Üzlet

Az OTP-ben volt egyedül igazán erő

Portfolio
A lengyel piac kivételéven Európában emelkedtek a főbb részvényindexek. A délután folyamán pedig a hazai tőzsdén is beindult az erősödés az OTP jó teljesítményének köszönhetően.

Az OTP volt a legerősebb

A BUX a nap elején még alulteljesítő volt, a kereskedés második felében viszont már a vevők domináltak, így az átlagosnál valamivel kisebb (5,6 milliárd forint) részvénypiaci forgalom mellett 0,5 százalékos pluszban zárta a kereskedést. A hazai nagypapírok közül az OTP 1,3 százalékot, a Mol pedig 0,2 százalékot erősödött, míg a Richter és a Magyar Telekom árfolyama a hétfői záráshoz képest nem változott.


Ugrik a Tesco

Közel 4 százalékot emelkedett ma a Tesco árfolyama, a befektetők annak örülnek, hogy csak 0,4 százalékkal csökkentek a brit kiskereskedelmi lánc eladásai Nagy-Britanniában az elmúlt 12 hétben, ez az elmúlt fél évben a legalacsonyabb visszaesés, ráadásul úgy tűnik, hogy egyre közelebb van az az idő, amikor a Tesco eladásai ismét emelkednek, erre 2015 márciusa óta nem volt példa. A brit piacon egyébként továbbra is brutálisan erősek a német diszkontláncok, az Aldi értékesítése 10,4, a Lidl-é pedig 12,2 százalékkal emelkedett, piaci részesedésük már 6,2 illetve 4,5 százalék, miközben a Tescóé tovább csökkent, augusztus közepén már csak 28,1 százalék volt.


Kinyitott a Wall Street

Amerikára is átterjedt a jó hangulat, a főbb tengerentúli részvényindexek 0,5 százalék körüli pluszban állnak. Ma fontosabb makroadatokra nem számíthatunk Amerikából, így főként a vállalati hírekre figyelhetnek a befektetők.


Jó a hangulat Európában

Jó hangulatban telik a nap az európai piacokon, a lengyel tőzsde kivételével erősödnek a főbb európai részvényindexek. A DAX 30 komponenséből közel az összesnek emelkedik az árfolyama a Volkswagen vezetésével.


Nagyot emelkdett ma az Unicredit árfolyama, miután a hírek szerint az UniCredit eladja a lengyel Pekaóban meglévő (a legutóbbi, 10%-ot érintő eladás során 40,1%-ra csökkent) kisebbségi részesedését, hogy így javítsa tőkehelyzetét. A pozitív hírekre az egész olasz bankszektor erősödésbe kezdett.


Megállapodás született a Volkswagennél

A héten több ezer autójába került a Volkswagennek a besszállítóival való vita, mivel alapanyag híján le kellett állítania egyes gyáraiban a termelést. Ma végre úgy tűnik megoldódott az ügy, és megállapodás született a felek között. A befektetők természetesen megörültek a hírnek és már közel 2,5 százalékot emelkedett az autógyártó árfolyama a mai kereskedésben.


Emelkedéssel nyitott Európa

A tegnapi esések után kedden az angol tőzsde kivételével pluszban nyitottak a főbb európai részvényindexek. Szektorszinten egyelőre nem láthatunk nagyobb elmozdulásokat, ma az eurozónában beszerzésimenedzser indexre figyelhetnek a befektetők.


A hazai tőzsdén egyelőre nem láthatunk nagyobb elmozdulásokat, a BUX jelenleg előző napi záróértéke közelében mozog. A befektetők az MNB kamatdöntő ülésére figyelhetnek a befektetők, noha az eddigi kommunikáció alapján most nem számítunk a kondíciók változására.


Yellen szavaira várnak a befektetők

Ázsiában vegyes mozgások voltak megfigyelhetők a ma reggeli kereskedésben. A Nikkei index a közel 0,7 százalékos esésével alulteljesítő volt. A többi fontosabb részvényindex közül a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a kínai Shanghai Composite 0,04 százalékkal, a dél-koreai KOSPI pedig 0,3 százalékot erősödött. Ma hajnalban a japán ipari termelési adatok a vártnál jobban alakultak, de úgy tűnik ez nem mozgatta meg a befektetők fantáziáját.

A tegnapi esés után tovább esett az olaj ára, miután a friss adatok alapján Amerikában egyre több az aktív olajfúró kút, továbbá a várható amerikai kamatemelés miatti erősödő dollár is gyengíti az olaj árfolyamát.

A határidős részvényindexek enyhe emelkedést vetítenek előre Európában.

Mire figyeljünk?

A hét legérdekesebb eseménye a csütörtökön kezdődő Jackson Hole-i jegybankár-konferencia lesz Amerikában, itt is elsősorban Janet Yellen Fed-elnök pénteki szavaira figyelnek majd nagyon a befektetők. Emellett a hét közepétől felülvizsgált GDP-adatok érkeznek a tengerentúlról és Németországból.

Ma az eurozónából a beszerzésimenedzser index legfrissebb adatait teszik közzé, míg itthon az MNB kamatdöntő ülésére figyelhetnek a befektetők, noha az eddigi kommunikáció alapján most nem számítunk a kondíciók változására.Yellen szavaira várnak a befektetők
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA