már a termék származási helye sok információval szolgáltat. Hogyan, miről ismerheted fel a minőségi húscsemegét?
Az egészséges táplálkozás alapjaiban határozza meg egy egyén egészségét, valamint azt, hogyan érzi magát a bőrében az illető. Ezen belül kiemelkedő szerepe van a húsfogyasztásnak, nem mindegy milyet és mennyit eszünk meg belőle a minőség és a mennyiség miatt. Így van ez a húsvéti sonka esetében is.

Mi minősül sonkának?

A Magyar Élelmiszerkönyv három alcsoportot különböztet meg: nyers sonka, hőkezelt (főtt vagy sült), illetve formában vagy bélben hőkezelt sonka, (utóbbi hústartalma legalább 55 százalék).

A húsvéti sonkák főbb típusai:
  • Parasztsonka: egész, csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig érlelik, hideg füsttel füstölik, hónapokig eltartható.
  • Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli, combizmok, lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten át érlelve, hideg füsttel füstölve. Körülbelül egy hónapig tartható el.
  • Gyorspácolt nyers sonka: konyhasót és nitritet tartalmazó páclével injektálják be. Napokon át fedőpácban érlelik, hideg vagy meleg füsttel füstölik. Hozzávetőlegesen egy hónapig áll el.
  • Gyorspácolt, főtt sonka: konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, 1-2 napig érlelik, hideg vagy meleg füsttel füstölik, 72 Celsius fokon főzik, majd vákuumfóliába csomagolják. Körülbelül egy hónapig eltartható.

Melyiket válaszd?

A sonkákat praktikus becsomagoltan vásárolnod, mert a csomagoláson fel kell tüntetni az összetételt, valamint a gyártási időt. Szakemberek szerint érdemes rápillantani a címkén lévő feliratokra: amennyiben azt látod ott, hogy "hagyományos (érlelt, füstölt)", akkor biztosra veheted, hogy korrekt minőségűek, ízük is megfelelő.

Minden húsfélére, így a sonkákra is igaz, hogy finomabb, ami kicsit zsírosabb.

A gyorspácolt sonkáknál sok összetevővel, adalékanyaggal kell számolnod, a hagyományos főtt sonkánál a hús mellett a konyhasó és nátrium-nitrit megengedett. Minél több adalékanyag van egy húskészítményben, annál kisebb az esélye, hogy kellemes ízzel találkozol, de azt tudnod kell, hogy ezek a termékek is biztonságosak élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szempontból.

Csomagolt sonkák

Ha előre csomagolt sonkát választasz, mindig győződj meg a csomagolás épségéről és - reméljük, nem kell mondani - a lejárati dátumról. A gyorspácolású sonkát érdemes alaposan megtapogatnod, megnyomkodnod, ha könnyen benyomódik, vagy levet ereszt, hagyd a polcon.

Hogyan főzzük?

Jó hatást érhetsz el, ha a még nyers sonkát egy éjszakára hidegvízbe áztatod. Mindig lassan főzd, nem szabad hagyni, hogy felforrjon! A levet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst.

A világ legjobb sonkája

Dehesának nevezik azokat a délnyugati területeket Spanyolországban, ahol paratölgyek és magyaltölgyek alatt levendula, kamilla, kakukkfű burjánzik. Valaha az Ibériai-félsziget 80%-át borította ilyen növényzet, ma ez 7%. Ez a vidék a természetes élettere a szürke ibériai félvadsertésnek (cerdo iberico), melynek másik neve pata negra. Itt készülnek a világ legjobb és legdrágább sonkái.

Mit kínáljunk a sonka mellé?

A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk.

Mindent, amit a húsvéti sonkákról tudni érdemes, a WEBBeteg.hu-n megtalálod.
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Stock exchange