Új, gyógyszereknek ellenálló candida-típus terjed
Üzlet

Új, gyógyszereknek ellenálló candida-típus terjed

Webbeteg.hu
Az Egyesült Államokban nemrég adtak ki klinikai figyelmeztető tájékoztatást egy újfajta, fertőzést okozó, antibiotikumokra ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt - írja a Webbeteg.hu. Kell-e tartani Magyarországon a candida ezen típusától? Hogyan előzheted meg a hagyományos candida-fertőzést?
A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését.

Kérdés-válasz formában mindent megtudhatsz az új candida-típusról.

A candida-fertőzésekről általában

A Candida albicans a normál flóra szereplője. Az egészséges emberi szervezetben meglehetősen ritkán fordul elő, enyhe lefolyású betegségekért felelős, viszont a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyéneknél súlyos folyamatokat generálhat.

Az antibiotikumhasználat terjedésével, és az immunrendszert elnyomó kezelések gyakorisága miatt a gombás fertőzések is egyre gyakoribbak. Ma már annyi negatív hatásnak van kitéve az emberi szervezet (stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, rossz minőségű élelmiszerek stb.), melyek hozzájárulnak a szervezet belső egyensúlyának felbomlásához.

Mikor gyanakodj gombás fertőzésre?

Felületes gombás fertőzés bőrrel, vagy nyálkahártyával fedett testfelszínen alakulhat ki. Szinte bármelyik testfelszínt érintheti, mely hámmal fedett, ám leggyakoribban a végbéltájékon, a hüvelybemenetnél, és a testhajlatoknál jön létre.

Akkor kell gombás fertőzésre gondolnod, ha az adott felületen

  • erős viszketést,
  • égő érzést,
  • élénkvörös hámfosztott területeket,
  • fehér, túrós csapadék megjelenését tapasztalsz.

A betegséget tekintve a legveszélyeztetettebbek

A száj gombás fertőzései

  • Szájpenész: babáknál gyakran kialakuló panasz, nekik ugyanis még éretlen az immunrendszerük, hajlamosító tényező a cumi használata. Ecsetelőkkel jól kezelhető.
  • Gombás nyelőcsőgyulladás: jellemző tünetei a nyelési fájdalom, hányinger, nehéz nyelés. Kezelésében a szájon át szedhető gombaellenes készítményeknek van szerepe.

Húgyúti panaszok

A nők 75 százalékánál alakul ki életük során gombás eredetű hüvelygyulladás. Kezelése történhet helyi készítményekkel, illetve szájon át adott antibiotikumokkal.

Candida a vérben

Legfőképpen tartós vénás kanülök használata esetén alakulhat ki candida-fertőzés a vérben. Az esetek többségében a kanül eltávolítása után szövődménymentesen gyógyul, ám a véráramba bekerülve szemészeti tüneteket, sőt akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat.

Önmagában nem jelent betegséget

A Candida jelenléte önmagában nem betegség. A gombaellenes szerek használata abban az esetben indokolt, ha nyálkahártya-elváltozások alakulnak ki.

Szerteágazó panaszok esetén jobb először az immunrendszert erősíteni:
  • probiotikumok használatával,
  • méregtelenítő kúrákkal.

Mindezeken felül az egészséges életmód lehet a célravezető.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde