Van tartós gyógyír az allergiára, mégis kevesen veszik igénybe
Üzlet

Van tartós gyógyír az allergiára, mégis kevesen veszik igénybe

Webbeteg.hu
A 100 éves múlttal rendelkező immunterápiás kezelés egyre ismertebb Magyarországon is. Cikkünkből mindent megtudhatsz a kezelésről, választ kaphatsz az immunterápiával kapcsolatos gyakori kérdésekre.
Az 1950-es évektől kezdődtek az allergén-specifikus immunterápia alkalmazásának klinikai vizsgálatai. Az '50-es és '80-as évek között az immunterápiás készítményeket világszinten egyre több országban alkalmazták az allergiás betegségek kezelésére. Az Egyesült Államokban inkább a személyre szabott készítmények használata jellemző, Európában inkább a fix kombinációk használata terjedt el.

A helyzet nálunk

Az allergiások száma évről-évre emelkedő tendenciát mutat. Ebben az örökletes tényezők mellett a környezeti ártalmaknak is nagy szerepe van, viszont ennek ellenére sem kellene eltűrnöd az allergiás tünetek jelenlétét. A hagyományosnak számító allergiaellenes terápiák mellett eddig is voltak más, alternatív gyógymódokat ígérő lehetőségek, ám ezek közös vonása, hogy csak a tüneteket enyhítik, tulajdonképpen elfedik a valódi betegséget, ami valójában az allergia, azaz a szervezet túlérzékenysége bizonyos anyagokkal szemben.

Az immunterápia ettől különbözik, nem csupán a tünetekre van hatással, hanem az alapbetegséget is kezeli. Hozzászoktatva az allergiás egyén szervezetét az allergénhez, magát az allergiát szüntetik meg.

Mi micsoda?

Ahhoz, hogy megértsd a kezelés lényegét, néhány fogalmat részletesebben is meg kell ismerned. Az allergia az immunrendszer túlműködése, az érintett egyénben ártalmatlan anyagokkal szemben is védekező reakciót indít el, emiatt - légúti allergia esetén - kialakulnak a jól ismert
  • orrfolyással,
  • tüsszögéssel,
  • orrdugulással,
  • szemviszketéssel,
  • könnyezéssel,
  • köhögéssel

járó tünetek. Az allergén-specifikus immunterápia ezt a folyamatot igyekszik megelőzni.

Az allergén lehet növény, állat, illetve bármilyen anyag, ami az allergiás reakciót kiváltja. A specifikus jelző arra utal, hogy a kezelés nem a tünetekre, hanem a kiváltó okok megszüntetésére irányul.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés kezdete előtt azonosítani kell az allergént. Ez történhet
  • alkaros bőrteszt segítségével,
  • vagy laboratóriumi úton.

Immunterápiás kezeléseknél injekciós, valamint szájon át − nyelv alatt - alkalmazható készítmények állnak rendelkezésre. Pollenallergiák kezelésére egyre elterjedtebb a nyelv alatti készítmények használata tabletta vagy csepp formájában.

A kezelés során a páciens magát a panaszokat okozó allergént szedi tisztított formában. Fokozatosan növelik a mennyiséget, míg nem elég nagy dózisban kerül allergén a szervezetbe, így az immunrendszer más módon aktiválódik, a korábban tünetek megjelenését okozó ellenanyagok nem termelődnek.

Pollenallergiás betegeknél van lehetőség szezonális immunterápiás kezelésre. A kezelés évente 4-6 hónapon át tart. Az allergén pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdik el, és folytatják a virágzás időszaka alatt is, 1-2 hónapig. Az eredmények már az első év allergiaszezonjában láthatóak.

Egyszerre több allergia esetén is alkalmazható?

Az allergiás betegek számának drámai emelkedése mellett egyre többször fordul elő, hogy egy beteg több mindenre allergiás. Ebben az esetben kombinált készítmények alkalmazására is van mód, pl. parlagfű+fekete üröm, de egyénre szabva is készíttethetők kombinált készítmények, illetve egymás mellett kétféle készítménnyel is végezhető a kezelés.

A jó eredmények ellenére kevesen veszik igénybe a kezelést

Hiába jók a tapasztalatok, a környező országokhoz viszonyítva Magyarországon még igen alacsony az immunterápiás kezelések száma. 2011-ben megközelítőleg csak 1000 ilyen típusú kezelés zajlott.

Az immunterápia hosszú távú megoldást ígér, a 3-5 éves kezeléssel 10-12 éves (!) tünetmentes időszak alakítható ki.

Mindent, amit az immunterápiáról tudni érdemes, a Webbeteg.hu-n megtalálod.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
google