Üzlet

Hamarosan megérkezik a végső brüsszeli ítélet Paks II-ről

MTI
Aszódi Attila szerint hamarosan várható a Paks II. beruházás végleges uniós jóváhagyása. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves konferenciáján tartott beszédet.
A rendezvény pénteki munkanapján az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke éppen egy hete azt mondta: Magyarország közel áll a paksi atomerőmű bővítésének tervével kapcsolatos minden kérdés "pozitív elrendezéséhez".

Aszódi Attila nagyon biztatónak nevezte, hogy ez az Európai Bizottság illetékes alelnökének szájából hangzott el. A kormánybiztos kijelentette: még két kérdés, a versenyjogi és a beszerzési háttér vizsgálata nyitott, de a bizottsági alelnök legutóbbi kijelentései azt mutatják, hogy e vizsgálatok is nagyon közel állnak a lezáráshoz, az Európai Bizottság vélhetően néhány héten belül meghozza e döntéseket.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e hasonlóságot találni a délnyugat-angliai Hinkley Point C atomerőmű-beruházás ügye és a Paks II. beruházás között, Aszódi Attila kijelentette, hogy ebből a szempontból nincsenek párhuzamok a két beruházás között. Az angliai építkezés fővállalkozója, az EDF mindenképpen más partnereket is be akart vonni a Hinkley Point finanszírozásába, és a bizonytalanná vált helyzetben a kínaiak léptek be társfinanszírozóként. Ráadásul a finanszírozók lesznek az erőmű tulajdonosai és üzemeltetői. Nagy-Britanniában időközben kormányváltás történt, és az új brit kormány felülvizsgálta a beruházás hátterét; ezért késett az eredetileg július végére várt végleges londoni jóváhagyás.

"Paks II. esetében más a helyzet, a program legelejétől kezdve teljesen egyértelmű a pénzügyi és a tulajdonosi konstrukció, illetve a felelősségi viszonyok, kulcsrakész erőművet építtetünk, ráadásul a kezdetektől egyértelmű követelmény, hogy nálunk az erőmű új blokkjai is 100 százalékos magyar állami tulajdonban legyenek, és azokat a magyar fél üzemeltesse" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Hozzátette: a magyar kormány a paksi beruházás kezdetétől fogva gyakorolja azt a fajta erős felügyeletet, amilyenhez a brit kormány e héten meghozott engedélyező döntésével a Hinkley Point C beruházás folytatását kötötte.

A londoni konferenciáról szólva Aszódi Attila elmondta: a WNA által megfogalmazott álláspont szerint ahhoz, hogy a világ az éghajlatváltozás elleni küzdelem célkitűzéseit teljesíteni tudja, 2050-ig a villamosenergia-termelés 25 százalékának nukleáris forrásból kell származnia. A szervezet számításai szerint ez hozzávetőleg ezer gigawattnyi új atomerőmű-kapacitás kiépítését igényli, és ehhez 800-1000 új atomerőművi blokk építésére lenne szükség 35 év alatt.

Kijelentette: a konferencia részvevői egyértelműen úgy látják, hogy a széndioxid-kibocsátástól mentes energiatermeléshez, az ellátásbiztonság garantálásához az atomenergiának nemcsak hogy meg kell maradnia a termelési portfólióban, de növelni kell részarányát.

A konferencián kiemelt téma volt a Hinkley Point C beruházás engedélyezéséről e héten hozott brit kormánydöntés is, hiszen Nyugat-Európában régen nem indult új atomerőmű-építkezés, és a brit döntés új lendületet adhat az európai nukleáris iparnak - mondta Aszódi Attila.

Hangsúlyozta: a számítások szerint a paksi blokkok termelési önköltsége 55 euró/megawattóra környékén lesz, és az előrejelzések azt mutatják, hogy a villamosenergia nagykereskedelmi ára e szint fölött lesz már az első üzemévben, és azt követően is további piaci árnövekedés várható. Ez azt jelenti, hogy a paksi erőmű új blokkjai az üzemelés első évétől kezdődően nyereségesen termelnek majd - mondta a kormánybiztos. Ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontból Magyarországnak építenie kell hosszú távon is a nukleáris energiára - tette hozzá.

A megújuló energiaforrások fokozott használatát szorgalmazó kezdeményezésekről Aszódi Attila azt mondta: a villamosenergia-rendszerben stabilitásra van szükség, és ez olyan infrastruktúrát is igényel, amely időjárástól, napszaktól és évszaktól függetlenül rendelkezésre áll. Az alapterhelést az atomerőmű tudja Magyarországon biztosítani, a megújulók szerepe növekedni fog, de csak kiegészítő áramtermelőként tudnak működni, az atomerőművet technológiai okokból nem tudják kiváltani. Ahogy arra a Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi jelentése is rávilágított: hagyományos energiatermelési befektetések nélkül hosszú távon nem garantálható az áramellátás-biztonsága, pedig az minden országban alapvető társadalmi és gazdasági érdek - hangsúlyozta a kormánybiztos.
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT