Észak-Korea követhette el minden idők legnagyobb bankrablását
Üzlet

Észak-Korea követhette el minden idők legnagyobb bankrablását

Portfolio
Az elmúlt hónapokban az ázsiai bankokat ért digitális támadások mögött a kutatók Észak-Koreát sejtik, ami egyrészt azért problémás, mert fel tudták törni a világ szinte összes bankja által használt, szuperbiztonságos Swift névre keresztelt informatikai rendszert, másrészt pedig azért, mert ez az első olyan alkalom, hogy egy ország egy másik bankjaitól közvetlenül pénzt lopott volna el - írja a New York Times.
Három támadás érte most Ázsia különféle országainak bankjait, a Symantec kutatói szerint a tolvajok egy ritka kódot használtak, amelyet két korábbi esetben: a Sony-t ért 2014 decemberi támadás esetén és a Dél-Koreát ért 2013 digitális támadássorozatnál használtak. Az Egyesült Államok és Dél-Korea a Koreai NDK-t vádolják a támadásokkal, de erre független szakértők által támasztott bizonyítékot még nem sikerült támasztaniuk.

A Symantec kutatóinak sikerült összekapcsolniuk egy októberi fülöp-szigeteki bankot ért támadást és a decemberi vietnámi bankot ért támadást, valamint a bangladesi jegybankot ért támadást, amikor 81 millió dollárt loptak el.

A rablásokról itt írtunk:A Symantec szakembere szerint, ha valóban Észak-Korea állt a támadások mögött, akkor mindhármat ők vitték véghez. A szakértő szerint sosem láttak még olyat, hogy egy nemzetállam pénzt lopott volna hackereken keresztül korábban, bár olyan történt, hogy például kereskedelmi, vagy katonai titkokat loptak el.

A helyzet többek között azért is problémás, mert a tolvajok hozzáfértek a Swifthez, ahhoz a nemzetközi pénzügyi fizetéseket lebonyolító rendszerhez, amelyet 11 000 bank használ az egymás közti pénzmozgatásra.

A Swift maga is figyelmeztetést adott ki, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy koordinált támadás folyik a rendszer ellen, de eddig a tolvajoknak csak azokat a csatlakozópontokat sikerült feltörniük, amelyen a bankok csatlakoznak hozzá, nem pedig a rendszert magját. Az amerikai bankok annyival egészítették ezt ki, hogy felhívták a figyelmet arra, hogy harmadik világbeli országok bankjait sikerült eddig megtámadniuk a hackereknek, az Egyesült Államok bankjainak ügyfelei biztonságban vannak.

A New York Times szerint nem lenne meglepő, ha Észak-Korea állna valóban a támadások hátterében, az éhezés és megszorítások közt élő ország GDP-jét körülbelül 12-40 milliárd dollárra becsülik, a tolvajok pedig 1 milliárd dollárt próbáltak ellopni, ami akár az ország GDP-jének 10 százaléka is lehet, de még a sikeresen ellopott közel 100 millió dollár is elég jelentős összeg.

A kommunista országtól egyébként nem állnak távol az ilyen szélsőséges gazdasági megoldások, korábban hamis 100 dollárosok gyártásával próbálkoztak, amelyeket majdnem tökéletesen lemásoltak az amerikai mintáról, a Fednek teljesen új 100 dollárosokat kellett nyomtatnia, hogy megállítsa a bankjegyek terjedését. Persze itt sem sikerült közvetlenül bebizonyítani, hogy Észak-Korea állt a háttérben.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
elektromosroller