Baj is lehet a strandolásból, ha nem vigyázol
Üzlet

Baj is lehet a strandolásból, ha nem vigyázol

Webbeteg.hu
Baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók okozhatnak bajt a strandokon, uszodákban és a termálfürdőkben. Amennyiben néhány alapszabályt betartasz, csökkentheted a fertőzés kialakulásának esélyét.
Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy ne menj szabadstrandra, uszodába vagy termálfürdőbe, ha valamilyen sérülésed van. Nemcsak a nagy, még kisebb sérülésekkel sem javasolt a "közösségi" fürdőzés. Ha elvágtad az ujjad, lehorzsoltad a térded, az kaput jelent a kórokozók számára. Azt is mindenképp kerüld el, hogy a strand vagy a tó vizét lenyeld.

Nem (feltétlenül) a vízzel van gond

A hideg vizes medencéknél nem minden esetben maga a víz problémás, azt ugyanis fertőtlenítik, inkább a medence széle, a strand burkolata és leginkább a zuhanyzó. Ezeken a részeken könnyedén juthat a bőrre valamilyen kórokozó, mely a sebbe jutva fertőzést alakíthat ki. Nem lehet elégszer elmondani tehát: ha gombás fertőzésed van, a többiekre való tekintettel kerüld a nyilvános fürdőhelyeket!

A fürdőhelyek medencéje mellett kialakított lábmosóknak igen nagy szerepe van a higiénia szempontjából: meggátolja, hogy kosz jusson a lábakról a medencébe és - nem mellékesen - fertőtleníti is a lábat. A zuhanyzóban mindig papucsban állj a víz alá. Csak a saját papucsodat használd, mert ha másét veszed fel, könnyen elkaphatsz valamilyen makacs gombás vagy bakteriális fertőzést.

Amennyiben nincs semmilyen sérülés a bőrödön, akkor is van esélye a fertőzésnek, ám lényegesen kisebb, és bár a kórokozók próbálnak megtapadni a bőrön és a szőrzeten, ha strandolás után alaposan és rendszeresen tisztálkodsz, akkor nem lehet baj.

Nem csupán a víz rizikós

Potenciális veszélyforrás az is, ha megsérülsz sportolás közben a strandon, mely után mindenképp menj orvoshoz, ugyanis a földes-poros pályán akár a tetanusz baktérium is bekerülhet a sebedbe.

A legtöbb strand erdős, fás, bokros területen fekszik, ebből adódóan előfordulhat kullancs is, amely sokféle kórokozót hordozhat. Csípésével, váladékával könnyen fertőzhet, akár agyhártya-gyulladást is kiváltva. Érdemes strandlátogatás után átvizsgálnod magad és szeretteidet, legfőképp a gyerekeket az esetleges parazitát keresve.

A meleg víz "átka"

A meleg vizes medencékben minden széklettel terjedő kórokozó egy ideig életben marad, illetve amennyiben szerves anyag is kerül a vízbe, el is szaporodik. Az ilyen baktériumokat és vírusok lenyelve hasmenéses, hányásos panaszokat válthatnak ki, amik egyébként igen gyakoriak nyári időszakban.

Bár a termál- és gyógyvizeket fertőtlenítik különböző eljárásokkal, ám itt is könnyen kaphatsz fertőzést. Ha valaki nemiszervi fertőzéssel megy vízbe, megfertőzhet másokat is, a betegségeket kiváltó kórokozók ilyen környezetben is képesek a szaporodásra. A női nemi szervek külső részén leginkább a "sarjadzó" gombák - legfőképp a Candida albicans - válthatnak ki fertőzéseket, de a "fehér folyás" kórokozója a Trichomonas vaginalis is életben maradhat egy ideig.

Rágcsálók

Veszélyforrás az is, ha a fürdőhely nincs rágcsálómentesítve. A különböző rágcsálók Leptospira baktériumokat hordozhatnak, melyek a meleg vízbe kerülve, majd lenyelve vagy bőrön át bejutva a szervezetbe akár májgyulladást vagy súlyosabb esetben agyhártyagyulladást is okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az ÁNTSZ szerint a strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, az előírásokat betartva üzemel. A vízminőséget mikorbiológiailag ellenőrzik a szakemberek és a laborok.

Miután a medencék vize használat közben a fertőtlenítés ellenére is szennyeződhet, leginkább azokat fenyegeti veszély, akik meleg vízben töltenek sok időt, és utána egyáltalán nem, vagy csupán vízzel mosakodnak. A strandolás után történő alapos tisztálkodással csökkentheted a fertőzés kialakulásának kockázatát.

A strandokon, uszodákban elkapható fertőzésekről a Webbeteg.hu-n tudhatsz meg többet.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944