Kiütéses leszel a napon? Lehet, hogy a gyógyszered teszi
Üzlet

Kiütéses leszel a napon? Lehet, hogy a gyógyszered teszi

Webbeteg.hu
Hiába a naptej, a kalap és a napszemüveg, ha bőrödet belsőleg nem készíted fel a napsugarak ellen. A hirtelen, különösebb előzmény nélkül megjelenő ekcémás, csalánkiütéses, bőrpírrel járó tünetek mögött egyes fényérzékenységet okozó gyógyszerkészítmények szedése is állhat.
A gyógyszerek miatt létrejövő fényérzékenységnek két formáját különböztetjük meg: a meglehetősen gyakori fototoxicitást és a ritkábban kialakuló fotoallergiát. A bőrtüneteket mindkét esetben a fényérzékenységet okozó gyógyszer váltja ki, de míg fototoxicitás bárkinél kialakulhat, és függ a bevitt gyógyszermennyiség nagyságától, addig a fotoallergia hátterében immunológiai elváltozások állnak.

A fototoxicitás során az adott készítmény és az UV-sugarak egyidejű találkozása alakítja ki a bőrön tapasztalható tüneteket. Kialakulásának esélye függ a bőrben lévő gyógyszer dózisától is. A jelenség lényege, hogy 310 nm és e feletti hullámhosszúsággal rendelkező UV-sugarakat nyelnek el bizonyos vegyületek, mindeközben a sejtmembránt roncsoló oxigéngyökök keletkeznek.

A fotoallergia viszont szerzett immunológiai válaszkészség, csak azon egyéneknél alakul ki, akiknél korábban túlérzékenység lépett fel a fotoaktivált hatóanyaggal szemben. Ilyenkor a szervezet immunrendszerének a hibás működése húzódik meg a háttérben, tehát tulajdonképpen itt allergiáról van szó.

A reakciót kialakító anyag a bőrben lévő valamely fehérjével az UV-fény hatására reakcióba lép, megváltozik annak szerkezete, ellenanyag képződés indul be a bőrben. Az ebben szenvedőknek

sokszor csupán a napsütéses időben derül ki, hogy bizonyos, korábban is szedett gyógyszerek a bőrt fényérzékennyé tették.

Tünetek

Fototoxicitás: napsugárzás miatt, a napfénynek kitett bőrfelületeken
  • kiütés,
  • duzzanat,
  • bőrpír,
  • hámló halványvörös folt,
  • hólyagok alakulhatnak ki.

A beteg fájdalomra panaszkodhat, a bőrön égető érzést tapasztalhat.

Fotoallergia: a tünetek ebben az esetben nem csupán a fénnyel történő érintkezés helyén bukkannak fel, hanem a test más pontjain is. Ekcémához nagyon hasonló, viszkető bőrgyulladás alakul ki.

Milyen gyógyszerek okozzák?

A fényérzékenységet okozó hatóanyagok palettája igen széles. A tüneteket tekintve leggyakrabban a fájdalomcsillapítókban lévő ketaprofen, valamint a ritmuszavarok elleni készítmények amiodarone nevű hatóanyagai váltják ki.

Az antibiotikumoknál a doxycyclin, tetracyclin, voriconazol, norfloxacin, oxfloxacin nevű hatóanyagok a fő kiváltó tényezők.

Fényérzékenységet okozhatnak még az isotretinoin és methoxsalen hatóanyagot tartalmazó bőrgyógyászati termékek, illetve a kemoterápia alatt alkalmazott, valamint bizonyos pszichiátriai gyógyszerek is.

Kezelési lehetőségek

Bőrpróbákkal és a fénybesugárzással kombinált próbákkal azonosítható, hogy a panaszokat mely hatóanyag váltja ki. Tünetileg antihisztamin és helyi gyulladáscsökkentő - szteroid-tartalmú - krémek segíthetnek.

Ha a tüneteket valamilyen készítmény váltja ki, érdemes kicserélni hasonló hatású, viszont nem fényérzékenyítőre.

Ha erre nincs lehetőség, a gyógyszeres kezelés idejére mind a napsugárzást, mind a szolárium használatot kerülni kell. Védőruházattal, magas faktorszámú napvédő krémmel nem mindig biztosítható a kellő védelem.

A fenti tanácsokat érdemes betartanod a kezelés ideje alatt, illetve a kezelés befejezése után, attól függően, hogy mennyi idő a gyógyszer kiürülési ideje.
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde