Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat?
Üzlet

Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat?

Webbeteg.hu
Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják. Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat? Csak az orvosok hibája? Összeállításunkból kiderül.
Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat ahhoz, hogy tartsa a lépést - olvasható az Index nemrég megjelent cikkében. Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írják a szakértők.

Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum szedés?

Amennyiben víruseredetű betegség esetén szedünk antibiotikumot, az nem csupán felesleges, de bizony káros szövődményeket is vonhat maga után. Sokszor megesik, hogy vírusos megbetegedés esetén "megelőzés" miatt, a súlyosabb tünetek megjelenését akarják megakadályozni, illetve a gyorsabb lefolyás érdekében kezdenek el szedni antibiotikumot - persze helytelenül.

A Webbeteg.hu szerint vírusfertőzés esetén, orvosi javaslat nélkül vagy annak ellenére szedett antibiotikum a vírusfertőzéssel szemben hatástalan, azonban hatásmechanizmusuknak köszönhetően a szervezetben a hasznos baktériumok elpusztulhatnak, helyüket pedig a veszélyesebb, az antibiotikumoknak jobban ellenálló (rezisztens) törzsek foglalhatják el, így az influenza súlyos szövődményeit az antibiotikum szedése elősegítheti.

Szakértők szerint anyagilag kellene támogatni, ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek, az orvosoknak pedig kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a betegek számára.

Sok esetben a szülők, a betegek kérik

A rezisztencia gyógyszergyártási vonatkozása csak az egyik aspektusa a szükségtelen antibiotikumhasználatnak.

A Webbeteg.hu-nak nyilatkozó orvosok elmondása alapján nagyon sok esetben a beteg gyermekek szülei, illetve a "rámenősebb" betegek maguk kérik az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Ha az érintett orvos nem írja fel a kívánt készítményt, továbbállnak, felíratják mással, máshová viszik a kartonjukat. Sok orvos tartván páciensei egy részének elvesztésétől inkább felírja a készítményt. Összességében tehát beszélhetünk az orvosokra nehezedő egyfajta "laikus nyomásról".

A felesleges antibiotikumhasználat ellen minden évben szót emelnek szakmai szervezetek is, az ÁNTSZ legutóbb a 2015/16-os influenzajárvány előtt hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

Mire való az antibiotikum?

Az antibiotikumok olyan készítmények, amelyek fel tudják venni a harcot a szervezeten belül megtelepedett baktériumokkal szemben. Nagy szerepük van a baktérium okozta fertőzések kezelésében, ám hatástalanok a vírusfertőzésekkel szemben.

Miért ne szedj náthára antibiotikumot? A Webbeteg.hu-n választ kaphatsz a kérdésre.

Hogyan szedd helyesen az antibiotikumot?

Antibiotikumot mindig orvosi utasításra szedj! A baktériumok számos fajtája válthat ki betegséget, ezekre átgondoltan kell megválasztani a helyes kezelést. A pozitív antibiotikum-választáshoz figyelembe kell venni a fertőzés helyét, a kockázatot jelentő alapbetegségeket, a fertőzött egyén életkorát, testi adottságait, máj- és vesefunkcióját is.

Ne kísérletezz öngyógyítással!

A baktériumok elpusztításához az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményt az előírt mennyiségben és az előírt ideig kell szedned. Nem teljesíted a gyógyuláshoz kellő feltételt, ha elköveted azt a hibát, hogy az előző betegségből megmaradt néhány szem gyógyszert veszed be. Mert bár így is elérhetsz némi javulást, az átmenetinek bizonyul majd, a betegség kiújulhat, akár súlyosbodhat is.

Minden, amit tudnod kell a helyes gyógyszerszedésről, korábbi cikkünkből megtudhatod:
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk