Támadnak a pollenek: Te már felkészültél rá?
Üzlet

Támadnak a pollenek: Te már felkészültél rá?

Webbeteg.hu
Sokaknak az allergiaszezon csak nyáron indul a különböző fűfélék virágzásának kezdetével, azonban nem árt tudni, hogy a pollenszezon a mogyoróféléknek és az égernek köszönhetően már februárban elkezdődik. Felkészültél rá?
Talán a legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény nyár végén, ősz elején virágzik. A pollenallergiásoknak érdemes tisztában lenniük a tüneteiket okozó növények virágzási szezonjával, ebben segítségükre lehet a Webbeteg.hu pollennaptára.

A problémát valójában nem maga a virágpor okozza, amit a rovarok vagy a szél repít virágról virágra. Az allergiás reakciót a fák, és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel nem látható szemcséi okozzák. A szél ezeket akár 400 km-es távolságba is elszállíthatja. A szél által porzott növények sokszor hatalmas mennyiségű pollent termelnek, majd szórnak szét minden irányba. Példaként említhetjük a mogyorót: egyetlen bokor akár 600 millió (!) pollent is termelhet. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapad.

A pollentípustól függetlenül, az allergiás reakció csaknem mindig ugyanolyan: a pollen immunológiai reakciót indít el, a test természetes védekező rendszere működésbe lép, ennek során az ártalmatlan virágport veszélyes anyagként azonosítja és harcol ellene.

Az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos testi sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok az érfalat átjárhatóvá teszik a fehérjék és bizonyos sejtek számára, ezáltal duzzanatot, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat kiváltva. Az esetek többségében az orr-garatüreg és a szemek érintettek, de felléphet légszomj, gyomor-bélrendszeri panasz, migrén, fáradtság, alvászavar és akár depresszió is.

Irány az orvos!

Ha a fent sorolt tünetektől szenvedsz, minden esetben fordulj orvoshoz. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek (antihisztamin, kortizontartalmú orrspray), ezekkel megelőzhető, hogy a betegség rosszabbra forduljon. Kezelés hiányában az allergia az alsó légutakra is kiterjedhet, és krónikus asztmát okozhat.

Néhány esetben segíthet az immunterápia. A fűpollen-allergia esetében ez például bizonyítottan hatékony kezelési mód, de szakemberek szerint a pollenallergia más típusainál is eredményes lehet. A hiposzenzibilizáció hosszú távon enyhíti a panaszokat, és megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Amit te magad is megtehetsz
  • Figyeld a lakóhelyedre vonatkozó pollenjelentést, ne maradj sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt!
  • Egy-egy tavaszi, nyári zápor után fellélegezhetsz, hiszen az eső megtisztítja a levegőt a pollenektől.
  • Csak akkor szellőztess, amikor csekélyebb a pollenmennyiség a levegőben: városokban reggel 6 és 8 között, vidéken este 7 és éjfél között.
  • Ha lehet, próbáld meg pollenmentesen tartani hálószobádat. Az ablakokra helyezhető pollenszűrő háló a levegőben lévő szemcsék többségét megszűri.
  • Hagyd az egész nap viselt ruhádat a hálószobán kívül és lefekvés előtt moss hajat!
  • Ne tarts virágzó növényeket a hálószobában!
  • Ha kerted van, ne te vágd a füvet, de ne is hagyd elburjánzani a növényzetet.
  • Száműzz minden növényt a lakásból a kertbe!

A légszennyezés is rontja a helyzetet

Amennyire csak lehet, kerüld a forgalmas utcákat az allergiaszezonban. A pollenek erősebben hatnak a nyálkahártyára, ha kipufogógázzal vagy koromrészecskékkel keverednek. Hagyd felhúzva az ablakot az autóban.

Beépíttethetsz pollenszűrőt az autó hűtőberendezésébe, ami ugyan nem nyújt teljes védelmet, de a pollenek egy részét megszűri. Évente egyszer cserélni kell ezeket a szűrőket, mert kosz és baktérium rakódhat le rajtuk.

A hazai teákban és mézekben is lehet pollen. Figyeld, nem erősödnek-e tüneteid, ha ezekből fogyasztasz.

Tervezd szabadságod a pollenek támadásának idejére, és utazz tenger mellé vagy a hegyekbe, ott frissebb a levegő és alig van pollen.
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange