Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat
Üzlet

Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat

Webbeteg.hu
Cikksorozatunk első két részéből megtudhattad, hogyan állunk a világban a lyukas fogak ranglistáján, illetve azt, milyen a jó fogkefe. Most bemutatjuk azokat a kiegészítőket és technikákat, amelyekkel hatékonyabbá teheted a fogtisztítást és magasabb szintű szájhigiénét érhetsz el.

Fogselyem, fogszalag és társaik

A kiegészítő eszközök leginkább a hagyományos fogkefékkel el nem, vagy csak nehezen érhető fogfelszínek tisztítására szolgálnak.

A szájvizek alkalmazhatóak fogmosás után és napközben fogmosás helyett is. A szájvizet zárt fogsor mellett meg kell zubogtatni, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk, majd célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk. Előnyük:

  • friss leheletet biztosítanak,
  • gyulladásgátló hatásúak,
  • csökkenti a fogra rárakódott lepedék mennyiségét.

A fogselyem és a fogszalag a nehezen hozzáférhető fogközök tisztítására alkalmas sőt, a fogközökből történő eredményes lepedékeltávolításra egyénileg nem is van más eszköz.

A fogselyem sok vékony, erős elemi szálból áll, melyeket nem sodorják össze, így a legszorosabb ponton is átvezethetők. A fogselyem lehet viasszal bevont vagy natúr, ma inkább a natúr fogselymet ajánlják a fogorvosok. A több száz elemi szál szétterülve a fognyakon, könnyedén behatol a fogközi területre, és nagy felületen dörzsöli a fogfelszínt.

A fogszalag rendkívül erős, nagyon lapos szatén anyagból készül, amely könnyedén áthatol még a szoros pontokon is, és jól tisztítja a fogközi régiót.

A fogköztisztító kefe a megnyílt fogközök tisztítására alkalmas. A megnyílt fogközökben, jelentősebb ínyvisszahúzódás esetén hatékonyabban tisztít, mint a fogselyem. A cégek ma már az interdentális kefék széles választékát kínálják, többféle kiszerelésben, méretben.

Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat
Interdentális fogkefe. Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.
Fogpiszkálók. Figyelem, a fenyőfából vagy még ennél is keményebb fából készült háztartási fogvájók a fogközök tisztításra nem alkalmasak! Ezek használata ínysérüléssel járhat, erre a célra speciális, nedvszívó, puhafából készült, háromszög keresztmetszetű fogpiszkálók alkalmasak. Itthon is egyre több cég forgalmaz ilyet.

Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat
A puha balsafából készült nedvszívó fogpiszkáló. Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.
A hidroterápiás készülékek közül ma már csak olyanok vannak forgalomban, amelyekkel a vízsugarat pontosan a fogközbe lehet irányítani. Ezen készülékek hátránya, hogy csak a laza plakkot távolítják el, így önmagukban nem helyettesítik a mechanikai fogtisztítást.

A helyes technika

  • A fogkefét helyezd enyhe nyomással a fogakra 45°-os szögben, és a lepedéket kis, rázó mozdulatokkal távolítsd el. Ne súrold a fogakat!
  • Távolítsd el a lepedéket a fogínytől a fogkorona felé haladva, szakaszonként tízszer.
  • Minden szakasz 2-3 fogból áll. Tisztítsd meg a fogakat először kívül, majd belül, előbb az alsó, majd a felső állkapcsodon találhatóakat.
  • Gondosan tisztítsd meg a belső fogfelszíneket, mivel a veszélyes lepedék ezeken a helyeken is lerakódik.
  • A metszőfogak belső oldalán tartsd a fogkefét vízszintesen. Itt is először rázó, majd törlő mozdulatokat végezz.
  • Végezetül tisztítsd meg a zápfogak rágófelületét. Most már szabad sikáló mozdulatokat végezni. Öblíts, és már kész is vagy!A fogmosás helyes technikájáról a Webbeteg.hu-n olvashatsz bővebben.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
volkswagenshutterstock