Hatalmas felvásárlás jön a technológia szektorban
Üzlet

Hatalmas felvásárlás jön a technológia szektorban

Portfolio
Minden idők egyik legnagyobb felvásárlását jelentették be az európai technológia szektorban. Hivatalossá vált, hogy a japán Softbank 24 milliárd font készpénzért veszi meg az okostelefonokhoz is chipeket gyártó, a brit ARM Holdings nevű céget.
Hivatalosan is megszületett a megállapodás, miszerint a Softbank 24 milliárd fontért veszi meg a brit félvezetőgyártót, az ARM Holdings nevű céget. Az ARM Holdings felvásárlása minden idők egyik legnagyobb felvásárlása az európai technológia szektorban és a Softbank legnagyobb akvizíciója. A japán cég híresen aktív az akvizíviók tekintetében, rendelkezik részesedéssel az amerikai távközlési szolgáltatóban, a Sprint Corp.-ban, valamint a kínai kiskereskedelmi óriásban, az Alibabában is.

A britek népszavazása után sokan amiatt aggódtak, hogy az EU-ból való kilépés hogyan hat majd a külföldiek beruházási hajlandóságára a szektorban. A Softbank vezérigazgatója jelezte már a Brexit népszavazás előtt fontolgatta a felvásárlás, a szavazás kimenetele nem volt fontos döntési tényező. Sőt, a népszavazást követő fontgyengülés még vonzóbbá is tette a vállalatot, mint felvásárlási célpontot.

Hogyan valósul meg a felvásárlás?

A Softbank teljes mértékben készpénzzel finanszírozza a 31 milliárd dolláros akvizíciót, továbbá a felvásárlás keretein belül az ARM-et kivezetik a londoni tőzsdéről és teljesen beolvad a Softbankba. Az elmúlt hónapok azzal teltek a cégnél, hogy készpénzállományát növelje és eladósodottságát csökkentse. Ennek érdekében mintegy 10 milliárd dollárnyi Alibaba-részvényt értékesített, valamint eladta a finn mobiljáték-fejlesztő cégben, a Supercellben birtokolt részesedését, amiért szintén több mint 10 milliárd dollárt kapott.

Miért jó ez a Softbanknak?

A távközlési szolgáltatásokat nyújtó Softbank az ARM felvásárlásával a nagy növekedési kilátásokkal kecsegtető "Internet of Things" piacon erősítheti jelenlétét. Az akvizícióval ráadásul egy erős profit-és készpénztermelő képességű cégre tesz szert a Softbank, amelynek olyan nagyvállalatok fizetnek jogdíjat a szellemi termékéért, mint az Apple, a Samsung, vagy a Qualcomm.

Árfolyamhatás

Ahogy arra számítani lehetett, az ARM árfolyama július 18-án, mikor először bejelentették a felvásárlást több mint 45 százalékos pluszba ugrott a londoni tőzsdén a nyitást követő percekben a hírre.

Hatalmas felvásárlás jön a technológia szektorban
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124