Kinyírja a szélerőműveket a kormány
Üzlet

Kinyírja a szélerőműveket a kormány

Portfolio
Lázár János egy héttel ezelőtt belengette, péntek délután (az időzítés nem véletlen) pedig a kormány már be is nyújtotta a szélerőművek létesítéséről szóló törvényjavaslatot. Ezzel a kormány hatáskörébe kerül, hogy egy adott évben mennyi szélerőmű-kapacitás épülhet. És ha a kormányon múlik, akkor nem is lesz több szélerőmű.

A kormány dönt és kész

A kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be a parlamentnek T/11901. számú törvényjavaslatát a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról. A javaslat kimondja, hogy

A kormány a villamosenergia-rendszer várható teljesítményének egyensúlyára figyelemmel rendeletben határozza meg az adott naptári évre vonatkozóan - a háztartási méretű kiserőművek és a villamosműhöz nem csatlakozó kiserőművek kivételével - a szélerőművek, illetve szélerőmű parkok építésére és használatbavételére kiadható hatósági engedélyek számát és az engedélyezhető szélerőművek, illetve szélerőmű parkok teljesítményét.

Vagyis az új rendelkezés a kormány hatáskörébe rendeli egy adott naptári évben a szélerőművek, illetve szélerőmű parkok építésére és használatbavételére kiadható hatósági engedélyek számának és az engedélyezhető szélerőművek, illetve szélerőmű parkok teljesítményének rendeleti szintű meghatározását.

A jelenleg még hatályos törvény értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal írhatta ki az új termelő kapacitások létesítéséről szóló pályázatot. Az új javaslattal ez a hatáskör kerül a kormányhoz.

Emellett a javaslat értelmében nem létesíthetőek szélerőművek a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvényben meghatározott világörökségi területen és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényben meghatározott védett természeti területen.

A javaslatból az is kiderül, hogy későbbi szélerőmű létesítésére pályázati úton lesz lehetőség. A törvény a kihirdetését követő harmadik nap lépne hatályba.

Itt a magyarázat!

Lázár János augusztus 25-i Kormányinfóján elhangzottak után nem váratlan a mostani törvényjavaslat. Akkor a miniszter úgy fogalmazott, hogy

a kormány szigorítani fogja a szélerőművek létesítésének szabályait, mert védeni akarjuk a természeti értékeinket és a tulajdonjogot.

A pénteken beterjesztett törvényjavaslat általános indoklása úgy fogalmaz, hogy a lépést

a szélerőművek azon hálózatbiztonsági szempontú hátránya indokolja, hogy teljesítményük nagymértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítmény-ingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell.

Azt is hozzáteszi, hogy "a hazai megújuló energiapolitikai célkitűzéseknél lényeges szempontot képvisel továbbá Magyarország természeti adottságainak figyelembevétele".

Viszlát örökre?

A Magyar Narancs épp e heti számában foglalkozott a Magyarországon működő szélerőmű-piacról. Ebben emlékeztetnek arra, hogy épp 10 évvel ezelőtt adták ki a legutolsó létesítési engedélyeket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig arról tájékoztatta a hetilapot, hogy

2020-ra Magyarországnak a villamosenergia-termelésben el kell érnie a 13 százalékos megújuló arányt, erre viszont - hangsúlyozták - az ország további szeles kapacitás nélkül is képes lesz.

Azt is hozzáteszik, hogy a "magyar villamosenergia-rendszer adottságai és a nemzetközi - elsősorban német - példák alapján a tárca nem tartja indokoltnak további szélerőművek létesítését Magyarországon".
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
zuckerberg