Milyen veszélyek leselkednek rád a nyári kánikulában?
Üzlet

Milyen veszélyek leselkednek rád a nyári kánikulában?

Webbeteg.hu
A nagy hőség komoly megterhelést jelent szervezeted számára, amelynek törekednie kell hőmérsékletének állandó szinten tartására. A hőség legfőképp az idősekre és a gyermekekre veszélyes, de egészséges emberre nézve is rizikót jelent. A vízmérgezéstől a napszúrásig, első rész.

A kánikula hatásai szervezetedre

Hőkollapszus: a meleg következtében fellépő ájuláskor (banális hőségkollapszus) az eszméletvesztéses állapot nem tart sokáig: néhány másodperctől pár percig, az esetek döntő többségében nem húzódik 15 percnél tovább. Az érintett személy az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érezhet, de felléphet fülzúgás és homályos látás is.

A hőkollapszus oka vérkeringési átrendeződés: a szervezet úgy kísérli meg magát hűteni, hogy a test középvonalától távolabb eső erek kitágulnak, elősegítve a hőleadást. Ezzel egyidejűleg erős verejtékezés is kialakul. Arra érzékenyeknél ez a két tényező együtt az agy vérkeringésének átmeneti zavarát okozza, ez vezet a tudatvesztéshez.

A hőkollapszusról mindent megtudhatsz a Webbeteg.hu-n.

Napszúrás: a viszonylag enyhe panaszok leggyakrabban fejfájás, szédülés, hányinger formájában lépnek fel. Az érintett egyén a hűvös, elsötétített helyeket keresi.

Súlyos esetben a test hőmérséklete hirtelen, nagymértékben megemelkedik (akár 39-40°C-ra is). Az erős fejfájás mellett tarkókötöttség alakulhat ki, a beteg eszméletét veszítheti. Csecsemők esetében jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető. A csecsemő enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál.

A legfontosabb, hogy az érintett személy minél hamarabb hűvös, árnyékos helyre kerüljön. A tarkóra tegyél hideg vizes borogatást. 30 fokos szögben emeld meg felsőtestét, majd kis kortyokban fogyasszon vizet! Mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

Bővebben a napszúrásról a Webbeteg.hu-on olvashatsz.

Kiszáradás: a verejtékezés igen jelentős folyadékvesztéssel jár, és ha ezeket nem pótolod, az kiszáradáshoz vezet, melynek tünetei a fáradékonyság, étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverés, izomgörcsök és súlyosabb esetben eszméletvesztés.

Bővebben a kiszáradásról a Webbeteg.hu-n olvashatsz.

Vízmérgezés: szélsőséges esetben az erős verejtékezés miatt kialakult vízhiányos állapot túlzott mértékű folyadékbevitellel történő kiegyenlítése (a sók pótlása nélkül) vízmérgezéshez vezethet. Fő tünetei a látászavar és az izomgörcsök.


Hőguta: ha magas kinti hőmérséklet mellett végzel nehéz fizikai munkát, a termelődő hőmennyiséget a tested nem képes leadni, a szervezeted a 41 °C fokot is elérheti. Kezdeti tünetei a fejfájás, a szédülés és a hányinger, beavatkozás nélkül tudatzavar, eszméletvesztés és egyéb idegrendszeri tünetekkel járó hőguta léphet fel.


Hőkimerülés: a hőártalmak több nap alatt kialakuló változata. A vízhiányos forma kialakulását a fokozott vízvesztés (hányás, hasmenés) okozza. A sóhiányos forma az esetek döntő többségében verejtékezés miatt alakul ki, azaz az ásványi anyagok nagymértékű csökkenése miatt. Vezető tünetek: fejfájás, szédülés, hányinger ingerlékenység. Kezdetben kisebb izomgörcsök alakulnak ki, kezeletlen esetben fájdalmas rángások tapasztalhatók.


Hőpangás: erős fizikai terhelés miatt, legfőképpen párás környezetben alakul ki. Edzetlen, túlsúlyos, kevés folyadékot fogyasztó embereknél tapasztalható leggyakrabban. Jellemző tünete az erős izzadás, hányinger, szapora légzés. Az izomgörcsök mellett beszéd- és mozgászavar léphet fel.

Mit kell tenned az eszméletlen emberrel?

Az érintett személyt mihamarabb fektesd le, amennyire csak lehet, szellős, árnyékos helyen. Lábait emeld meg, polcold alá, ruházatát lazítsd meg. Ha még nem tért magához, ellenőrizd a légzést és keringést.

Amennyiben az eszméletét negyed órán túl sem nyeri vissza, illetve görcsös rohamok lépnek fel, a tudat visszatérése után beszédzavar marad hátra - fontos, hogy minél hamarabb lássa orvos a beteget.

Amire Figyelned Kell

  • Gyermeket és állatot rövid időre se hagyj gépjárműbe zárva!
  • Kánikulában hűsítsd magad és kellően pótold az izzadással elveszített folyadékot és ásványi anyagokat.
  • Nagy meleg idején az idősek, a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők, a vesebetegek és a cukorbetegek különösen legyenek óvatosan, körültekintőek.
  • Kánikulában korlátozd a fizikai tevékenységet, 11 és 15 óra között - amennyiben lehetséges - tartózkodj árnyékban vagy hűvös helyen.
  • A napon a gépjárművek hamar felforrósodnak, utazás előtt alaposan szellőztesd át az utasteret. A meleg autóban történő utazás rosszulléthez, sőt, ájuláshoz is vezethet, ez pedig növeli a balesetveszély kockázatát.

facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebookshutter