Üzlet

Nagyot esett az OTP

Portfolio
Kedden a bankpapírok vezetésével tovább estek az európai tőzsdék. A befektetőket az európai banki stresszteszt eredményén kívül az is nyomasztotta, hogy a japán kormány által elfogadott gazdaságélénkítő csomag a vártnál kisebb mértékben tartalmaz közvetlen fiskális stimulusokat. Ebben a befektetői környezetben a magyar részvénypiac is gyengén teljesített, a lengyel tőzsde viszont erősödött annak köszönhetően, hogy kedvező hírek érkeztek az ország devizahiteles csomagjáról, amelynek köszönhetően valósággal szárnyaltak az érintett lengyel bankok.

Fontosabb részletek
  • A japán kormány által elfogadott gazdaságélénkítő csomag csalódást okozott, ugyanis a közvetlen fiskális stimulusok mértéke alulmúlta a befektetők várakozását.
  • A bankszektort keményen büntetik a befektetők, amiben a múlt pénteki stresszteszt eredményei, illetve a Commerzbank várakozásokat alulmúló negyedéves beszámolója is szerepet játszik.
  • Amerikában kevesebb jármű fogyott, amely egyrészt felerősíti azokat a félelmeket, amelyek szerint az évek óta tartó növekedés a végéhez ért, illetve az amerikai lakossági fogyasztás visszaesésére utalhat.
  • A menekülőeszköznek számító arany és ezüst árfolyama viszont erősödik.

Gyenge volt a BUX

A nyugat-európai indexekhez hasonlóan a BUX folyamatosan gyengült a nap folyamán, végül 1,1 százalékos csökkenéssel zárta a napot, az átlagosnak megfelelő forgalom mellett. A magyar nagypapírok közül a Richter árfolyama 0,7 százalékot erősödött, miután kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a Recordati nevű céggel a cariprazine a nyugat-európai régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására. A Mol 0,21 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,67 százalékot, az OTP pedig 3,43 százalékot esett.


Tovább romlik a hangulat

A rossz befektetői hangulatban az amerikai részvényindexek is eséssel indították a napot. A vártnál rosszabb autóértékesítési adatok miatt üthetik a részvényeket, mivel az a lakossági fogyasztás visszaesését jelzi előre. A Dow komponensei közül a Pfizer (-2,38%) és a Wal-mart (-1,03%) vezeti az esést.


Európában se javult a hangulat, a stresszteszt mellett csalódást okozhatott a befektetőknek, hogy a friss információk szerint a japán gazdaságélénkítő csomag keretösszegének mindössze a negyede fiskális intézkedés, mint például a szegényebb társadalmi rétegekbe tartozók juttatásai, vagy gyermekgondozási segély, a fennmaradó részét pedig hitelprogramok képezik majd. Közben a bankpapírok meredeken esnek tovább, a Commerzbank történelmi mélypontjára esett.


A vártnál jobban alakult a Fresenius profitja

A DAX komponensei közül egyedül a Fresenius árfolyama tud érdemben erősödni, miután a vállalat 22 százalékos bevételnövekedésről számolt be a második negyedéves gyorsjelentésében. A német egészségügyi cég nettó eredménye 294 millió dollárra emelkedett, míg az elemzők csupán 284 millió dollárra számítottak. A menedzsment a negatív devizahatások és a növekvő költségek ellenére megerősítette a korábban megfogalmazott célokat, idén a nettó eredmény 15-20 százalékkal növekedhet. A vártnál jobb profitszámok miatt a Fresenius árfolyama 2 százalékkal, mindenkori csúcsára emelkedett.


A bankszektor húzza le Európát

Egyre rosszabb a hangulat az európai tőzsdéken, a délutáni órákban tovább esnek a főbb európai részvényindexek. A gyenge teljesítményért még mindig a bankrendszer a felelős, az európai nagybankok 1 és 6 százalék közötti mínuszokban állnak, de az autógyártók papírjai is jelentős eséseket szenvedtek el. Továbbra is egyedül a lengyel tőzsde tud emelkedni. Itt érdekesség, hogy a lengyel piac felülteljesítése pont a bankrendszerének köszönhető, a befektetők pozitívan fogadták a kormány devizahiteles csomagra vonatkozó javaslatát.


A Metro is megérezte a terrorcselekményeket

Hatalmasat esett a Metro árfolyama miután a vártnál rosszabb eredményeket tett közzé negyedéves gyorsjelentésében. A német nagykereskedelmi áruházlánc bevételei 2,7 százalékkal 13,6 milliárd euróra, az üzemi eredménye pedig 154 millió euróra esett, alulmúlva a 182 millió eurós elemzői várakozást. A profit csökkenése részben a terrorcselekményeknek (rengetek szállodaláncnak szállít élelmiszert, így a turizmus visszaesésével a Metro bevételei is visszaesnek), részben pedig a vállalat újrastruktúrálásával és befektetéseivel kapcsolatos egyszeri költségeknek tudható be. A menedzsment megerősítette a korábban megfogalmazott célokat, 2017-re teljesen külön akarja választani a nagykereskedelmi és élelmiszer üzletágát, a Media-Saturn elektronikai termékeket forgalmazó üzletágától. A híreknek nem örültek a befektetők, az áruházlánc árfolyama már közel 7 százalékot esett a mai kereskedésben.


Nehéz hónapok elé néz a Lufthansa

Csökkent az első félévben a Lufthansa profitja az előző év azonos időszakához képest, ami elsősorban a bázisidőszaki egyszeri tételeknek tudható be. Az év második fele nehéz lehet a légitársaságoknak az erősödő terrorfenyegetettség, valamint a politikai és gazdasági bizonytalanságok miatt - közölte a cég. Mivel két héttel ezelőtt már tett közzé egy profit warningot a Lufthansa, így ez most nagy meglepetést nem okozott a befektetők körében. Jó hír viszont, hogy az osztalékfizetést továbbra is ígér a menedzsment. A Lufthansa árfolyama 4 százalékos eséssel reagált a hírekre. Tovább a cikkhez

Németország második legnagyobb bankja sem úszta meg

A DAX 30 komponenséből 29-nek esik az árfolyama, így Európa egyik legrosszabbul teljesítő tőzsdéje a német piac. A Commerzbank vezeti az esést, miután közzétette a második negyedéves jelentését. Az előző év ugyanezen időszakához képest a harmadával kevesebb, 290 millió eurós adózott eredményt ért el a német nagybank. A befektetőket azonban jobban aggaszthatja a menedzsment bejelentése: a nehéz körülmények miatt jelentősen elmaradhat az idei nyereség a tavalyi 1,06 milliárd eurótól. Németország második legnagyobb bankja már több mint 7 százalékot esett a mai kereskedésben.


A bankrendszer húzza magával a lengyel tőzsdét

A délelőtt folyamán a BUX is lefordulni látszik, egyedül a lengyel piac tartja magát köszönhetően a bankszektorból érkező pozitív híreknek. A lengyel kormány bejelentette a devizahiteles csomagra vonatkozó javaslatát, ösztönözni fogja a bankokat arra, hogy zlotyhitellé alakítsák lakossági frankalapú jelzáloghiteleket.


A befektetőket nem nyugtatta meg a stresszteszt

Hatalmasat eséseket láthatunk az olasz bankoknál, az Unicredit részvényeivel való kereskedést már fel is függesztették, mivel már második napja több mint 5 százalékot esett a pénzintézet árfolyama. Úgy tűnik annak ellenére, hogy egyetlen bank sem bukott meg a stresszteszten, a befektetőket nem nyugtatták meg az eredmények, továbbra is pesszimisták a bankok kilátásaival kapcsolatban.


Ma bejelentik a lengyel devizahiteles csomagot

Ma teszi közzé a devizahiteles csomagra vonatkozó javaslatát a lengyel köztársasági elnök hivatala, ebben azonban nem lesz kötelező konverzió - értesült a Reuters. A hírre többnyire emelkedik a lengyel bankok árfolyama a varsói tőzsdén. Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott Európa

A tegnapi esést követően ma is a csökkenéssel nyitottak a főbb európai részvényindexek. Szektorszinten továbbra is a bankpapírok árfolyama esik a legnagyobb mértékben, itt a hangulatot még mindig a stressztesztek eredménye határozza meg.


A hazai tőzsde felülteljesítőnek számít a nyitás utáni kereskedésben, a BUX enyhe erősödéssel kezdte a napot, a blue chipek közül a jó hírek hatására a Richter vezeti az emelkedést.


Emelkedik a Richter

Emelkedéssel indította a Richter a mai kereskedést, amivel felülteljesítő a gyógyszergyártó a magyar tőzsdén: 0,8 százalékos erősödéssel kezdett. Jó hír a cégtől, hogy Kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a Richter, valamint a Recordati a cariprazine, egy innovatív atípusos antipszichotikum, a nyugat-európai régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására.


Jó hírek a Richtertől: Nyugat-Európába megy a fontos gyógyszere

Kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a Richter valamint a Recordati a cariprazine, egy innovatív atípusos antipszichotikum, a nyugat-európai régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására. Tovább a cikkhez

Elindult az esés a tőzsdéken

Ma reggel az ázsiai tőzsdék jellemzően estek, ami részben az elmúlt napok raliját követő profitrealizálással magyarázható. A japán Nikkei például csak júliusban több mint 6 százalékot emelkedett, így érett már a korrekció, erre erősített rá a jen további erősödése, ami csökkenti a japán exportcégek eredményét. A Nikkei 1, a koreai Kospi 0,7 százalékot esett, Hongkongban viszont egy tájfun miatt továbbra sincsen kereskedés. A határidős részvényindexek állása alapján mérsékelt emelkedéssel nyithatnak az európai és az amerikai tőzsdék.

A június eleji 52 dollár közeli csúcsról már közel 25 százalékot esett a WTI olaj ára, ma reggel valamelyest stabilizálódott az árfolyam, ami részben a dollár gyengülésével magyarázható, azonban az elmúlt napokban több adat is alátámasztotta, hogy az olajpiac még mindig túlkínálatos, ez az, ami nyomás alatt tartja az olajárat.Elindult az esés a tőzsdéken

Ma fontos makrogazdasági adat sem Európából, sem az Egyesült Államokból nem várható, a befektetők elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre, és már a csütörtöki brit kamatdöntésre figyelnek.Elindult az esés a tőzsdéken
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874