Az intézkedés, ami életeket menthet
Üzlet

Az intézkedés, ami életeket menthet

Portfolio
A dohánytermékek egységes csomagolásának fontosságát hirdeti a május 31-i Dohányzásmentes Világnak alkalmából kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint ha ez megvalósul, az csökkenti a cigaretta iránti keresletet és ezáltal életek menekülnek meg.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet - olvasható a WHO hétfőn kiadott közleményében, melyet a május 31-i Dohányzásmentes Világnak alkalmából adott ki.

A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják - emlékeztet a WHO, mely azt is felidézi:
  • 2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást.
  • 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását.
  • Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére.
  • Míg más országok, köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Így hat a csomagolás

Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl

- vélekedett a WHO főigazgatója, Margaret Chan.

Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát - tette hozzá.

Az ausztrál példa

A WHO közleménye Ausztrália példáját hozza fel, hogy bemutassa az egységes csomagolás bevezetésének előnyeit. Ausztráliában a dohányzás évek óta egyenletes visszaesést mutat. Ausztrália 2012-ben vezette be az egységes csomagolást az újfajta és nagyobb méretű egészségvédő figyelmeztetésekkel együtt. A bevezetést követő ausztrál felülvizsgálat szerint 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55%-kal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében.

Ez több mint 108.000 olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban.

Az idei Dohányzásmentes Világnap mottója - Készüljön az egységes csomagolásra - ráirányítja a figyelmet az évente mintegy 6 millió ember haláláért felelős dohánytermékek ellenőrzésére tett globális erőfeszítéseknek erre az új irányzatára, magyarázza Dr. Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzéséért felelős igazgatója.

Magyarország is

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júniusi Kormányinfóján jelentette be, hogy egységes csomagolást vezet be a dohánytermékek esetében a kormány, az ausztrál példához hasonlóan. Minden dohánytermékre egységes feliratok fognak csak kerülni. Nem lehet reklám a cigarettán, csak a márkajelzés. A tárcavezető akkor azt is ígérte, hogy már 2015 őszén a parlament elé viszi az erről szóló jogszabályt a kormány.

Egy hónappal később érkezett a hír, hogy tíz állam, köztük Magyarország hétfőn Párizsban megállapodtak, hogy aktív szerepet vállalnak a márkasemleges cigarettacsomagok népszerűsítésében.

Közben az EU dohánytermékekre vonatkozó, 2013-ban elfogadott irányelvei életbe léptek tavaly májusban. Az új szabályozás nagy részét a tagországoknak 2016. május 20-ig kell átültetniük hazai jogrendjükbe. Már ez az irányelv kimondta, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét nagy felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell elhelyezni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk.

A Füstírtók Egyesület épp a múlt héten hívta fel arra a figyelmet, hogy a kormány a tavalyi ígérete ellenére még nem tett semmit - számolt be a hvg.hu.

Az intézkedés, ami életeket menthet
Forrás: Fókuszpont
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1187738330