Brüsszel: egyik kormány se tiltsa be az Ubert és az Airbnb-t!
Üzlet

Brüsszel: egyik kormány se tiltsa be az Ubert és az Airbnb-t!

Portfolio
Brüsszel arra hívja fel az unió kormányait, hogy ne tiltsák be és ne korlátozzák az Ubert, Airbnbt és társait, vagyis a sharing economy típusú cégeket. A betiltás legfeljebb "végső menedék" lehetne, ehelyett egységesíteni szeretnék az ilyen jellegű szolgáltatások szabályozását az unióban - írja a Financial Times. Az első uniós szabályozási javaslatot várhatóan csütörtökön teszi közzé az Európai Bizottság.
Az Uber, Airbnb és társai azzal szembesülnek Európban és úgy általában véve az egész világon, hogy míg egyes országokban kifejezetten támogatók velük szemben a szabályozók, addig más országokban - mint az Uber esetében Magyarországon - kifejezetten tiltják őket. A britek például támogatják az Ubert, a Franciáknál viszont még börtönbüntetés is járhat az Uber helyi vezetőinek.

Az Európai Bizottság ezért arra jutott, hogy egy uniós szinten egységes szabályozási környezetet hoz létre a sharing economy cégekre, az erről szóló tervezetet pedig csütörtökön teszik közzé - értesült a Financial Times.

A lapnak kiszivárogtatott tervezet szerint Brüsszel nem szeretné, ha bármelyik ország kormánya betiltaná, vagy korlátozná a sharing economy cégeket, a betiltás csakis egy "végső menedék" lehetne. Inkább az új piaci szereplők beengedése, a piaci verseny fokozása lenne célszerű.

Ugyanakkor a tervezetben olyan rész is szerepel, aminek az Uber nagyon nem fog örülni, ha életbe lép a szabályozás. A szabály szerint ugyanis a sahring economy cégek azon helyi "működtetői", akik nem maguk állapíthatják meg a szolgáltatás árazását, igenis alkalmazottnak számítanak. Ez nagy valószínűséggel azt jelentené, hogy jogszabály szerint az Uber-sofőrök az Uber alkalmazottaivá válnának, és így az Ubernek például nyugdíjjárulékot és egyéb járulékokat kellene fizetnie a sofőrjei után.

A bizottság kiáll a szolgáltatások értékelhetősége mellett is, ez ugyanis az Uber esetében az utazás biztonságosságához járul hozzá.

Brüsszel annak is nekimegy, hogy a németeknél például 100 ezer eurós bírsággal sújtják azokat, akik nem csak egy szobát, hanem egy egész házat vagy lakást kiadnak az Airbnb platformján keresztül. Ehelyett szerintük inkább a kiadható éjszakák számát lenne célszerű korlátozni.

Általánosságban véve a bizottság sharing economyval szembeni rokonszenve olvasható ki a tervezetből . Elzbieta Bienkowska, az iparért és belső piacokért felelős biztos tavaly például úgy fogalmazott, hogy

az Uber kritikusai olyanok, mint azok, akik a középkorban a nyomdagépek bevezetése ellen küzdöttek.

A sharing economy témában írt részletes elemzésünket itt olvashatja.

Mi is az a sharing economy? A sharing economy, azaz a megosztáson alapuló közösségi gazdaság nem teljesen új társadalmi-gazdasági találmány, sokkal inkább arról van szó, hogy az új technológiák, a digitalizáció és az emberi kreativitás olyan távlatokat nyitott meg egy megosztáson alapuló modell előtt, hogy az már tényleg iparágak működését forgatja fel. Összefoglalva egy sharing economy közösségben résztvevők

  • megosztják egymással kihasználatlan kapacitásaikat, erőforrásaikat, tárgyaikat,
  • legtöbbször mindezt egy IT-platformon keresztül teszik,
  • sok esetben on-demand (amikor éppen szükség van rá) jelleggel,
  • és viszonylag fontos elem, hogy a közösség tagjai megbíznak egymásban/gyakran nyilvánosan értékelik is egymást,
  • illetve a közösség résztvevői gyakran a hatékonyabb/környezettudatosabb erőforrás-felhasználást is szem előtt tartják.

forintarfolyam
BET
shutterstock_1077839366
hr munkaerő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.
Commerzbank
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET