Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás
Üzlet

Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás

Webbeteg.hu
A lakásodban, az irodában több veszély fenyeget, mint gondolnád. Az emberek nem ügyelnek eléggé a beltéri levegő minőségére, ami nem csoda, hisz a veszélyforrások többségét egy átlagember nem is ismeri. Előre szólunk: szellőztess!
A helyiségek levegőjének összetétele fontos a belső környezet minőségének szempontjából. A légkörben lévő szennyező anyagok átalakulásai révén az emberre és a környezetére is veszélyes vegyületek alakulhatnak ki.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az elmúlt években sok - régebben háttérbe szorított - kérdéssel foglalkoztak, elég csak a (nem csupán házgyári) lakások káros hatása.
  • A padló- és falburkoló anyagokból;
  • a bútorok farost- és pozdorjalapjaiból;
  • a ragasztó- és szigetelőszerekből;
  • tapétákból, a linóleumból, a padlószőnyegből, festékekből és lakkokból;
  • kábelekből,

kiáramló, kipárolgó anyagok (ftalátok, benzol, formaldehid stb.) egészségkárosító hatással bírnak, és akkor még nem említettük a rossz kivitelezés okozta egészségügyi veszélyeket (penész, száraz levegő stb.).

A radon körülvesz

A veszélyek közül most talán a legkevésbé ismert tényezőről szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A talajban lévő urán bomlása révén nagy mennyiségű radioaktív radon jön létre, amely nemesgáz, felfelé haladva a Föld belsejéből, a levegőben nagy mennyiségben van jelen. A szivárgó radon bomlása során további radioaktív anyagok jönnek létre.

A Bq (becquerel) az aktivitás mértékegysége. 1 Bq az aktivitás, ha 1 másodpercs alatt 1 atom bomlik el.

A radon színtelen, szagtalan, radioaktív nemesgáz. A radioaktív háttérsugárzás nagyjából 40%-át a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is:
  • a szabad levegőn mért radon aktivitáskoncentráció mérsékelt égövi világátlaga 5 Bq/m3,
  • a lakóhelyiségekben mért radonkoncentráció világátlaga 50 Bq/m3.

A radon legfőképpen a talaj irányából jut be az épületekbe. Dózisa függ a földrajzi adottságoktól, a talajszerkezettől és az időjárástól. A por és az allergén anyagok magas koncentrációja szintén veszélyforrás, ahogyan a belső tér légáramlási rendszere (központi fűtés, padlófűtés) is meghatározó.

Otthonod veszélye: a radon háttérsugárzás

A radon hatása az egészségre

A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe nincs. Akkor válik veszélyessé, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben lévő aeroszolrészecskéken, ezáltal pedig a tüdő falán, magyarán a légszennyezettség nagyságával a szervezetedbe jutó radon mennyisége is nagyobb lesz.

Tanulmányok szerint a radon által kialakult daganatos megbetegedések kialakulásának helye az esetek nagy részében a légutak elágazásainak csúcsa, vagyis az a rész, ahol az aeroszolok megtapadása a legnagyobb. A tüdő falára tapadó bomlástermékek a hörgőket és a tüdő belső részén megtalálható hámsejteket közvetlenül sugározzák, azaz a légköri radon kizárólag a tüdőre veszélyes, más szervek károsodása szinte kizárt.

Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása rámutatott, hogy a zárt terekben felgyülemlett radon felelős a tüdőrákos esetek 9%-áért, valamint az összes daganatos megbetegedés 2%-áért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös (!) kockázatot jelent. Egy amerikai tanulmány szerint a megbetegedések száma csaknem tízszeres a dohányzók körében.

Hogyan védekezz?

Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérheted, hogy a radonkoncentráció elfogadható értéken legyen. Fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, illetve a szigetelés alatti térben felgyülemlett radon eltávolítása, amire több - jelenleg még igen költséges - épületgépészeti megoldás van, erről részletesen a Webbeteg.hu-n olvashatsz.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Wall Street