Itt a parlagfűszezon - készen állsz?
Üzlet

Itt a parlagfűszezon - készen állsz?

Webbeteg.hu
Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
A korábbi évek azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka augusztus utolsó két hetére, illetve szeptember első hetére tehető.

A parlagfű pollenszórásának intenzitását az időjárás erősen befolyásolja. A májusi-júniusi időszakban a növény növekedéséhez csapadék kell, virágzáskor azonban a hosszú, csapadékos időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést.

A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet - írták.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az Országos Környezetegészségügyi Intézet oldalán található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

Szem- és bőrtüneteket is kiválthat

Az allergia nem csupán szénanátha formájában jelenhet meg: pollenszezonban rosszabbá válhat az ekcéma, sőt, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is kialakulhat.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által kiváltott allergiás panaszok az úgynevezett atópiás tünetcsoportba sorolhatók. Ez tulajdonképpen öröklött készséget jelent, azaz hajlamot az allergiás reakció létrejöttére. Atópiás tünetek több formában jelentkezhetnek: az arra hajlamos egyénnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak.

A pollenallergia talán legismertebb megjelenési formája a szénanátha: a beteg tüsszög, köhög, folyik, eldugul az orra, viszket a szeme az allergiát kiváltó növény virágzásakor.

A légúti panaszokhoz társulva a pollen kiválthat ekcémát is, de vannak, akiknél csak szénanátha jelentkezik, másoknál csak bőrtünet, esetleg mindkettő. Ritkán ugyan, de megeshet, hogy a pollen szemtünetet, súlyos esetben kötőhártya-gyulladást okoz, de kialakulhat szem(héj)-, és arcduzzanat is.

Nem számít az életkor

A pollenek okozta bőrtünetek kicsiken és felnőtteken egyaránt kialakulhatnak. A panaszok leginkább az ekcémásokat érintik, náluk a meglévő betegség tünetei fokozódhatnak. Pollenszezonban legfőképpen a ruhával nem takart részeken mutatkoznak a kifejezettebb ekcémás tünetek: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

A tünetek megjelenésekor az úgynevezett atopy-patch teszttel lehet kideríteni, hogy a tüneteket valóban a pollenek váltják-e ki, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszokkal a légúti allergének szerepe a bőrtünetek súlyosbodásában tetten érhető. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyag elvétele után, a leolvasás során egyes pollenek miatt bőrpír vagy ekcéma jelentkezik az adott területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során beigazolódik, hogy a panaszokat pollenallergia váltotta ki, a kezelőorvos által (!) felírt hatóanyagokkal hatékonyan enyhíthetők a panaszok. A létrejött bőrtünetekre antihisztamin tartalmú készítmény, az erősen viszkető ekcémás területre zsírozó kenőcs, átmenetileg szteroid tartalmú krém használatát javasolják a szakemberek.

Mind a kezelés, mind a megelőzés során fontos a pollennel történő érintkezés kerülése:
  • Magas pollenkoncentráció esetén minél kevesebb időt tölts a szabadban.
  • Nyaraláshoz, pihenéshez próbálj pollenmentes úti célt választanod: a hegyvidék, illetve a tengerpart jó választás.
  • Ha hosszú hajad van, érdemes gyakrabban hajat mosnod. A pollenek a hajadban megtapadva egész nap, sőt, az ágyneműre kerülve alvás közben is irritálhatnak.
  • Az öltözködésedre is érdemes figyelned. Részesítsd előnyben a kényelmes, pamutalapú ruhákat, a műszálak ugyanis irritáló hatásúak lehetnek, a nyári időszakban az erősebb izzadás ronthat a tüneteken.
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Frankfurti tőzsde