Nem csak korral jár a csontritkulás
Üzlet

Nem csak korral jár a csontritkulás

Webbeteg.hu
Harmincöt éves korod után szervezeted több csontot bont le, mint amennyit épít. A csontritkulás rizikója leginkább attól függ, mekkora csonttömeget építettél addig, és milyen ütemben kezded el a csonttömeget veszíteni. A csontritkulásról a csontritkulás októberi világnapja alkalmából.
A csonterő függ a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől. Utóbbit a csont ásványianyag tartalma (leginkább kalcium és foszfát), illetve szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg.

Bár a csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontsűrűség egyre csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotók csökkenése következtében. Manapság is kutatják, mi okozza ezt a változást, de a folyamat valószínűleg a csontkeletkezés zavarával hozható összefüggésbe.

Amit ma megtehetsz...

A csontritkulás rizikója függ attól, hogy 35 éves korodig milyen nagy csonttömegre tettél szert, és milyen gyorsan kezded el a csonttömeget veszíteni. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeged, annál kisebb az esélye, hogy az időskori csontvesztésed eljut a csontritkulás stádiumába.

A normál csontképzéshez kellő mennyiségű D-vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban. A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívásához, maga a kalcium - túl azon, hogy a csont alkotórésze − serkenti a csontképződést. A D-vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

Rizikófaktorok

Nem. A csontritkulásos eredetű törések kétszer gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. A nőknek kisebb a maximális csonttömege, tovább élnek és a menopauza után a csontképződést elősegítő nemi hormonjaik szintje is lecsökken.

Életkor. Minél idősebb valaki, annál gyengébbek a csontjai és annál nagyobb az oszteoporózis valószínűsége.

Családi előfordulás. Ha a szüleid vagy testvéreid közül van, aki csontritkulásban szenved, a kockázat nálad is magasabb.

Testalkat. A vékony, illetve alacsony testalkatúak csontritkulás-rizikója magasabb, ugyanis kisebb a kiindulási csonttömegük.

Dohányzás. A dohányzás szerepe a csontritkulás kialakulásában nem tisztázott, ám úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, valószínűleg a kalciumfelszívódás csökkentése miatt.

Táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok. Anorexia nervósában (kóros koplalás) vagy bulimiában (kóros nagyevés, utána gyakran hányás) szenvedőknél magasabb a csontritkulás kockázata.

Mozgásszegény életmód. A fizikailag aktív gyerekek (ha megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot fogyasztanak) nagyobb csontsűrűségre tesznek szert. Minden mozgásforma hatékony, de az ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését. Az egész életen át tartó mozgás nagyon fontos, ezzel bármely életkorban (!) növelheted a csonttömeged. Ha már kialakult csontritkulásod van, óvatosan kell növelned a mozgás mennyiségét.

Túlzott mennyiségű üdítőital fogyasztása. Az üdítőitalok savanyú ízét sokszor foszforsavval állítják be, ez önmagában nem okoz kalciumvesztést (és csontritkulást), viszont felerősíti a D-vitamin-hiány, illetve kalciumhiány negatív hatását a csonttömegre. Ha rendszeres üdítőital-fogyasztó vagy, ügyelj arra, hogy kellő mennyiségű kalciumot és D-vitamint vigyél be a szervezetedbe.

Túlzott alkoholfogyasztás. Férfiaknál ez a csontritkulás egyik vezető oka. Nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalcium felszívódását és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.

További rizikófaktorokról a WEBBeteg.hu-n olvashatsz.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Japán belement a regionalizációba: a magyarok már könnyebben szállíthatnak húst járvány esetén
Benzin
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzin
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin