Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás
Üzlet

Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás

Webbeteg.hu
A lakásodban, az irodában több veszély fenyeget, mint gondolnád. Az emberek nem ügyelnek eléggé a beltéri levegő minőségére, ami nem csoda, hisz a veszélyforrások többségét egy átlagember nem is ismeri. Előre szólunk: szellőztess!
A helyiségek levegőjének összetétele fontos a belső környezet minőségének szempontjából. A légkörben lévő szennyező anyagok átalakulásai révén az emberre és a környezetére is veszélyes vegyületek alakulhatnak ki.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az elmúlt években sok - régebben háttérbe szorított - kérdéssel foglalkoztak, elég csak a (nem csupán házgyári) lakások káros hatása.
  • A padló- és falburkoló anyagokból;
  • a bútorok farost- és pozdorjalapjaiból;
  • a ragasztó- és szigetelőszerekből;
  • tapétákból, a linóleumból, a padlószőnyegből, festékekből és lakkokból;
  • kábelekből,

kiáramló, kipárolgó anyagok (ftalátok, benzol, formaldehid stb.) egészségkárosító hatással bírnak, és akkor még nem említettük a rossz kivitelezés okozta egészségügyi veszélyeket (penész, száraz levegő stb.).

A radon körülvesz

A veszélyek közül most talán a legkevésbé ismert tényezőről szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A talajban lévő urán bomlása révén nagy mennyiségű radioaktív radon jön létre, amely nemesgáz, felfelé haladva a Föld belsejéből, a levegőben nagy mennyiségben van jelen. A szivárgó radon bomlása során további radioaktív anyagok jönnek létre.

A Bq (becquerel) az aktivitás mértékegysége. 1 Bq az aktivitás, ha 1 másodpercs alatt 1 atom bomlik el.

A radon színtelen, szagtalan, radioaktív nemesgáz. A radioaktív háttérsugárzás nagyjából 40%-át a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is:
  • a szabad levegőn mért radon aktivitáskoncentráció mérsékelt égövi világátlaga 5 Bq/m3,
  • a lakóhelyiségekben mért radonkoncentráció világátlaga 50 Bq/m3.

A radon legfőképpen a talaj irányából jut be az épületekbe. Dózisa függ a földrajzi adottságoktól, a talajszerkezettől és az időjárástól. A por és az allergén anyagok magas koncentrációja szintén veszélyforrás, ahogyan a belső tér légáramlási rendszere (központi fűtés, padlófűtés) is meghatározó.

Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás

A radon hatása az egészségre

A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe nincs. Akkor válik veszélyessé, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben lévő aeroszolrészecskéken, ezáltal pedig a tüdő falán, magyarán a légszennyezettség nagyságával a szervezetedbe jutó radon mennyisége is nagyobb lesz.

Tanulmányok szerint a radon által kialakult daganatos megbetegedések kialakulásának helye az esetek nagy részében a légutak elágazásainak csúcsa, vagyis az a rész, ahol az aeroszolok megtapadása a legnagyobb. A tüdő falára tapadó bomlástermékek a hörgőket és a tüdő belső részén megtalálható hámsejteket közvetlenül sugározzák, azaz a légköri radon kizárólag a tüdőre veszélyes, más szervek károsodása szinte kizárt.

Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása rámutatott, hogy a zárt terekben felgyülemlett radon felelős a tüdőrákos esetek 9%-áért, valamint az összes daganatos megbetegedés 2%-áért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös (!) kockázatot jelent. Egy amerikai tanulmány szerint a megbetegedések száma csaknem tízszeres a dohányzók körében.

Hogyan védekezz?

Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérheted, hogy a radonkoncentráció elfogadható értéken legyen. Fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, illetve a szigetelés alatti térben felgyülemlett radon eltávolítása, amire több - jelenleg még igen költséges - épületgépészeti megoldás van, erről részletesen a Webbeteg.hu-n olvashatsz.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330