Új, gyógyszereknek ellenálló candida-típus terjed
Üzlet

Új, gyógyszereknek ellenálló candida-típus terjed

Webbeteg.hu
Az Egyesült Államokban nemrég adtak ki klinikai figyelmeztető tájékoztatást egy újfajta, fertőzést okozó, antibiotikumokra ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt - írja a Webbeteg.hu. Kell-e tartani Magyarországon a candida ezen típusától? Hogyan előzheted meg a hagyományos candida-fertőzést?
A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését.

Kérdés-válasz formában mindent megtudhatsz az új candida-típusról.

A candida-fertőzésekről általában

A Candida albicans a normál flóra szereplője. Az egészséges emberi szervezetben meglehetősen ritkán fordul elő, enyhe lefolyású betegségekért felelős, viszont a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyéneknél súlyos folyamatokat generálhat.

Az antibiotikumhasználat terjedésével, és az immunrendszert elnyomó kezelések gyakorisága miatt a gombás fertőzések is egyre gyakoribbak. Ma már annyi negatív hatásnak van kitéve az emberi szervezet (stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, rossz minőségű élelmiszerek stb.), melyek hozzájárulnak a szervezet belső egyensúlyának felbomlásához.

Mikor gyanakodj gombás fertőzésre?

Felületes gombás fertőzés bőrrel, vagy nyálkahártyával fedett testfelszínen alakulhat ki. Szinte bármelyik testfelszínt érintheti, mely hámmal fedett, ám leggyakoribban a végbéltájékon, a hüvelybemenetnél, és a testhajlatoknál jön létre.

Akkor kell gombás fertőzésre gondolnod, ha az adott felületen

  • erős viszketést,
  • égő érzést,
  • élénkvörös hámfosztott területeket,
  • fehér, túrós csapadék megjelenését tapasztalsz.

A betegséget tekintve a legveszélyeztetettebbek

A száj gombás fertőzései

  • Szájpenész: babáknál gyakran kialakuló panasz, nekik ugyanis még éretlen az immunrendszerük, hajlamosító tényező a cumi használata. Ecsetelőkkel jól kezelhető.
  • Gombás nyelőcsőgyulladás: jellemző tünetei a nyelési fájdalom, hányinger, nehéz nyelés. Kezelésében a szájon át szedhető gombaellenes készítményeknek van szerepe.

Húgyúti panaszok

A nők 75 százalékánál alakul ki életük során gombás eredetű hüvelygyulladás. Kezelése történhet helyi készítményekkel, illetve szájon át adott antibiotikumokkal.

Candida a vérben

Legfőképpen tartós vénás kanülök használata esetén alakulhat ki candida-fertőzés a vérben. Az esetek többségében a kanül eltávolítása után szövődménymentesen gyógyul, ám a véráramba bekerülve szemészeti tüneteket, sőt akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat.

Önmagában nem jelent betegséget

A Candida jelenléte önmagában nem betegség. A gombaellenes szerek használata abban az esetben indokolt, ha nyálkahártya-elváltozások alakulnak ki.

Szerteágazó panaszok esetén jobb először az immunrendszert erősíteni:
  • probiotikumok használatával,
  • méregtelenítő kúrákkal.

Mindezeken felül az egészséges életmód lehet a célravezető.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844