Üzlet

Ezeket a részvényeket büntetik leginkább

Portfolio
A Stoxx 600 index, a legnagyobb 600 európai vállalatot tömörítő részvényindex a meglepetést hozó Brexitről szóló népszavazást követően jelentős, 7,3 százalékos esést mutat a péntek kora délutáni órákban. Egész Európában a bankokat ütik a legkeményebben, de a távközlési, a közlekedési és az autószektor is az alulteljesítő ágazatok között van.

Padlón az európai bankok

A Stoxx 600 indexen belül a bankszektor messze a legrosszabbul teljesítményt tudhatja magáénak a mai kereskedésben, a Stoxx banki szektorindex 14,4 százalékot zuhant. Ez persze nem meglepő, a befektetési bankok már korábban is figyelmeztetéseket adtak ki, amelyek szerint több ezer munkahelyet tehetnek át a kontinentális Európába, illetve az amerikai bankok New Yorkba.

A gyengülő font, az ingatlanáresés, és a várható gyengébb gazdasági teljesítmény is visszafoghatja a bankok hitelezési aktivitását, ami a profitabilitást is veszélyezteti. A legnagyobb bankok közül többen - például a Goldman Sachs, a UBS, a Barclays, a Bank of America vagy a Citigroup - már az elmúlt hónapokban jelezték, hogy csökkentik kitettségüket a brit pénz- és tőkepiacokon. A leginkább az angol a francia és a német bankpapírokat adják a befektetők.

A bankszektorral szorosan együttműködésben álló szektorok, mint a biztosítás és a pénzügyi szektor is jelentős, közel 10 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A légitársaságok is megszenvedik a britek kilépését, az általános részvénypiaci pánik mellett esetükben arról is szó van, hogy kérdéses, mi történik majd a repülési jogokkal. Az EU-n kívüli légitársaságok esetén ugyanis bilaterális kormányközi egyezmények szabályozzák, hogy melyik légitársaság hova indíthat járatokat. A légitársaságok közül a legnagyobb esést az IAG (-24%), az EasyJet (-15%) és a Wizz Air (-14%) volt kénytelen elszenvedni.

Az autóipar szintén a brit kilépés nagy vesztesei között szerepel. A szektor összességében 9 százalékos visszaesést könyvelhet el, a legnagyobb vesztesek között a Peugeot 16 százalékos, a Renault 14 százalékos, a Daimler 9,2 százalékos, a BMW 9,1 százalékos, míg a Volkswagen 9,3 százalékos mínuszban tartózkodik a délután folyamán. Az autógyártók között a Brexit nagy vesztesei azok lehetnek, melyek nem rendelkeznek a szigetországban gyártókapacitással, hanem kizárólag exportálják járműveiket.

Ezeket a részvényeket büntetik leginkább
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar