Üzlet

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)

Portfolio
Évekkel ezelőtt az "interneten olvastam" kifejezés nem jelentett mást, mint hogy az információ megbízhatatlan, és leginkább a szerencsén múlik, hogy hiteles tudás birtokába jut a netező, vagy egy félrevezető vagy kizárólag reklám célú weboldalra jut. Az információ megbízhatósága különösen fontos, ha az egészségünkről van szó. Mi változott az elmúlt években? Mekkora ma az internet szerepe? Értjük és elfogadjuk az ott olvasottakat?
A hírportálok, életmód, sport és gazdasági tematikus portálok mellett a hiteles orvosi információk iránti igényre alapozva csendben felnőtt egy önálló tematikus portáltípus, az egészségportáloké. A szakmai háttérrel is rendelkező egészségportálokat jelenleg havi 1,8-1,9 millió internetező látogatja havonta, a legnagyobb site-okat külön-külön is több mint egymillióan keresik fel havonta (sokan egyszerre több weboldalról is tájékozódnak), napi szinten pedig több mint százezren fordulnak meg ezeken az oldalakon.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)
Valós felhasználók száma, 2016. március
Gemius-DKT 15+ belföldi felhasználók
Az interneten legtöbben akkor tájékozódunk, ha valamilyen szokatlan tünetet, panaszt vélünk felfedezni magukon, illetve amikor a kivizsgálás utáni lelet értelmezéséhez keresünk segítséget - derül ki a Szinapszis Kft. friss, az egészségügyi információszerzésről készített online kutatásából. A kutatás tapasztalatai szerint:
  • Internetes egészségportálon is tájékozódik - 83%
  • Az internetről tájékozódik a leletek megismerése után - 53%
  • Az internetről tájékozódik a tünetek jelentkezése után - 50%

Mennyire bízunk az internetes információkban?

A szakosodott egészségportálokat az internetezők is megkülönböztetik az életmód oldalaktól. Az idézett kutatás szerint az egészségportálok esetében kétszer annyian bíznak az olvasottak hitelességében, mint ahányan kételkednek benne, míg az életmód magazinoknál az arány épp fordított - derül ki a felmérésből.

Üdvözlendő, hogy változatlanul az orvosi tanácsban bízunk a leginkább (77-81%), ugyanakkor legkevésbé a családtagok, ismerősök véleményére, az újságokban, magazinokban, illetve a szórólapokon, plakátokon látottakra adunk legkevésbé. A nagyobb egészségportálokat 70% fölötti mértékben tartjuk hitelesnek, elsősorban akkor, ha aktív orvosi közreműködéssel készül a tartalma.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)
Szinapszis Kft., 2016. április, online panel, N=611 fő
Az egyedi, személyre szabott orvosi tájékoztatást tartjuk a leginkább érthetőnek és hasznosnak (81%), a kommunikációs csatornák közül pedig az egészségportálokon olvasottak vezetnek; az itt látottak értelmezésével a megkérdezettek 61 százalékának nem akad problémája. A legtöbb értelmezési nehézséget a gyógyszergyártók, a szakmai- és betegszervezetek honlapjai, továbbá az újságokban, magazinokban olvasottak okozzák.

Egészség: hiszünk-e az interneten olvasott tanácsoknak? (x)
Szinapszis Kft., 2016. április, online panel, N=611 fő
A kutatás eredményei szerint tehát változatlanul a legfőbb garancia az, ha orvostól származó információt hallunk. Az internetes tájékozódás bár a legjelentősebb kommunikációs eszközzé vált, elsősorban kiegészíti és megelőzi, nem pedig helyettesíti az orvosi tanácsokat. Szerepe akkor a legnagyobb, amikor még nem fordultunk orvoshoz, vagy pedig - időpont, várólista, egyéb okok miatt - nem tudjuk időben átbeszélni a szükséges tudnivalókat orvosunkkal.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Itt a bizonyíték: aki szegénynek születik, az nagy eséllyel az is marad
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde