Üzlet

Meredeken zuhannak a légitársaságok

Portfolio
A Brexit-szavazást követően hatalmasat esett a légitársaságok árfolyama, több közülük profit warningot is közzétett, nem elég, hogy sztrájkok, terror akciók, légikatasztrófák is sújtják a szektort, még a Brexit is negatívan hathat.
Annak ellenére, hogy a nyári időszak mindig a legerősebb a légitársaságok számára, az easyJet ma reggel profit warninggal lepte meg befektetőit a harmadik negyedévre vonatkozóan. A múlt heti Brexit-népszavazást követően bizakodó volt a diszkont légitársaság menedzsmentje, hogy a szavazás kimenetele nem lesz hatással a vállalat stratégiájára, azonban az elmúlt hónapokban felerősödő terrorfenyegetettség, a rossz időjárás, a sztrájkok és a bizonytalan gazdasági környezet nem várt kihívások elé állította a légiipart, amire a brit népszavazás is rátett egy lappáttal.

Sok a negatív hatás

  • A negatív hatások összességében körülbelül 28 millió font veszteséget okoznak a vállalat adózás előtti eredményében.
  • Várhatóan egy férőhelyre vetítve a bevételek 8,6 százalékkal csökkennek a harmadik negyedévben.
  • Az olaj és deviza-árfolyam kedvezőtlen irányú elmozdulása 25 millió font extra költséget jelent a légitársaság számára az évben.
  • Az utasok 1061 esetben mondtak vissza foglalást a harmadik negyedévben.
  • A működési költségek csökkentésével tervezik kompenzálni a nem várt kiadásokat.


Más légitársaságoknál is baj van


A londoni székhelyű, de Spanyolországban jegyzett British Airways anyavállalata az IAG hivatalos közleménye szerint nem lesz jelentős hosszú távú hatása a britek távozásának az Európai Unióból, viszont a népszavazást megelőzően gyengébben alakult a szezon mint amire az IAG számított. A referendum miatt nagy volatilitás látszik a piacokon, ennek ellenére a légitársaság továbbra is jelentős növekedésre számít a profitban, de arra nem, hogy a tavalyi évihez hasonló növekedés legyen idén az üzemi eredményben.

Problémát okozhat az is, hogy az Egyesült Királyság tagja marad-e az egységes légiközlekedési piacnak, egyébként erről már folynak a tárgyalások, továbbá a britek kilépésével a tulajdoni viszonyokra vonatkozó szabályok is megváltozhatnak, ami problémát okozhat az AIG-nél, mivel Londonban van a székhelye, de Spanyolországban jegyzett a vállalat.


Mélyrepülésben a légitársaságok

A légitársaságok is megszenvedik a britek kilépését, az általános részvénypiaci pánik mellett esetükben arról is szó van, hogy kérdéses, mi történik majd a repülési jogokkal. Az EU-n kívüli légitársaságok esetén ugyanis bilaterális kormányközi egyezmények szabályozzák, hogy melyik légitársaság hova indíthat járatokat. A légitársaságok közül a britek kilépését követően a legnagyobb esést az IAG (-37%), a Wizz Air (-29%) és a easyJet (-21%) volt kénytelen elszenvedni.

Meredeken zuhannak a légitársaságok


Meredeken zuhannak a légitársaságok
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter