Újraélesztés - te tudnád, mit kell tenni?
Üzlet

Újraélesztés - te tudnád, mit kell tenni?

Webbeteg.hu
Ma Magyarországon évente csaknem 25 ezer ember életét oltja ki a hirtelen szívhalál. Az esetek 90 százalékában a felkészületlenség és a félelem miatt meg sem próbálnak segíteni. A lélekjelenlét, az emberség és az alapvető tudás megmentheti más életét.
Kevesen tudják, hogy aki a szájon át történő újraélesztést nem szeretné alkalmazni, a mellkas másodpercenként történő kétszeri, erős nyomásával ugyanúgy menthet életet. A jó ütemű és kellő erővel végzett mellkas kompresszió is elfogadott módszer addig, míg a magasabb szintű eszköz és a segítség meg nem érkezik.

Valakit életben tartani nem mindig csupán a lélegeztetését jelenti, sokszor komplex újraélesztés kell. Mindenekelőtt, a segítőnek meg kell tudnia ítélnie, milyen segítségre van szüksége az ellátásra szoruló egyénnek. Amennyiben leállt a keringése, csak az alapszintű újraélesztés ad esélyt a túlélésre - ha van defibrillátor, ha nincs.

Lépésről-lépésre

Előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét miatt segítséget kell nyújtanod. Ilyenkor az úgynevezett BLS (felnőtt laikus alapszintű újraélesztés) lépéseit kell követned, feltéve, ha ismered azokat:

Még mielőtt...

Vészhelyzet esetén győződj meg arról, nincs-e veszélyforrás, mely az elsősegélynyújtót vagy a sérültet veszélyezteti, legyen az leszakadt elektromos vezeték vagy mérgező gáz. Mindent meg kell tenned a veszélyforrás kiiktatásáért.

  • lépés: szólítsd meg a bajba jutottat! Hangosan kérdezd meg tőle, mi történt, jól van-e. Ha nem kapsz választ, óvatosan rázd meg, mozgasd meg a beteget, így láthatod, eszméleténél van-e.
  • lépés: kérj segítséget! A környezetedben lévőket is megkérheted, de magad is kihívhatod a mentőket a 104-es telefonszámon.
  • lépés: a légutak felszabadítása során az idegentesteket, az esetleges hányadékot távolítsd el, majd óvatosan hajtsd hátra a fejet, emeld előre az állkapcsot, így téve szabaddá a légutakat.
  • lépés: hajolj a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeld a beteg mellkasmozgását. Nézz, hallgass és érezz! Láthatod a mellkas mozgását, hallhatod a légzés hangját és érezheted a levegő melegét kilégzéskor. Legalább két légzést kell észlelned.
  • lépés: nem tapasztalható légzés hiányában a beteg keringése sem lehet hatékony, így késlekedés nélkül meg kell kezdened az újraélesztést mellkasnyomással (30 mellkaskompresszió).
  • lépés: légzéspótlásra két befújás következik (ezzel egyébként csaknem 400-500 ml levegőt fújunk a beteg szájába vagy orrába). Befújás során figyeld a mellkas emelkedését, valamint süllyedését. Ha nem tudod lélegeztetni a beteget, ellenőrizd, nem hagytad-e ki az egyik lépést, elvégezted-e a légút felszabadítását. Ha a lélegeztetés sikertelen is, a mellkaskompressziót mindenképpen folytasd!
  • lépés: 30:2 arányban végezd folyamatosan az újraélesztést (30 mellkaskompresszió, 2 befújás), egészen a segítség kiérkezéséig. Ha van segítőtársad, 1-2 percenként cseréljetek, mert az elsősegélynyújtás során hamar ki lehet fáradni.

Az életmentés fogásait, mozdulatait igazán csak a gyakorlatban tudod elsajátítani, az egyes részei is sok gyakorlást igényelnek. Egyre szélesebb körben, az élő szituációkhoz nagyon hasonló fantomok állnak rendelkezésre az újraélesztés elsajátításához. Szánj rá időt, mert bármikor kerülhetsz váratlan helyzetbe.

Az újraélesztésről bővebben a Webbeteg.hu-n olvashatsz.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde