Súlyos betegségeket előzhetsz meg a klíma helyes használatával
Üzlet

Súlyos betegségeket előzhetsz meg a klíma helyes használatával

Webbeteg.hu
A helytelenül beállított hőfok, a túlságosan nagy hőingadozás, a spórolásból kihagyott karbantartás, valamint az elmaradt tisztítás mind-mind komoly egészségügyi kockázattal járhat. Minden, amit tudni kell a helyes légkondicionáló-használatról.
A meleg idő beköszöntével, aki csak teheti, az autóban, az otthonában, de leginkább a munkahelyén élvezi a klímák nyújtotta kellemes hőérzetet. Valójában, ha akarnád sem tudnád elkerülni a klímaberendezésekkel való találkozást, hiszen a legtöbb bevásárlóközpontban és egyes tömegközlekedési eszközön is megy a léghűtés folyamata, ám nem árt tudnod, hogy a klímának nem csak pozitív hatásai vannak.

Fontos tudni, hogy a klímaberendezések nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le. Ezért (is) nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése.

Nehéz elvitatni, hogy kánikulai időszakban egy lehűtött kellemes klímájú helyiségben jobban lehet koncentrálni, hatékonyabbá válhat a munkavégzés, pihentetőbb lehet az alvás és az otthon töltött idő.

Ha épp légkondi-vásárlás előtt állsz, érdemes jól körülnézned a piacon, nem mindig a legolcsóbb olcsóbb a legjobb. Az ár és az energiafogyasztás mellett a szűrő jellegét is érdemes figyelembe venned.

Hogyan hat a légkondicionáló a szervezetedre?

A helytelen klímakörülmények az egész szervezetedre hatással lehetnek, de elsősorban a légzőszerveidre, valamint a vérkeringésedre. A hideg-meleg változáshoz való alkalmazkodás egyénfüggő, ebből kiindulva az ideális klíma általi hőmérséklet megítélése is az. A tünetek megjelenése változó, függően attól, ki mennyire érzékeny. A klimatizált helyiség levegője sokszor száraz, ez okozhat
 • légzési panaszokat,
 • légszomjat,
 • a szem, a torok és az orr nyálkahártya szárazságát,
 • fejfájást,
 • szédülést,
 • kimerültséget.


Sokaknál jelentkezik
 • megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüszkölés, köhögés, könnyezés),
 • kötőhártya-gyulladás,
 • fogfájás is.

A klímaberendezés számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára nyújt ideális feltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.

A száraz levegő a bőrödet is szárítja, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hideg levegő közvetlenül éri a válladat vagy a nyakadat, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Ehhez már elegendő egy nyolcórás, hűtött térben eltöltött műszak is.

Előfordulhat, hogy a klíma tisztító és szűrő rendszere nem kellően karbantartott, ebben az esetben komolyabb gondot is okozhatnak, ugyanis ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Ezek közül talán a legfontosabb a Legionella: az általa kiváltott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, amely az influenzához hasonló tüneteket produkál, a légionárius betegség viszont összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, amely akár végzetes is lehet.

A nem megfelelően és rendszeresen (!) karbantartott készülékek az alábbi betegségek kialakulását segíthetik elő:
 • hypersensitiv pneumonitis (tüdőgyulladás),
 • asztma,
 • allergia,
 • szisztéma s mycosis (gombafertőzés),
 • aspergillosis (tüdőben előszeretettel megtelepedő gomba okozta gyulladás).

Tartsd karban a klímát!

Rendkívül fontos a rendszeres karbantartás a légkondicionáló hatékonyságának megőrzése érdekében, ennek része kell, hogy legyen a beltéri egység tisztítása is. Sokan elhanyagolják a kültéri egységet, így annak sokszor leromlik a hatékonysága, csak a villanyszámla emelkedik.

Néhány tipp a klímahasználathoz

 • A légkondicionálót mindig az adott helyiség méreteinek figyelembevételével válaszd ki. Ha az adott szobára jutó teljesítmény alacsony, sokat üzemel a készülék, ez megnöveli a fogyasztást és csökkenti az élettartamot, mindkét esetben a zsebedbe kell nyúlnod. Nem szégyen szakember segítségét kérni.
 • Lehetőleg A vagy A+ energia kategóriás készüléket vásárolj. Vedd figyelembe a készülék áramfogyasztását, huzamosabb használat esetén az alacsonyabb üzemelési költség hamar megtérül.
 • A klímaberendezést bízd szakemberre! A beltéri egységet oda helyezd el, ahol nem fújja rád a hideg levegőt, így megkímélheted magad a felsőlégúti betegségektől, valamint a klímareumától.
 • Szezon előtt, illetve rendszeres időközönként tisztíttasd ki a rendszert!
 • Erős napsütés ellen használj valamilyen külső árnyékolót, éjjel pedig szellőztess, ezzel gazdaságosabbá teheted a klíma üzemeltetését.
 • Őszi-téli időszakban is 15-20 percre bekapcsolva a berendezést megelőzhető a tömítések kiszáradása, és meghosszabbítható a klíma élettartama.

Hogyan használd az autóklímát?

Az autóban lévő légkondicionáló nagyon jó kényelmi extra, ám vannak "szabályok", melyeket érdemes betartani:
 • Sohase irányítsd magadra a hideg légáramlatot! A hagyományos, épületen belüli klímákhoz hasonlóan az autóklíma is okozhat torokfájást, végtagfájdalmat és betegségeket is.
 • A klímát évente (lehetőleg tavasszal) érdemes, ajánlott kitisztítatni és fertőtleníteni a korokozók elszaporodásának megelőzése érdekében.
 • Felforrósodott autóba ülve ne törekedj a lehető leggyorsabb hűtésre! Indulás után húzd le az ablakokat, ezzel segíted a forróvá vált műanyagok, ablakok és nem mellesleg a saját tested testünk lehűlését. Gyors hűtéssel megfázhatsz, és megnöveled az autó fogyasztását is.
 • Az autóban 5, maximum 8-10 Celsius fokkal legyen hűvösebb, mint a kinti hőmérséklet. Ha ez a különbség nagyobb, kiszállva ér majd meglepetés: a meleg hatására gyorsan kitáguló erek miatt csökken a vérnyomás, és erős fáradtságérzetet tapasztalhatsz. A szervezeted a kánikula egyébként is megterheli, egy 10-15 fokos különbség komoly kihívást jelenthet.
 • Ne a hőfokra koncentrálj, hanem a hőérzetre. Nem kell mindig jéghideg levegőt zúdítani az utastérbe. Ahhoz, hogy ne érezd kellemetlennek a kinti 35 fokot, elég már 25-27 fok is az autóban.


A légkondicionálók helyes használatáról a Webbeteg.hu-n olvashatsz, itt és itt.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frissen sült kenyér Wolf András kezében