Milyen mérték után lesz káros az alkoholfogyasztás?
Üzlet

Milyen mérték után lesz káros az alkoholfogyasztás?

Webbeteg.hu
A hosszú időn át fennálló, ismétlődő alkoholfogyasztás komoly károsodásokat okoz fizikai, pszichés állapotodban, a közösségi életedben, a tágabb környezeted szociális-társadalmi jellemzőiben. Hazánkban minden harmadik 15-29 éves férfi közvetve vagy közvetlenül az alkoholnak köszönhetően veszíti el az életét. Mi számít alkoholizmusnak?

Szív- és érrendszeri hatások

Az alkoholtartalmú italokban lévő etil-alkohol az anyagcsere során jelentkező acetaldehid hatása miatt sejtméregnek tekinthető, ami a szervezet minden sejtféléjére erős károsító hatással van. Az alkohol a szívizmot közvetlenül károsítja, melynek eredménye szívritmuszavar és úgynevezett dilatatív kardiomiopathia lehet. Ez utóbbi esetén, a szívizom összehúzódó képessége csökken, a szív mérete megnő, funkciója károsodik. Ez az elváltozás alkoholisták leggyakoribb haláloka.

A mértéktelen alkoholizálás kóroki tényező a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusok kialakulásában.

Tartós, masszív alkoholfogyasztás esetén az anyagcsere felborul. Növekszik az elhízás, a diabétesz, a csontritkulás kialakulásának rizikója, emelkedik a vér koleszterinszintje. A májkárosodás miatt vérzékenység alakulhat ki.

Az alkohol negatív hatása az emésztőrendszerre

Az alkohol nagy mennyiségű rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer szinte valamennyi szintjét károsítja. A szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek rizikóját növeli. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása okolható a szájüregi daganatos betegségek feléért, a nyelőcsőrákok 75 százalékáért!

A Mallory-Weiss-szindróma felső tápcsatornai vérzést vált ki, az esetek döntő többségében túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás miatt alakul ki. A hosszan tartó, rendszeres alkoholfogyasztás fő kiváltó tényezője lehet:
  • a gyomorfekély,
  • a hepatitisek,
  • a zsírmáj,
  • a májzsugor és a
  • hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának.

Az alkoholisták szexuális élete igencsak beszűkül, az emlő megnövekszik a férfiaknál, heresorvadás és impotencia léphet fel.

A magzatra is veszélyes

A várandós nők túlzott alkoholfogyasztása koraszülést és a baba károsodását okozza. Az újszülött testméretei és testtömege kicsi, és sok esetben méhen belüli retardáció alakul ki.

Gyakori jelenség alkoholfüggő anyától született csecsemőknél a microcephalia (az agy méretbeli növekedésének alacsony értéke, ez akár életképtelenséget is okozhat). Sok esetben mentális retardáció alakul ki. Ezeknél a kicsiknél később testi fejlődési rendellenességek is kialakulnak, csakúgy, mint pszichés és mentális zavarok is.

Pszichiátriai zavarok

Az alkoholistákra a szenvedélybetegségek valamennyi viselkedészavara jellemző, legyen az az alkohol felkutatásának főszerepe vagy az érzelmi élet elsivárosodása. A személyiség erős torzulása szinte biztos, hogy bekövetkezik, mint ahogyan nagy valószínűséggel a depresszió (feltéve, ha az nem kiváltó ok!), és az öngyilkossági hajlam erősödése is.

Gyakori jelenség az úgynevezett alkoholos pszichózis, ami gyakori hallási hallucinációkkal (üldöztetéses jellegűekkel) járhat, melyek agresszív viselkedést válthatnak ki.

Az alkoholisták társas kapcsolatai - sokszor rövid idő alatt - elsivárosodik. A családi kötelékek lassan felbomlanak, az alkoholfüggő egyén sokszor munkanélkülivé válik.

Mennyi alkoholt "szabad" inni?

Sok kutatás próbálkozik azzal, hogy meghatározza, hol is kezdődik az alkoholfüggőség. A Webbeteg.hu szerint, ha valaki naponta mindössze 60 gramm alkoholt (1dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor) iszik meg, akkor még a "biztonságos" sávon belül marad, és nem válik belőle alkoholfüggő. Azonban, ha 150 grammnyi alkoholt iszik, szinte biztos, hogy szervi károsodást okoz nála az alkoholfogyasztás. Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy átlagos férfi heti szinten maximum 120 gramm, egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el anélkül, hogy szervi károsodás lépne fel nála, ám ebből egyszerre, egy alkalommal mindössze 30-40 grammot ihat meg. Javasolt az italozások között 3 nap szünetet tartani.

Az alkoholfüggőség legkarakterisztikusabb tünetei

Ha valaki a fent említettnél többet, illetve rendszeresen iszik, nagy valószínűséggel kialakul nála az alkoholbetegség. Ha az alábbi tünetek közül egy is fellép nálad vagy ismerősödnél:
  • kínzó vágy az alkohol után;
  • kontrollvesztés;
  • egyre többet kell inni ugyanazon hatás eléréséhez;
  • az ivás megvonása után testi tünetek alakulnak ki,

akkor neked vagy ismerősödnek problémája van az alkoholfogyasztással. Ha egynél több tünet jelentkezik nálad, akkor érdemes segítséget kérned!

Teszteld magad! A Johns Hopkins Egyetem alkoholizmus tesztje a Webbeteg.hu-n.
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08:  U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Bernáth Tamás_mti