Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
Üzlet

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet

Gayer Attila
Ma hajnalban tette közzé negyedéves jelentését a Richter, mely a főbb eredmény sorokon az elemzői várakozásokkal összevetve felemás képet festett.

1 2 3

A beszámoló főbb pontjai:

 • Növekvő magyarországi és nyugat-európai forgalom
 • Jelentősen visszaeső orosz és egyéb FÁK-bevételek
 • Dollárban visszaeső amerikai eladások
 • A fentiek miatt romló fedezeti hányad
 • A legnagyobb költségtömeget kitevő értékesítési és marketing kiadások emelkedtek
 • Az üzemi eredményhányad 5 százalékponttal romlott
 • A pénzügyi soron közel 5 milliárd forint nyereség keletkezett a rubel záróárak változásának köszönhetően
 • Azonban nettó soron így is közel 20 százalékos eredményromlás
 • A 12 havi gördülő profitszámokban csökkenés látszik
 • Az éves EPS-konszenzus 60 százalékát sikerült teljesíteni az első félévben
 • A nettó pénzállomány az osztalékfizetés mellett is nőtt...
 • ... aminek egy részvényre jutó értéke a tőzsdei ár 12 százaléka.


A negyedéves beszámoló az üzemi eredmény tekintetében ugyan csalódást okozott, a Richter alaptevékenysége viszont továbbra is igen erős, ezt jól jelzi, hogy az üzemi készpénztermelés 20 százalékos rubel értékvesztés mellett is mintegy 40 milliárd forint volt a negyedévben. Az eredményekről ma reggel 9 órától tart tájékoztatót a társaság, ahol ugyancsak fontos információk hangozhatnak el.

Felemás eredmények a Richtertől.

Ma hajnalban tette közzé az idei második negyedévre vonatkozó eredmény beszámolóját a Richter, elsőként a nagyobb hazai tőzsdei vállalatok közül. A jelentés összességében vegyes lett az elemzői várakozások tükrében: az árbevétel és a bruttó fedezet enyhén felülmúlta a Portfolio által készített elemzői konszenzus értékeit, míg a kiemelten figyelt üzemi eredmény 9 százalékkal lett alacsonyabb a vártnál. A nettó eredmény viszont az igen erősre sikeredett pénzügyi eredmény miatt jókora pozitív meglepetést okozott, itt a legoptimistább elemzői becslést is sikerült túlszárnyalni.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
A negyedévet egyszeri tételek most nem érintették, ilyenekkel egyébként nem is számoltak az elemzők.

Mi hatott az eredményekre?

Az alábbiakban a Richter negyedéves teljesítményére ható fontosabb tényezőket mutatjuk be.
Devizaárfolyamok
A Richter bevételeinek döntő hányada exportból származik, így lényeges a devizaárfolyamok alakulása. Az orosz piac súlya ugyan fokozatosan csökken, azonban jelenleg is a forgalom mintegy harmadát adja, így a rubel az egyik legfontosabb deviza a Richter számára. Az orosz fizetőeszköz a negyedévben is folytatta a masszív leértékelődést, átlagban 20 százalékot gyengült a forinttal szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
Eközben a szintén fontos - és az Esmya felfutásával egyre fontosabb - deviza, az euró lényegében nem mutatott változást a negyedéves átlagos árfolyamot nézve a forinttal szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
A Richter konszolidált forgalma forintban mérve mindezek mellett is 2 százalékkal emelkedett.
Fedezet
A mérsékelt bevételnövekedés mellett a bruttó fedezet már 5 százalékkal romlott, a bruttó fedezeti szint pedig több mint 4 százalékponttal, 59,3 százalékra romlott. Ez utóbbi ugyanakkor így is összhangban van a menedzsment idei évi előrejelzésével, a Richter az év egészére 59 százalékos fedezeti hányaddal számol.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
A fedezetet a negyedévben az alábbi tényezők rontották:

 • az amerikai bevételek (dollárban) csökkentek
 • a nőgyógyászati termékek forgalma visszaesett
 • a rubel jelentős értékvesztést produkált
 • az alacsonyabb fedezettartalmú nagykereskedelmi bevételek részaránya emelkedett


Az említett kedvezőtlen hatásokat csak tompítani tudta a kínai forgalom növekedése.
Költségek
A bruttó fedezetben látott mérsékelt visszaesés az üzemi eredménynél már 26 százalékos eredménycsökkenéssé duzzadt, amit az alábbiak magyaráztak:

 • Az értékesítési és marketing költségek 9 százalékkal emelkedtek, a nyugat-európai, kínai és latin-amerikai piacokon megnövekedett marketing költségeket részben kompenzálta csak az orosz, ukrán és az egyéb FÁK országok marketing kiadásainak visszafogása, valamint a rubel és a FÁK térség más devizáinak további leértékelődése. Az értékesítési és marketing költségek az időszak során az árbevétel 29 százalékát tették ki, ami megfelel az idei évi menedzsment előrejelzésnek (29-30 százalék).
 • Az összességében jóval kisebb költségtömeget adó K+F kiadások 2 százalékkal csökkentek az időszak során, a bevételekhez mért arányuk 10 százalék volt a negyedévben. Ez jóval a Richter éves 13 százalékos előrejelzésén belül van, ugyanakkor az év második felében ezeknél a költségeknél növekedés várható, mivel egyes klinikai vizagálatok a tavalyi évben nem indultak el (ezek részben a Cariprazine indikációs kiterjesztéséhez kapcsolódnak).


Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
 • Az igazgatási és egyéb működési költségek a bázisidőszakihoz hasonló szinten alakultak
 • Az egyéb bevételek és ráfordítások sor ezúttal is erősen lefelé húzta az operatív eredményt, összességében 2,3 milliárd forinttal, ez azonban így is mintegy 700 millió forintos javulás a bázishoz képest. Ezen tételek a korábbi negyedévhez hasonlóan ezúttal is mintegy 1,5 milliárd forint összegű claw-back befizetési kötelezettséget tartalmaznak (egyfajta gyógyszergyártói különadó).


Az operatív eredmény jelentős romlásával az üzemi eredményhányad 5 százalékponttal, 13,5 százalékra csökkent a negyedévben. Ez azonban még így is a Richter idei évi előrejelzése felett van, ami 10 százalék. Az idei első félévet tekintve a Richter üzemi eredményhányada 15 százalékot tesz ki.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet

Pénzügyi eredmény

A pénzügyi sor nagyot dobott az időszaki eredményeken, közel 5 milliárd forint nyereséget mutatott ki itt a Richter. Ez leginkább a rubelnek volt köszönhető, a negyedév végi záróár ugyanis emelkedett a korábbi negyedévhez képest, aminek köszönhetően a betétek, követelések és kötelezettségek átértékelésén pozitív eredmény keletkezett.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet

Adózott eredmény

Az erős pénzügyi teljesítmény, valamint a bázishoz képest alacsonyabb adóteher következtében az adózott eredmény soron jelentkező eredménycsökkenés 18 százalékra mérséklődött. A hosszabb távú folyamatokat jól tükröző 12 havi gördülő profitszámokat azonban ez lefelé húzta.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
A Richter azonban így is jól áll az idei éves piaci várakozások teljesíthetősége terén, az első félévben az elemzők által az év egészére várt egy részvényre jutó eredmény 60 százalékát sikerült már hozni.

Pénzállomány

A Richter nettó pénzállománya a negyedévben tovább nőtt, ami figyelemre méltó, hiszen az időszak során több mint 13 milliárd forint osztalék kifizetés is történt. A következő negyedévtől viszont lesz egy nagy törés a pénzállományban, időközben ugyanis egy 50 milliárd forint feletti akvizíciót hajtottak végre.

Richter: egyik szemünk sír, a másik nevet
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
posterminal bankkartya card