Bárhol leéghetsz: mire figyelj napozáskor?
Üzlet

Bárhol leéghetsz: mire figyelj napozáskor?

Webbeteg.hu
Cikksorozatunk első részéből megtudhattad, miért veszélyes a leégés és a túlzásba vitt szoláriumhasználat. Most elmondjuk, mire kell még figyelned a fényvédelemmel kapcsolatban.
Bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok) fényérzékennyé tehetik a bőrödet, vannak fogamzásgátlók, melyek egyenetlen pigmentációt válthatnak ki. Mindig alaposan olvasd el a betegtájékoztatót és tartsd be a benne foglaltakat!

Hogy melyek azok a gyógyszerek, melyek mellett ellenjavallt a napozás, a Webbeteg.hu-n megtudhatod.

Keresd az árnyékot!

A reggeli és az esti napszakban a napsugaraknak vastagabb levegőrétegeken kell keresztüljutniuk, ami a sugarak egy részét kiszűri. A déli órákban az érkező sugaraknak keskenyebb levegőrétegen kell áthatolniuk, ezért érhet minket ilyenkor több ártalmas sugárzás.

Sportolásnál is figyelj a védelemre!

Sportolás, mozgás közben a szél hűti a testet, és nem is feltétlenül veszed észre a leégést. Nem mellesleg az izzadással a fényvédők is leoldódhatnak bőrödről. Ha úszol vagy búvárkodsz, akkor is alaposan kend be magad, ehhez ma már vásárolhatsz kimondottan úszóknak ajánlott gél alapú fényvédőt, ezek a vízben kevésbé oldódnak le.

Vannak érzékenyebb testtájak

Azok a testrészek, melyeket az év nagy részében takarja a ruházatod, nyaraláskor hirtelen erős, intenzív napsütésnek vannak kitéve, ezáltal komoly UV-sugárzást kapnak. Ide tartozik
  • a fejtető,
  • az orr,
  • a nyak,
  • a váll,
  • a vádli,
  • és a kézfej bőre is.

Igen nagy sugárzás érheti a "kiálló" testrészeidet, mint például az orrod, a füled, ezért ezek védelméről sem szabad megfeledkezned. Egyénenként változó, ki hol barnul a leggyorsabb ütemben, de a legtöbb embernél a köldök alatti rész ilyen.

Napszemüveg-használat

Egyszerűsítve elmondható, hogy a szem belső része sötét kamrácskákból áll, és erről a környezetről a melanociták, másnéven pigmentek gondoskodnak.

A túl nagy napsugárzásnak való kitettség súlyos esetben ezen sejtek daganatos elváltozását is kiválthatja. Tengerparton, havas lejtőn, illetve olyan helyen, ahol a fény visszaverődik, akár a szem külső rétege is megéghet, tehát a valódi UV-szűrővel ellátott napszemüvegek mindenképpen ajánlottak.

A gyerekek bőre érzékeny

A kicsik bőrének felső és alsó rétegében sok-sok fejlődő sejt van, szakértői becslések alapján a napsugárzás okozta bőrkárosodás döntő hányadát gyermekéveinkben szenvedjük el. Akik gyerekkorukban sokat voltak napon, esetükben nagyobb az esély a bőrrák kialakulására, ezért is különösen fontos a bőrvédelem ebben a korban.

Vegyél újat!

Még ha megfelelő helyen tároltad is az előző naptejet, érdemes inkább újat vásárolnod. A hőmérsékletváltozás, a levegővel és vízzel történő érintkezés néhány hónap alatt tönkreteheti a fényvédő faktor hatékonyságát, így a védelem már nem garantált.

Bárhol leéghetsz

Az autó üvegei 80 százalékban átengedik az UVA-sugarakat (!), ezért használj UV-filteres nappali krémet. UV-szűrőt sajnos a régebbi típusú autókban csak a szélvédőben helyeztek el, az oldalsókat nem látták el ilyen védelemmel. Vannak kutatások, melyek rámutattak, hogy a sofőrök bal oldali testrészein (bal kar, bal arcfél) nagyobb arányban alakult ki melanoma, annak köszönhetően, hogy erről az oldalról érte őket javarészt napfény.

Napernyő vagy fa alatt hűsölve az UV-sugarak 50-80 százaléka érhet, ez bőven elég ahhoz, hogy lebarnulj. Fél méterrel a vízfelszín alatt az eredeti sugárzásnak még csaknem fele mérhető, és mivel a folyamatosan hűsítő vízben nem érezzük annyira a napsugarak égető hatását, nem is érezzük, hogy égünk. A leégés és a káros folyamatok ellen használj vízálló terméket.

A napozással kapcsolatban sok hasznos tudnivalót találsz a Webbeteg.hu-n.
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
DLAPE20190501316