Üzlet

10 országból kivonulhat a Shell

Portfolio
Új stratégiát tett közzé a Shell, aminek értelmében több országból is kivonulnak ráadásul nagyszabású létszámleépítést is végrehajtanak. A híreknek a befektetők alapvetően örültek, a Shell árfolyama közel 3 százalékot emelkedett.
Több mint 3 százalékot emelkedett ma a világ egyik legnagyobb olajipari vállalatának, a Shellnek a részvény árfolyama, miután a vállalat menedzsmentje közzétette stratégiáját amiben jelentős költség csökkentésekről írnak, ami azért is fontos mert a vállalat nemrég 54 milliárd dolláros felvásárlást hajtott végre, a költségcsökkentések pedig ahhoz járulhatnak hozzá, hogy az akvizíció miatt keletkezett adósságállományát leépítse a cég.

A befektetők annak örülnek, hogy
  • Bár jelenleg még több mint 70 országban van jelen a cég, 13 kiemelkedően profitábilis országra fognak fokuszálni, ráadásul akár 10 országból is kivonulhat a Shell a költségcsökkentések érdekében.
  • A vállalat értékesíti az olaj- és gázkitermelő eszközeinek 10 százalékát, így egy a korábbinál kisebb vállalat jön létre, aminek azonban a földgáz- kitettsége a legfontosabb versenytársakhoz hasonlóan magasabb lesz.
  • A cég az éves kiadásait 25-30 milliárd dollárra kívánja leszorítani az évtized végéig, de akár ez alá is csökkenhetnek a költségek, ha 50 dollár alatt marad az olaj ára.
  • Az eredetileg tervezett 35 milliárd dollárról 29 milliárd dollárra csökkentették a 2016-os beruházási költségeket, egyébként már harmadszor csökkentették a várható capexet a legelső előrejelzéshez képest.
  • A költségcsökkentés elsősorban a 12500 fős létszámleépítésnek tudható be, elsősorban Ausztráliában, Brazíliában és az Északi-tengeren bocsátanak el alkalmazottakat.
  • A vezetés az évtized végére 10 százalékos tőkearányos megtérülést jelez előre, miközben az tavaly még csak 8 százalékos volt.


A részvényesek alapvetően örülnek a vállalat költségcsökkentési terveinek a Shell árfolyama közel 3 százalékkal került feljebb.

10 országból kivonulhat a Shell
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944